To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna bestia by tomek84

Tomek - 20-11-2013, 20:16

bialyjayz napisał/a:
tomek84 napisał/a:
dolicz jeszcze lampę lewą, kierunek, prostowanie pasa przedniego i jego pomalowanie

imho sam dzik wyjdzie jakieś 2 koła

no to mnie pocieszyłeś

ja w to auto włożyłem w sumie ponad 23 tyś
to więcej niż na paliwa (22810 zł)

bialyjayz - 20-11-2013, 20:22

tomek84 napisał/a:
ja w to auto włożyłem w sumie ponad 23 tyś
to więcej niż na paliwa (22810 zł)

trochę popłaczę, ponarzekam i mi przejdzie, a na koniec zostanie mi radość z jazdy :D

Tomek - 20-11-2013, 20:29

bialyjayz napisał/a:

trochę popłaczę, ponarzekam

och, daj spokój

tak naprawdę powinieneś za to auto zapłacić 18 (tyle warte było), a nie 16 i zapłacisz :mrgreen:

sorry, że tak z humorem, ale nie ma też co płakać, nic wielkiego się nie stało i w sumie jak na dzika to małe szkody
kolega przywalił w dzika centralnie i to przy mniejszej prędkości, a zniszczenia były o wiele, wiele większe

bialyjayz - 20-11-2013, 20:35

tomek84 napisał/a:
kolega przywalił w dzika centralnie i to przy mniejszej prędkości, a zniszczenia były o wiele, wiele większe

bo jest jedna zasadnicza różnica.. to jest Bestia i byle Dzik jej rady nie da :P

WreX - 20-11-2013, 23:09

bialyjayz, no przecież widzisz, że ta Twoja bestia taka łakoma była, że dzika chciała w całości połknąć... niestety za małe usta :D
Hugo - 21-11-2013, 08:09

tomek84, miałeś przed wymianą kopułki i palca taki objaw, że na zimnym silniku, przy pierwszym przyśpieszaniu zazwyczaj, auto jedzie pulsacyjnie? Jedzie, nie jedzie, jedzie, nie jedzie... Im zimniej tym bardziej to czuć. Od +5 st. C w górę prawie nie czuć, dzisiaj rano + 4 st. C i było mocno czuć, aż strach pomyślec co będzie przy -15 st. C :mrgreen: Chyba pojedzie, zatrzyma się, pojedzie, zatrzyma się... :wink:
Tomek - 21-11-2013, 08:15

Cytat:

tomek84, miałeś przed wymianą kopułki i palca taki objaw, że na zimnym silniku, przy pierwszym przyśpieszaniu zazwyczaj, auto jedzie pulsacyjnie?

aż tak to nie
miałem coś takiego (ale jak pisałem to było rok temu, potem ustało i powróciło znienacka), że przejechał 20-50-100 metrów płynnie, zdusiło go mocno (tak jakbym zahamował silnikiem na jedynce) i dalej płynna jazda
żadnego takiego szarpania i pulsowania, jak opisujesz, nie miałem

Hugo - 21-11-2013, 08:20

To w zasadzie trochę podobnie (zamulanie), więc jeszcze przed zimą trzeba zmienić kopułkę i palec.
bialyjayz - 21-11-2013, 17:01

analizując przebieg mojego zderzenia z dzikiem doszedłem do wniosków, że główne przyczyny są dwie:
1. wysokość ustawionych świateł miałem na zero także widoczność na mijania miałem ok 5-10m przed siebie, przy 80km/h 10m na reakcję to mało zdecydowanie
2. słabe żarówki, chodzi o to, że żółte światło nie rozjaśnia tak bardzo jak białe
Dlatego postanowiłem:
1. ustawić światła na maksymalną wysokość i widzieć nieco bardziej do przodu na światłach krókich dlatego przepraszam Was drodzy użytkownicy w razie gdybym kiedyś miał okazję oślepić któregoś, ale już wolałbym uniknąć podobnych sytuacji
2. zakupić nowe mocniejsze żarówki i tutaj proszę Was o podpowiedź jakie warto wybrać, zależy mi głównie na świetle białym

Owczar - 21-11-2013, 17:05

Polecam tungsram sportlight.

bialyjayz napisał/a:
1. ustawić światła na maksymalną wysokość i widzieć nieco bardziej do przodu na światłach krókich dlatego przepraszam Was drodzy użytkownicy w razie gdybym kiedyś miał okazję oślepić któregoś, ale już wolałbym uniknąć podobnych sytuacji

Jak chcesz widzieć dobrze to ustaw dobrze- za wysoko ustawione pogarszają widoczność. Generalnie powinieneś ustawić tak aby światła nie świeciły wyżej niż wysokość żarnika w żarówce. Granica światło-cienia powinna być widoczna na ziemi- oczywiśćie w dalekiej odległości. Jeśli nie jesteś w stanie dostrzec tej granicy tzn, że światła świecą za wysoko.

Jak obciążasz tył to opuszczasz światła.

bialyjayz - 21-11-2013, 18:19

jakieś żarówki dające efekt ksenona do Galanta się nadają powiedzmy w cenie do 100zł, czy to już wyższa pułka i trzeba liczyć się z wyższymi kosztami.
Hugo - 21-11-2013, 19:32

Owczar napisał/a:
Polecam tungsram sportlight
Ja też. Koszt kompletu (2 szt.) ok. 40 zł.
bialyjayz - 21-11-2013, 19:44

no to Wam zaufam i założę te właśnie :)
wstyd się przyznać ale jak to mówią koniec języka(w tym przypadku palce) za przewodnika Galant ma H7 i H1 ?

Tomek - 21-11-2013, 19:45

bialyjayz napisał/a:
analizując przebieg mojego zderzenia z dzikiem doszedłem do wniosków, że główne przyczyny są dwie:
1. wysokość ustawionych świateł miałem na zero także widoczność na mijania miałem ok 5-10m przed siebie, przy 80km/h 10m na reakcję to mało zdecydowanie
2. słabe żarówki, chodzi o to, że żółte światło nie rozjaśnia tak bardzo jak białe

bialyjayz, jak dla mnie to szukasz na siłę przyczyny, a nie znajdziesz

1. wysokość na "0" jest najwyższa, imho w tej pozycji światła świeciły dalej niż na 5-10 metrów
zresztą światła ustawił raz diagnosta 3,5 roku temu, od tego czasu był na stacji diagnostycznej 4 razy, ostatnio w sobotę i światła mu też sprawdzali, ustawione dobrze

2. żarówki rzeczywiście nie były najwyższych lotów, ale padły mi dwie tak na 2 tygodnie przed sprzedażą
akurat byłem na stacji coltem, były żarówki Narva za 20 zł sztuka, a potem jakiś Philips za 75, czy 85 zł sztuka
wziąłem Narva
założyłem i powiem szczerze, że byłem pod wrażeniem, że najtańsze żarówki, a dobrze świecą

a mój komentarz do tych 5-10 metrów vs 80 kmh jest taki, że jak jedziesz po ciemku, albo we mgle, to jedziesz taką prędkością, żeby w nieprzewidzianej sytuacji móc zatrzymać się w polu widzenia
jeśli rzeczywiście widziałeś na 5-10 metrów, a jechałeś 80 kmh to jesteś sam sobie kowalem swojego losu

bialyjayz napisał/a:

Dlatego postanowiłem:
2. zakupić nowe mocniejsze żarówki i tutaj proszę Was o podpowiedź jakie warto wybrać, zależy mi głównie na świetle białym

1. totalna głupota i bzdura

Cytat:

jakieś żarówki dające efekt ksenona do Galanta się nadają powiedzmy w cenie do 100zł, czy to już wyższa pułka i trzeba liczyć się z wyższymi kosztami.

jak wyżej

WreX - 21-11-2013, 19:48

bialyjayz, ja to bym długie włączył... zawsze jeżdżę na długich (o ile nikt z naprzeciwka nie jedzie i jest ciemno) bez nich to jak bez oczu.