[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Ewcia80 - 21-10-2015, 21:51
Hugo,te stuki to tylko w tej jednej okreslonej sytuacji wystepuja.W jezdzie na wprost i w ogole zadnych stukow wiecej nie ma.Podjade gdzies na kontrole i moze cos bede wiedziec wiecej.Dziwna sprawa z tym.W sumie to auto bardzo pewnie i cicho sie prowadzi.
Hugo - 22-10-2015, 06:41
| Ewcia80 napisał/a: | | Hugo,te stuki to tylko w tej jednej okreslonej sytuacji wystepuja.W jezdzie na wprost i w ogole zadnych stukow wiecej nie ma | To tym bardziej stawiam na ten sworzeń. Miałem dokładnie te same objawy. Jakby był juz bardzo mocno wybity to gdybyś wjechała w dużą dziurę lub przejeżdżała przez torowisko to też by walił.
Ewcia80 - 22-10-2015, 09:52
Hugo, a więc byłam na kontroli zawieszenia.Auto było na podnośniku i badane łomami.Nie ma luzów.Dodatkowo mechanik rozłączył ten sworzeń prawy w wahaczu górnym.Jest oryginalny jeszce.Nie jest zniszczona ta gumka na sworzniu.Obraca się luźno w palcach,ale luzu góra-dół nie ma.Dodatkowo już na ziemi kręciłam kierwonicą w miejscu.Mechanik sprawdzał te proste wahacze.Mówił,że gdyby skrzypiało to wtedy jest możliwość że się zacierają sworznie w tych prostych wahaczach.Ale zauważyłam,że jak konćzę obracać kieroownicę w lewo i zaraz zaczynam w prawo kręcić to słychać właśnie taki sam odgłos jak wtedy gdy mam skręcone koła w lewo i podjeżdżam pod krawęznik.Jak skręcę w prawo i zaraz odkręcam w lewo to też jest taki sam odgłos.Mechanik powiedział,że to mozę być odgłos dochodzący z tej sztycy/rurki co idzie od kierownicy aż do tej grodzi.Mowi że tam ona jest połaczona jakimś wieloklinem czy czymś takim.Czy to jest poważna usterka?mechanik mowi żeby sie tym nie przejmnować bo to sie wyrabia.
Hugo - 22-10-2015, 10:27
| Ewcia80 napisał/a: | | Mechanik powiedział,że to mozę być odgłos dochodzący z tej sztycy/rurki co idzie od kierownicy aż do tej grodzi.Mowi że tam ona jest połaczona jakimś wieloklinem czy czymś takim. | Bardzo mozliwe. | Ewcia80 napisał/a: | | Czy to jest poważna usterka? | Nie, nic się nie stanie.
Ewcia80 - 23-10-2015, 06:41
Hugo,dziekuje za odpowiedź.Mam pytanie co do tylnej osi.Jesli chodzi o łaczniki stabilizatora to wiem ze CTR są ok.A jakie gumy stabilizatora są ok?Czy mozna gdzieś kupić firmy CTR?Oni robią gumy stabilizatora?U mnie wychodzi numer MR272717
Fragu - 23-10-2015, 07:31
Ewcia80, gumy staba brałbym w oryginale
Maciejos - 27-10-2015, 19:42
Witam,
Właśnie kończę doprowadzać mojego Galanta do ideału (no może trochę przesadziłem, bo na wiosnę czeka mnie jeszcze wymiana tarcz).
Niedawno wymieniłem tylne amortyzatory oraz całe górne mocowanie tychże amortyzatorów (poduszki, odboje, osłony itd.), a więc z tyłem mam już spokój.
Poprzedni właściciel auta poinformował mnie (uczciwie, przed sprzedażą), że coś puka w przednim zawieszeniu. Krótko przed sprzedażą, ów "poprzednik", wymienił łączniki stabilizatora (widziałem te części, gdy robiłem konserwację podwozia - faktycznie są nowe), ale to nie pomogło.
Szczerze mówiąc, ja żadnych stuków nie słyszę ...no ale mój mechanik również coś jednak usłyszał - z tym, że jemu udało się ustalić, co powoduje ten stuk - chodzi o wahacz przedni, prawy - ten, który znajduje się pod mocowaniem amortyzatora.
No i tu pojawia się problem - co mój mechanik miał na myśli ? Oczywiście, mogę poprosić Go, żeby sam to kupił, ale trochę mi głupio się przyznać, że nie mogłem sam ustalić tej części
Poniżej link do strony z Inter Cars - czy moglibyście wskazać mi cześć, o której wspominał mój mechanik ?
http://e-katalog.intercar...7846/301010000/
Fragu - 27-10-2015, 19:47
to ten
http://e-katalog.intercar...kola-przod.html
edit:
chyba, że to podkowa jeśli pod górnym mocowaniem amorka różnie można interpretować.
Maciejos - 27-10-2015, 19:50
Ok - podeślę mu (mechanikowi) to zdjęcia, aby się upewnić - dzięki Fragu
szneqz - 30-10-2015, 17:50
wymieniłem właśnie prawego banana ale zauważyłem że na lewym jest pęknięta guma sworznia kupiłem więc tą od hyundaia przymierzyłem do starego prawego wyciągniętego wcześniej i git pasuje (prawdopodobnie jeszcze oryginalny był ten prawy bo stawiał kokretne opory przy wybijaniu sworznia) natomiast z lewej jest lekko inny ten wahacz (stawiam że jakiś zamiennik bo sworzeń wyskoczył aż miło) i przy podstawie sworznia ma większą średnicę i taki jakby rant i na niego ni hu hu ta guma nie przypasuje ktoś miał podobnie? gdzieś czytałem post że guma sworznia z poldka też pasuje ale wie ktoś jak to jest bo jak tak pojeżdże to za miesiąc wahacz do wymiany a jeszcze ma chęć chwile pochodzić
wlodek93 - 30-10-2015, 17:53
witam mam pytanie co moze skrzypiec w zawieszeniu?;p bo ostatnio na dolkach mi cos z tylu skrzypi
Hugo - 30-10-2015, 19:02
| wlodek93 napisał/a: | | ostatnio na dolkach mi cos z tylu skrzypi | Kiedy ostatnio padał deszcz?
wlodek93 - 30-10-2015, 20:49
w sumie nie pamietam ale caly czas jest wilgoc wczesniej mi skrzypialo to wd 40 pomoglo
Hugo - 30-10-2015, 22:42
| wlodek93 napisał/a: | | wczesniej mi skrzypialo to wd 40 pomoglo | Gdzie psikałeś?
wlodek93 - 31-10-2015, 09:40
Na tulejki przy wachaczach
|
|
|