Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Owczar - 09-11-2015, 22:48
U mnie pedal w galancie jest twardy i w sumie auto pewnie hamuje. Jedyne czego brakuje to pojemności cieplnej na autostradzie, ale poza tym jest git. Polecam wymianę wszystkich uszczelnień. Naprawdę robi to różnice. Hamulce są powtarzalne. Może niezbyt miękkie, a jeśli moja zona bez problemu zatrzymuje awaryjnie auto to musi być ok
Hugo - 09-11-2015, 22:55
| Owczar napisał/a: | | jeśli moja zona bez problemu zatrzymuje awaryjnie auto to musi być ok | Moja też bez problemu go zatrzymuje. Wystarczy włożyć więcej siły niż w Space Starze. Jeździ nim rzadko, ale często jak wraca to mówi mi, że "masz coś nie tak z hamulcami w Galancie". Wiesz jakie to upokarzające? Chociaż raz jak go przeparkowywała to przybiegła spłoszona i mówi, "chyba wreszcie zrobiłeś coś z tymi hamulcami", a ja na to: "lewą nogą nie hamujemy". Tak, tak "wcisnęła sprzęgło w automacie"
vrangsinn - 09-11-2015, 22:56
| Bartekkita napisał/a: | | Hugo, daleki jestem od stwierdzenia, że są świetne, bo jednak zdecydowana większość Maniaków na nie narzeka. Jednak wyniki sił hamowania są w zupełności wystarczające coś jest skopane gdzieś indziej, może w sterowaniu jak mówisz. Co więcej może specjalnie reakcja układu została zaprojektowana tak, a nie inaczej. Najlepiej byłoby porównać drogę hamowania Galanta z innymi pojazdami podobnej wielkości. |
generalnie bartekkita mądrze pisze...większość aut zakres siły hamowania ma baardzo szybko..z tąd uczucie "ostrego pedału" ale po dalszym wciskaniu hamulca nie wiele sie zmienia. W galu jest inaczej....i np mi to odpowiada...auto nie reaguje jak głupie na lekkie musnięcie hamulca. I tak z du... strony, przeglądałem kiedyś badania z których wynika że większość polskich kierowców nie potrafi hamować tzn chodziło o to że w kryzysowych sytuacjach nie dociskają pedału hamulca do końca, gdzie jest to typowe np u zawodowych kierowców. I dodam jeszcze że miałem okazję sie przejechać kiedyś rajdową subaru imprezą kolegi i pedał hamulca i wrażenie było podobne jak w galu (oczysiwscie pomijam tu skutecznosc itd, po prostu po lekkim wciwsnieciu hamulca auto zwalniało a nie stawało dęba, pedał był teoretycznie zamulony, ale po ostrym wcisnieciu hamulca zeby w sciane i po szczece... , moze to był przypadek inna rajdówką nie mialem okazji sie przejechac. I dla rownowagi w nowym mercu amg lekkie wcisniecie hamulca i zeby masz na przedniej szybie xD) Moim osobistym zdaniem układ w galu jest tak po prostu zestrojony i tyle...
Owczar - 10-11-2015, 00:48
Może to serwo z gdi coś zmieni. Ja mam serwo z diesla ale nie wiem czy się czymś różni od pb. Bo tak ogólnie chodzi o to by uzyskać miękki pedal jak w niektórych autach?
Hugo - 10-11-2015, 07:53
| vrangsinn napisał/a: | | większość polskich kierowców nie potrafi hamować tzn chodziło o to że w kryzysowych sytuacjach nie dociskają pedału hamulca do końca, gdzie jest to typowe np u zawodowych kierowców | Dziwne, przecież to odruch, że jak nie możesz wyhamować to dociskasz pedał. Wyobrażasz sobie, że zwalniasz, przed skrzyżowaniem i nagle ktoś zajeżdża Ci drogę to co robisz? Zdejmujesz nogę z pedału hamulca? Nie rozumiem tego. | Owczar napisał/a: | | Bo tak ogólnie chodzi o to by uzyskać miękki pedal jak w niektórych autach? | Dokładnie, tak jak wyżej | vrangsinn napisał/a: | | lekkie wcisniecie hamulca i zeby masz na przedniej szybie | | Owczar napisał/a: | | Może to serwo z gdi coś zmieni | Mam nadzieję. Poza tym zakładam jednotłoczkowe zaciski przednie z Carismy, w których tłoczki mają średnicę 54 mm (obecne w Galu 60 mm, więc też powinno to coś dać).
vrangsinn - 10-11-2015, 16:33
| Cytat: | vrangsinn napisał/a:
większość polskich kierowców nie potrafi hamować tzn chodziło o to że w kryzysowych sytuacjach nie dociskają pedału hamulca do końca, gdzie jest to typowe np u zawodowych kierowców
Dziwne, przecież to odruch, że jak nie możesz wyhamować to dociskasz pedał. Wyobrażasz sobie, że zwalniasz, przed skrzyżowaniem i nagle ktoś zajeżdża Ci drogę to co robisz? Zdejmujesz nogę z pedału hamulca? Nie rozumiem tego. |
Wiem ze dziwne ale w tym badaniu chodzilo o to ze zbyt pozno kierowcy reaguja maksymalnym wcisnieciem hamulca, zle oceniajac droge hamowania....nie pamietqam w jakiej gazecie to wyczytalem
Hugo - 10-11-2015, 16:45
To dowodzi, że potrzebny jest "ostry" pedał hamulca
dmi - 10-11-2015, 23:17
Hugo działaj i zdaj relacje bo już do znudzenia te kilka/naście stron o hamulcach, poczytałbym o dopieszczaniu lepiej lol.
Owczar - 10-11-2015, 23:46
Z tego co widzę to legnum tez miało średnicę 8+9. Jest szansa ze serwo z gdi może poprawić twardość pedału.
Hugo - 11-11-2015, 10:42
Tak, z moich pomiarów wynika, że Legnum ma takie same średnice serwa. Na logikę pedał na nim powinien być twardszy. Do tego jak założę przednie tarcze i zaciski od Cari z tłoczkami fi 54 mm to teoretycznie hamulce powinny "wymiatać".
Na początek wrzucę tylko serwo z GDI i zobaczymy.
sveno - 11-11-2015, 12:20
| Hugo napisał/a: | | z tłoczkami fi 54 mm | zmniejszysz powierzchnię tłoczka w porównaniu z Galantem, ok pedał może i będzie bardziej miękki, ale na sile hamowania stracisz.
Hugo - 11-11-2015, 12:25
| sveno napisał/a: | | pedał może i będzie bardziej miękki, ale na sile hamowania stracisz. | A tam, i tak jest niespotykanie dobra
Owczar - 11-11-2015, 12:27
Ja bym nie szedł w zestaw z carismy. Większe serwo sprawi że pedal będzie miekszy i na tym bym poprzestal. Zacisk z carismy to krok wstecz..
Hugo - 11-11-2015, 16:48
Zacisk z Carismy może tak, ale tarcza już nie. Większa i innej konstrukcji co minimalizuje ryzyko ich krzywienia się.
Bartekkita - 11-11-2015, 17:50
Hugo, działaj z tym serwem jakby pykło to będzie to prosty i w miarę tani mod
|
|
|