[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
2pac - 30-04-2012, 10:24
to co oprócz UKP ciągnie prąd przy wyłączonym zapłonie? dla porównania - ile ciągnie centralka od alarmu samochodowego?
zwrócił ktoś uwagę na spalanie przy włączonym / wyłączonym tempomacie?
tempomat mniej płynnie korygoje prędkość (no chyba że u mnie coś źle działa...), ale przy utrzymywaniu stałej prędkości jest różnica (w chwilowym spalaniu podawany przez UKP) jak my trzymamy nogę na gazie, a jak za Nas robi to tempomat?
SPIDER-ek - 30-04-2012, 10:40
2pac, z tego co ja kiedyś sprawdzałem, to moja noga lepiej działała od tempomatu jeżeli chodzi o pobieranie paliwa:)
Panowie pojezdziłem trochę z OLEDem w ostatnie dni słoneczne i powiem Wam że jest rewelka. W porównaniu do LCD. Pomimo tego że wyświetlacz jest troszkę mniejszy i mniejsze literki, ale teraz to bynajmniej wszystko jest wyraźne i czytelne.
Tomek - 30-04-2012, 10:57
2pac napisał/a: | to co oprócz UKP ciągnie prąd przy wyłączonym zapłonie? dla porównania - ile ciągnie centralka od alarmu samochodowego?
|
nie było mnie 10 dni i specjalnie zostawiłem podłączone UKP, żeby zobaczyć czy pociągnie cały akumulator
po 10 dniach odpalił bez najmniejszego problemu
Sedinix - 30-04-2012, 11:34
Panowie komputer kupiony ale nie ma kto go podłączyć :/ Byłem u paru osób nikt nie ma czasu :/
Może ktoś z dolnego śląska (Zgorzelec, Lubań, Bolesławiec) już montował UKP i byłby skłonny pomóc ?
wiem że to raczej do działu regionalnego ale tam mało kto zagląda :/
2pac - 30-04-2012, 13:10
SPIDER-ek napisał/a: | 2pac, z tego co ja kiedyś sprawdzałem, to moja noga lepiej działała od tempomatu jeżeli chodzi o pobieranie paliwa:) |
pewnie nie pamiętasz konkretnych wartości
ale jak to zobaczyłeś to przestałeś jeździć na tempomacie? czy różnica na tyle śmieszna*, że lepiej jak prawa noga odpoczywa?
*) dla mnie to poniżej 1l/100km
Sedinix - 01-05-2012, 15:09
właśnie dzwoniłem do elektro-mechanika samochodowego i po wysłuchaniu 10 minutowego wykładu usłyszałem że czas podłączenia UKP to 2-3 dni duzo pracy i nie małe koszta + dokupowanie jakiś czujników temperatury i dorabianie tulei chyba zabiore ukp za granicę i będę się bawił w niedzielę
Tomek - 01-05-2012, 16:30
Sedinix napisał/a: | czas podłączenia UKP to 2-3 dni duzo pracy i nie małe koszta + dokupowanie jakiś czujników temperatury i dorabianie tulei |
pijąc piwo, a potem szukając niepotrzebnie taśmy do LCD, po mieście, założyliśmy UKP w jakieś 6-7 godzin
dokupowanie czujników temp? nie trzeba, no chyba, że chcesz mieć pomiar temp. cieczy chłodzącej,
[ Dodano: 01-05-2012, 16:30 ]
na dobrą sprawę, jak wszystko przygotujesz na stole (to co się da) to w aucie masz 1-2 godziny roboty, jak się sprężysz
marianoooo - 04-05-2012, 00:02
Potwierdzam: 2 godzinki i założony- w podstawowej wersji . Jeśli pamiętacie pisałem kiedyś o wyświetlaczu przeziernym do komputerka pokładowego. Dzisiaj nadszedł ten dzień i od rana instalowałem dodatkowy moduł wyświetlacza. Najtrudniejszym i najbardziej drastycznym etapem było wycięcie dziury w desce rozdzielczej. Sam moduł HUDa opisałem w tym poście:LINK
Zdjęcia z instalacji:
Całość wymaga jeszcze dopracowania. Muszę pomalować obudowę wyświetlacza na ciemny grafit, dołożyć na pleksi folię anati-glare, aby usunąć refleksy (podwójne odbicie). Jeszcze dołożę małą atrapę maskującą krawędzie otworu w desce i będzie piknie . Zamiast zegarka jest drugi wyświetlacz do normalnego użytku- tzn w dzień.
Jeszcze filmik z efektów: LINK
sveno - 04-05-2012, 00:21
podziwiam zapał i talent.
Sedinix - 04-05-2012, 09:25
panowie jeszcze 1 pytanko przed montażem zasilanie mogę wziąć z zegarka a resztę podpinam pod ECU tak ?
marianoooo - 04-05-2012, 09:42
Tak, plus na stałe, plus po stacyjce, masa i sygnał świateł pobierasz z zegarka. Wszystkie 4 kabelki są do wykorzystana.
Tomek - 04-05-2012, 09:59
super efekt
miałem coś podobnego w altimie 1995 rocznik
ale dziury w desce to bym sobie nie dał zrobić
tws - 04-05-2012, 14:26
bardzo pomysłowe! napracowałeś się trzeba przyznać, efekt robi wrażenie. Czytelne są te wskazania z HUD? Jakby się udało nagrać filmik w lepszej rozdzielczości to byłbym wdzięczny =)
Widzę też, że dwa wyświetlacze podłączyłeś równolegle i to dość daleko od siebie - działają stabilnie? tj. nie pokazują się dziwne krzaczki?
ps. a deske jak coś to można drugą kupić, wcale nie są drogie :]
Owczar - 04-05-2012, 14:59
Tylko jedyny problem, że ten "HUD" wyświetla obraz pozorny i folia antiglare nie zmieni tego.
Obraz wyjściowy jest połączeniem dwóch obrazów odbitych od dwóch płaszczyzn.
Rozwiązanie pierwsze i znacznie prostsze, to zastosowanie jak najcieńszej plexi, tak by podwójne odbicie nie przeszkadzało i było mniej widoczne. Rozwiązanie drugie to prawdziwy projektor HUD z soczewką, który będzie "rzucał" obraz na folię antiglare.
Tak jak masz teraz, to równie dobrze można rzucać obraz przez przednią szybę. Gdy położysz LCD na desce, to powstanie obraz po drugiej stronie przedniej szyby. Wadą tego rozwiązania jest to, że widzisz tylko w nocy.
Ale pomysł zacny Chciałem zrobić coś takiego do nawigacji, ale zrobienie projektorka z małego LCD to już trochę zabawy i by było widoczne w dzień, to już bardziej skomplikowana sprawa.
[ Dodano: 04-05-2012, 15:04 ]
Schemat HUD: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1699971.html
marianoooo - 04-05-2012, 16:12
Dzisiaj wieczorem nagram coś w lepszej jakości. tws, obraz jest stabilny i żadne krzaki nie wyskakują, wyświetlacze połączone są dwoma taśmami 60cm z zestawu.
Owczar, tak właśnie myślałem o cieńszej pleksi . Podwójne odbicie przeszkadza przy większej ilości detali na ekranie, przy większych napisach nie jest to uciążliwe. Zobaczymy efekt z cieńszą szybką.
[ Dodano: 05-05-2012, 13:52 ]
zgodnie z obietnicą kilka fotek i filmy w HD:
FILM 1
FILM 2
FILM 3
FILM 4
|
|
|