[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
Croom - 13-12-2011, 16:38
Cytat: | Często stosowany w skrzyniach biegów samochodów Mitsubishi Lancer Evo w specyfikacji US. |
Piszą o tym oleju fajne rzeczy a i firma jest OK , ciekaw jestem jak to sie spisze w Twoim samochodzie.
Amsoil MTG 75W90 (wg. mnie najlepszy olej GL-4 75W90) tak sie spisuje w EVO z mocno podrasowanym silnikiem:
http://www.youtube.com/watch?v=M4jhbIEXC90
bluecard88 - 13-12-2011, 18:48
Właśnie na tej stronie/sklepie będzie dostępny dopiero w styczniu, a mi potrzebny w nastepnym tyg bo będę w Polsce.
Croom napisał/a: | Piszą o tym oleju fajne rzeczy a i firma jest OK , ciekaw jestem jak to sie spisze w Twoim samochodzie.
|
Mam nadzieję, że sie spisze , ktoś z forumowiczów pisał że zalał ten olej no i żee na PLUS. Jeśli dobrze pamiętam to w FAQ o Skrzyni manualnej i oleju jest wzmaianka nt tego Red Line. Jak zaleje to dam znać czy się coś poprawiło, bo na zimnym czasami trójeczka potrafi zachrząkać
Croom - 13-12-2011, 23:48
Daj znac RL to fajny brand.
pplmr012 - 15-12-2011, 10:22
Witam,
Wymieniałem olej na MT-90 w zeszłym roku, wymieniałem bo chciałem zachować skrzynię w niepogorszonym stanie . Najpierw wlałem dwie butelki czyli dwa "amerykańskie" litry i było O.K. Cały czas gryzło mnie jednak sumienie że to za mało i po pewnym czasie dokupiłem jeszcze butelkę i w sumie wlałem tak około 2.25.
Mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić że 1,9 litra to za mało i dopiero właściwa ilość pokazuje klasę tego oleju. Skrzynia chodzi tak jak powinna, lekko, precyzyjnie, tak że zmiana biegów to sama przyjemność .
Pozdrawiam,
bluecard88 - 15-12-2011, 14:00
pplmr012 napisał/a: | Witam,
Wymieniałem olej na MT-90 w zeszłym roku, wymieniałem bo chciałem zachować skrzynię w niepogorszonym stanie . Najpierw wlałem dwie butelki czyli dwa "amerykańskie" litry i było O.K. Cały czas gryzło mnie jednak sumienie że to za mało i po pewnym czasie dokupiłem jeszcze butelkę i w sumie wlałem tak około 2.25.
Mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić że 1,9 litra to za mało i dopiero właściwa ilość pokazuje klasę tego oleju. Skrzynia chodzi tak jak powinna, lekko, precyzyjnie, tak że zmiana biegów to sama przyjemność .
Pozdrawiam, |
Po twoim poscie , domówiłem jednak też 3 butelke ( kurcze prawie 300 z przesyłką wyszło, ale czego sie nie robi dla misia) Miałeś wcześniej przed wymianą jakieś problemy ze skrzynią? W stylu zgrzyty czy ciężko wchodzące biegi?
pplmr012 - 16-12-2011, 12:02
Przed wymianą było dobrze biegi wchodziły precyzyjnie, po wymianie też, ale po dolaniu jest super, wrażenie takie jakby w mechanizmie zmiany biegów była "olejowa poduszka", a precyzja się nie pogorszyła.
Pozdrawiam,
malina_drizzt - 24-12-2011, 22:18
Stuknęło mi 6tys. trzeba rozglądać się za nową oliwką.
Podajcie jakieś propozycje 5w30 w banieczkach 5l.
Nie musi być super hiper full syntetyk, ważne żeby miał wysokie TBN, brak dopiska eco, energy, lite itp. no i niewielkie genetycznie uwarunkowane prawdopodobieństwo trafienia podróbki.
Cena powiedzmy do 180zł.
Hugo - 25-12-2011, 11:24
malina_drizzt napisał/a: | Stuknęło mi 6tys. trzeba rozglądać się za nową oliwką. | Co tak szybko?
malina_drizzt - 25-12-2011, 18:10
Hugo napisał/a: | malina_drizzt napisał/a: | Stuknęło mi 6tys. trzeba rozglądać się za nową oliwką. | Co tak szybko? |
Takie moje małe zboczenie.
Tak na poważnie to jeszcze tysiąc pojeżdżę.
Popychacze postukują i trzeba zalać coś nowego, poza tym mój miś dostaje w palnik i należy mu się.
Chciałbym zalać jakiś średni cenowo 5w30, ale z tego co widzę liqui moly synthoil 5w40 ma temperaturę płynięcia niższą niż większość 5w30.
mlun - 25-12-2011, 18:20
Hugo napisał/a: | Co tak szybko? |
Niektórzy lubią częściej wydawać pieniądze
Zolar - 27-12-2011, 03:11
Gdyby było mnie stać na wymianę oleju za 180zł co 6 tys. to nie tłukłbym się 10-letnim Galantem tylko np. 3-letnim Evo.
Jednak swoją drogą czy takie częste wymiany na coraz to inny olej są dla silnika korzystne? Rozumiem, że robi się to w obszarze podobnej lepkości, ale mimo wszystko każda zmiana wpływa chyba na podzespoły silnika.
plecho1 - 27-12-2011, 07:05
Zolar napisał/a: | ale mimo wszystko każda zmiana wpływa chyba na podzespoły silnika. |
Czy mogę wiedzieć o jakim negatywnym wpływie piszesz?
Co tak na prawdę może się stać, panewki się rozpuszczą a może się poobracają.
Panowie nie żartujcie sobie.
Już nawet ktoś napisał, chyba nawet w tym temacie, że na oleju można jeździć coś około 40tys km bo w końcu z oleju powstaje grafit który pozytywnie wpływa na smarowanie.
mlun - 27-12-2011, 11:49
Na pewno nie są korzystne jeśli leje się coraz gorszy olej:)
A co do 40k km to nie wierze. Co z tego grafitu jak inne parametry lecą na łeb?
Croom - 10-01-2012, 17:33
Z czego ma być ten grafit ?
adm78 - 11-01-2012, 09:28
Witam
Nie sposób nie robiąc sobie mętliku w głowie prześledzić 98 stron w tym temacie po wielu próbach nie mam jednolitego wniosku odnośnie mojego przypuszczenia, zatem zapytam wprost: kiedy warto w 2,5v6 przejść z syntetyka (5W40) na półsyntetyk (10W40) i czy wogóle trzeba? poznałem dwie skrajne opinie - zostac i lac dalej 5W40 jak silnik pracuje cichutko lub kategorycznie zmienic na 10W40 bo powayzej 200tys przebiegu silnik nie jest juz taki szczelny i nie trzyma cisnienia oleju i inne bajki..... Leje od zawsze jak i poprzednik Motul XCESS 8100 5W40 a przebieg to 236 tys i nic nie stuka, silnik cichutki.
|
|
|