Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
skaut - 23-11-2010, 10:05
No i od wczoraj śmiga
ROF z nowym softem. Zbyszku dzięki. Montaż całości z kamerką cofania kosztował mnie 350 zeta.
To chyba uczciwa cena.
Muszę tylko podjechać jeszcze raz, bo "chińczyk" wymyślił sobie jakieś dziwny (stary typ) wejścia TV, a serwis Car Audio, akurat takiego nie miał.
Pytanie - czy na Rofie można jednocześnie korzystać z Navi i radia?
P.S.
Zbyszek, ten montaż to niby prosty miał być
mitsu00 - 23-11-2010, 10:11
skaut napisał/a: | Pytanie - czy na Rofie można jednocześnie korzystać z Navi i radia? |
Jasne, nonstop słucham radia/IPOD na 1 kanale, a na 2-gim gada Jadźka z IGO, czy Czesio z AM i odwrotnie
P.S. ten nowy ROF ma beznadziejny wbudowany mikrofon BT. Dokup sobie np. rozwiązanie Parrota i bedziesz zadowolony. Np model MKI 9100. Na raz można mieć podłączonychdo 10 telefonów...
skaut - 23-11-2010, 20:53
mitsu00 napisał/a: |
Jasne, nonstop słucham radia/IPOD na 1 kanale, a na 2-gim gada Jadźka z IGO, czy Czesio z AM i odwrotnie ... |
mitsu00, a może tak łopatologicznie? Moja młodsza latorośl się rozchorowała i niestety nie doczytałem jeszcze instrukcji obsługi
mitsu00 - 23-11-2010, 21:29
skaut napisał/a: |
mitsu00, a może tak łopatologicznie? Moja młodsza latorośl się rozchorowała i niestety nie doczytałem jeszcze instrukcji obsługi |
W ustawieniach zaptaszasz żeby Navi odpalała się z automatu po włączeniu jednostki. jak odpalasz kara to włązasz sobie przykladowo radio albo DVD. jednocześnie w tle chodzi ci Navi. Zeby przeskakiwać z ekranu na ekran przyciskasz guzik NAVI na panelu. Bardziej łopatologicznie juz chyba nie da się wytłumaczyć....
13zbyszek13 - 24-11-2010, 19:58
skaut napisał/a: | Pytanie - czy na Rofie można jednocześnie korzystać z Navi i radia? |
Oczywiście że można .
mitsu00 - 05-12-2010, 12:47
A ja Chińczyka mam juz serdecznie dość..... Cos si ewidentnie zepsulo jesli chodzi o system antywstrzsowy, bo przy byle nierówności dźwięk zanika i z głośników dochodzi jakieś wzdychanie/prychanie Wyłączenie urządzenia i ponowne wączenie pomaga, ale przeciez nie mozna nonstop włączac i wyłączać. Zbieram kasę na takie cudo:
http://www.google.pl/imag...ved=0CC8QsAQwAQ
Kombajn ma BT, navi z TMC i wszystko inne co Chińczyk. Sterowanie z kiery i bezpośrednie połączenie z RF w 100% możliwe po zakupieniu specjalnej wiązki Kenwooda. Ori BT tez dziala więc mozna wybrać który chcemy uzywać. Kamerkę i DVB-T wpina się jak w Chinolu. Dodatkowo trzeba dokupić rankę z panelem. Sa czarne, ale nieladne, niszczące ład w kokpicie. W Mitsu albo na amerykańskim Ebay można jednak zamówić ori od MMCS-a.
Jak bedę instalował nową maszynke to od razu wymienię szitowe głośniki przednie i wygłuszę przednie, tylne drzwi, słupki i przestrzeń bagażnika. Ciągle mi coś w bagażniku brzęczy i oczywiście miszcze z ASO nie umieja sobie poradzić isugeruja że TTTM
rezon - 05-12-2010, 14:26
mitsu00 napisał/a: | bo przy byle nierówności dźwięk zanika i z głośników dochodzi jakieś wzdychanie/prychanie | Sprawdź połączenie kostki. U mnie po jeździe boczną drogą do Przemyśla wysiadło sterowanie z kierownicy. Okazało się, że wystarczy docisnąć poluzowaną kostkę.
mitsu00 - 05-12-2010, 14:41
rezon napisał/a: | Sprawdź połączenie kostki. U mnie po jeździe boczną drogą do Przemyśla wysiadło sterowanie z kierownicy. Okazało się, że wystarczy docisnąć poluzowaną kostkę. |
Jako ostatne wyjście spróbuję i docisne taśmami zaciskowymi. Mam cichą nadzieję że to pomoże. Jeśli tak to w nagrodę kupię ci wigilijny przysmak szwedzki: podgniłego/sfermentowango śledzia z puchy Podaj adres na PW gdzie mam podeslać hehehehehe A tak serio to obowiazkowo wygłusze to co pisalem wcześniej (wygłuszenie ori drzwi to jakiś żart - zwykłą folie przykleili dogołej blachy ) i wymienię głośniki. Efekt ma być znaczny bo ori glośniki w miśku jak i w byłym BMW to jakaś zenada jest.
rezon - 05-12-2010, 16:23
mitsu00 napisał/a: | Jako ostatne wyjście spróbuję i docisne taśmami zaciskowymi. Mam cichą nadzieję że to pomoże. | Wystarczy po dociśnięciu owinąć dookoła taśmą izolacyjną, aby nie rozsuwały się obydwie części. mitsu00 napisał/a: | A tak serio to obowiazkowo wygłusze to co pisalem wcześniej (wygłuszenie ori drzwi to jakiś żart - zwykłą folie przykleili dogołej blachy ) i wymienię głośniki. Efekt ma być znaczny bo ori glośniki w miśku jak i w byłym BMW to jakaś zenada jest. | Jeśli miałbym coś grzebać, to wygłuszyłbym go całego. Przecież cały bok to wielka membrana, to samo podłoga wygłuszona styropianem. Gdyby nie ciągnąca się sprawa sądowa (zeznania oskarżonego Pana RL - szefa ASO Mitsubishi były ostatnio naprawdę ciekawe ) i niewiadome dalsze losy mojej przygody z Mitsubishi to miałem w planie na 2010 wyciszanie Outka. Hałas od kół jest dokuczliwy - zwłaszcza teraz.
mitsu00 - 05-12-2010, 16:48
rezon napisał/a: | Jeśli miałbym coś grzebać, to wygłuszyłbym go całego. Przecież cały bok to wielka membrana, to samo podłoga wygłuszona styropianem. Gdyby nie ciągnąca się sprawa sądowa (zeznania oskarżonego Pana RL - szefa ASO Mitsubishi były ostatnio naprawdę ciekawe ) i niewiadome dalsze losy mojej przygody z Mitsubishi to miałem w planie na 2010 wyciszanie Outka. Hałas od kół jest dokuczliwy - zwłaszcza teraz. |
Zgadzam się w 100%, tylko weź pod uwagę że 9 arkuszy 85x45cm DynamatExtreme to wydatek rzędu 800zł. Wystarczy to powiedzmy na przednie i tylne drzwi, słupki i może część bagażnika. A reszta? Nie uwazam że warto inwestowac w szrota aż tyle czasu i kasy. Do tego aby wygłuszyc dach, podłoge, komorę silnika etc, trzeba rozpruć calą tapicerkę i obicia. Roboty na tydzień jeśli dłubiemy jakies 2h dziennie. Mnie zalezy przede wszystkim na pozbyciu się brzęczenia i rezonansu z drzwi/slupkow i bagaznika. A gwarantuje ze po wymianie przednich głośników i wygłuszeniu częściowym jak sugerowałem, będzie boska cisza i znaczna poprawa brzmienia audio
rezon - 05-12-2010, 18:48
mitsu00 napisał/a: | A gwarantuje ze po wymianie przednich głośników i wygłuszeniu częściowym jak sugerowałem, będzie boska cisza i znaczna poprawa brzmienia audio | Niby racja, ale nie przejedziesz nawet 1kkm jak zaczniesz słyszeć kolejny rezonans albo trzeszczenie plastiku . U mnie ostatnio słyszę coś z tyłu jak brzęczy. Całe szczęście, że mam klekota, to nie jest to tak bardzo denerwujące - silnik pracuje znacznie dźwięczniej przy tych temperaturach . A poważnie to w Mielcu oszacowali mi koszt wygłuszenia na 8kzł i gdyby nie kant dealera pewnie wydałbym tę kwotę aby go wyciszyć - na dach idzie jakaś mata tłumiąca i termoizolacyjna specjalna do dachów, tak mi coś tłumaczyli, jak pytałem co i za ile.
mitsu00 - 05-12-2010, 19:17
rezon napisał/a: | na dach idzie jakaś mata tłumiąca i termoizolacyjna specjalna do dachów, tak mi coś tłumaczyli, jak pytałem co i za ile. |
Wygłuszanie polega właśnie na wyscieleniu wszystkich powierzchni metalowych specjalnymi, formowalnymi matami dźwiękochłonnymi. Nie jest to zbyt trudne bo od spodu mają one warstwę z klejem. Trzeba je tylko odpowiednio przyciąć.
rezon - 05-12-2010, 19:25
mitsu00 napisał/a: | Wygłuszanie polega właśnie na wyscieleniu wszystkich powierzchni metalowych specjalnymi, formowalnymi matami dźwiękochłonnymi. Nie jest to zbyt trudne bo od spodu mają one warstwę z klejem. Trzeba je tylko odpowiednio przyciąć. | to wiem, ale na dach, miała iść jakaś inna - z lepszą izolacją termiczną. Inna też niż maty do komory silnikowej z powłoką Al.
mitsu00 - 05-12-2010, 19:40
rezon napisał/a: |
to wiem, ale na dach, miała iść jakaś inna - z lepszą izolacją termiczną. Inna też niż maty do komory silnikowej z powłoką Al. |
Zrobilem dogłębny research w temacie jako ze sam bedę to robił i Dynamat Extreme produkuje najkepsze jakościowo maty i są one wyposażone w powłokę aluminiową niezaleznie gdzie je użyjemy.
Mariusz4 - 05-12-2010, 19:41
rezon napisał/a: | to wiem, ale na dach, miała iść jakaś inna - z lepszą izolacją termiczną. Inna też niż maty do komory silnikowej z powłoką Al. |
maty powinny być takie, żeby na słońcu nie 'spłynęły' i nic się nie stało przy siarczystym mrozie - muszą mieć atest. wszystkie lepsze maty maja 'srebrną' powlokę z jednej strony.
pozdrawiam,
Mariusz
|
|
|