To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

skaut - 23-11-2010, 10:05

No i od wczoraj śmiga :D
ROF z nowym softem. Zbyszku dzięki. Montaż całości z kamerką cofania kosztował mnie 350 zeta.
To chyba uczciwa cena.
Muszę tylko podjechać jeszcze raz, bo "chińczyk" wymyślił sobie jakieś dziwny (stary typ) wejścia TV, a serwis Car Audio, akurat takiego nie miał.
Pytanie - czy na Rofie można jednocześnie korzystać z Navi i radia?
P.S.
Zbyszek, ten montaż to niby prosty miał być :?

mitsu00 - 23-11-2010, 10:11

skaut napisał/a:

Jasne, nonstop słucham radia/IPOD na 1 kanale, a na 2-gim gada Jadźka z IGO, czy Czesio z AM i odwrotnie :wink:
P.S. ten nowy ROF ma beznadziejny wbudowany mikrofon BT. Dokup sobie np. rozwiązanie Parrota i bedziesz zadowolony. Np model MKI 9100. Na raz można mieć podłączonychdo 10 telefonów...

skaut - 23-11-2010, 20:53

mitsu00 napisał/a:

Jasne, nonstop słucham radia/IPOD na 1 kanale, a na 2-gim gada Jadźka z IGO, czy Czesio z AM i odwrotnie :wink: ...

mitsu00, a może tak łopatologicznie? Moja młodsza latorośl się rozchorowała i niestety nie doczytałem jeszcze instrukcji obsługi :(

mitsu00 - 23-11-2010, 21:29

skaut napisał/a:

mitsu00, a może tak łopatologicznie? Moja młodsza latorośl się rozchorowała i niestety nie doczytałem jeszcze instrukcji obsługi

W ustawieniach zaptaszasz żeby Navi odpalała się z automatu po włączeniu jednostki. jak odpalasz kara to włązasz sobie przykladowo radio albo DVD. jednocześnie w tle chodzi ci Navi. Zeby przeskakiwać z ekranu na ekran przyciskasz guzik NAVI na panelu. Bardziej łopatologicznie juz chyba nie da się wytłumaczyć.... :wink:

13zbyszek13 - 24-11-2010, 19:58

skaut napisał/a:

Oczywiście że można .

mitsu00 - 05-12-2010, 12:47

A ja Chińczyka mam juz serdecznie dość..... :axe: Cos si ewidentnie zepsulo jesli chodzi o system antywstrzsowy, bo przy byle nierówności dźwięk zanika i z głośników dochodzi jakieś wzdychanie/prychanie :butthead: Wyłączenie urządzenia i ponowne wączenie pomaga, ale przeciez nie mozna nonstop włączac i wyłączać. Zbieram kasę na takie cudo:
http://www.google.pl/imag...ved=0CC8QsAQwAQ
Kombajn ma BT, navi z TMC i wszystko inne co Chińczyk. Sterowanie z kiery i bezpośrednie połączenie z RF w 100% możliwe po zakupieniu specjalnej wiązki Kenwooda. Ori BT tez dziala więc mozna wybrać który chcemy uzywać. Kamerkę i DVB-T wpina się jak w Chinolu. Dodatkowo trzeba dokupić rankę z panelem. Sa czarne, ale nieladne, niszczące ład w kokpicie. W Mitsu albo na amerykańskim Ebay można jednak zamówić ori od MMCS-a.
Jak bedę instalował nową maszynke to od razu wymienię szitowe głośniki przednie i wygłuszę przednie, tylne drzwi, słupki i przestrzeń bagażnika. Ciągle mi coś w bagażniku brzęczy i oczywiście miszcze z ASO nie umieja sobie poradzić isugeruja że TTTM :finga:

rezon - 05-12-2010, 14:26

mitsu00 napisał/a:
bo przy byle nierówności dźwięk zanika i z głośników dochodzi jakieś wzdychanie/prychanie
Sprawdź połączenie kostki. U mnie po jeździe boczną drogą do Przemyśla wysiadło sterowanie z kierownicy. Okazało się, że wystarczy docisnąć poluzowaną kostkę.
mitsu00 - 05-12-2010, 14:41

rezon napisał/a:
Sprawdź połączenie kostki. U mnie po jeździe boczną drogą do Przemyśla wysiadło sterowanie z kierownicy. Okazało się, że wystarczy docisnąć poluzowaną kostkę.

Jako ostatne wyjście spróbuję i docisne taśmami zaciskowymi. Mam cichą nadzieję że to pomoże. Jeśli tak to w nagrodę kupię ci wigilijny przysmak szwedzki: podgniłego/sfermentowango śledzia z puchy :twisted: Podaj adres na PW gdzie mam podeslać hehehehehe :D A tak serio to obowiazkowo wygłusze to co pisalem wcześniej (wygłuszenie ori drzwi to jakiś żart - zwykłą folie przykleili dogołej blachy :finga: ) i wymienię głośniki. Efekt ma być znaczny bo ori glośniki w miśku jak i w byłym BMW to jakaś zenada jest.

rezon - 05-12-2010, 16:23

mitsu00 napisał/a:
Jako ostatne wyjście spróbuję i docisne taśmami zaciskowymi. Mam cichą nadzieję że to pomoże.
Wystarczy po dociśnięciu owinąć dookoła taśmą izolacyjną, aby nie rozsuwały się obydwie części.
mitsu00 napisał/a:
A tak serio to obowiazkowo wygłusze to co pisalem wcześniej (wygłuszenie ori drzwi to jakiś żart - zwykłą folie przykleili dogołej blachy ) i wymienię głośniki. Efekt ma być znaczny bo ori glośniki w miśku jak i w byłym BMW to jakaś zenada jest.
Jeśli miałbym coś grzebać, to wygłuszyłbym go całego. Przecież cały bok to wielka membrana, to samo podłoga wygłuszona styropianem. Gdyby nie ciągnąca się sprawa sądowa (zeznania oskarżonego Pana RL - szefa ASO Mitsubishi były ostatnio naprawdę ciekawe :) ) i niewiadome dalsze losy mojej przygody z Mitsubishi to miałem w planie na 2010 wyciszanie Outka. Hałas od kół jest dokuczliwy - zwłaszcza teraz.
mitsu00 - 05-12-2010, 16:48

rezon napisał/a:
Jeśli miałbym coś grzebać, to wygłuszyłbym go całego. Przecież cały bok to wielka membrana, to samo podłoga wygłuszona styropianem. Gdyby nie ciągnąca się sprawa sądowa (zeznania oskarżonego Pana RL - szefa ASO Mitsubishi były ostatnio naprawdę ciekawe ) i niewiadome dalsze losy mojej przygody z Mitsubishi to miałem w planie na 2010 wyciszanie Outka. Hałas od kół jest dokuczliwy - zwłaszcza teraz.

Zgadzam się w 100%, tylko weź pod uwagę że 9 arkuszy 85x45cm DynamatExtreme to wydatek rzędu 800zł. Wystarczy to powiedzmy na przednie i tylne drzwi, słupki i może część bagażnika. A reszta? Nie uwazam że warto inwestowac w szrota aż tyle czasu i kasy. Do tego aby wygłuszyc dach, podłoge, komorę silnika etc, trzeba rozpruć calą tapicerkę i obicia. Roboty na tydzień jeśli dłubiemy jakies 2h dziennie. Mnie zalezy przede wszystkim na pozbyciu się brzęczenia i rezonansu z drzwi/slupkow i bagaznika. A gwarantuje ze po wymianie przednich głośników i wygłuszeniu częściowym jak sugerowałem, będzie boska cisza i znaczna poprawa brzmienia audio :wink:

rezon - 05-12-2010, 18:48

mitsu00 napisał/a:
A gwarantuje ze po wymianie przednich głośników i wygłuszeniu częściowym jak sugerowałem, będzie boska cisza i znaczna poprawa brzmienia audio
Niby racja, ale nie przejedziesz nawet 1kkm jak zaczniesz słyszeć kolejny rezonans albo trzeszczenie plastiku :( . U mnie ostatnio słyszę coś z tyłu jak brzęczy. Całe szczęście, że mam klekota, to nie jest to tak bardzo denerwujące - silnik pracuje znacznie dźwięczniej przy tych temperaturach ;) . A poważnie to w Mielcu oszacowali mi koszt wygłuszenia na 8kzł i gdyby nie kant dealera pewnie wydałbym tę kwotę aby go wyciszyć - na dach idzie jakaś mata tłumiąca i termoizolacyjna specjalna do dachów, tak mi coś tłumaczyli, jak pytałem co i za ile.
mitsu00 - 05-12-2010, 19:17

rezon napisał/a:
na dach idzie jakaś mata tłumiąca i termoizolacyjna specjalna do dachów, tak mi coś tłumaczyli, jak pytałem co i za ile.

Wygłuszanie polega właśnie na wyscieleniu wszystkich powierzchni metalowych specjalnymi, formowalnymi matami dźwiękochłonnymi. Nie jest to zbyt trudne bo od spodu mają one warstwę z klejem. Trzeba je tylko odpowiednio przyciąć.

rezon - 05-12-2010, 19:25

mitsu00 napisał/a:
Wygłuszanie polega właśnie na wyscieleniu wszystkich powierzchni metalowych specjalnymi, formowalnymi matami dźwiękochłonnymi. Nie jest to zbyt trudne bo od spodu mają one warstwę z klejem. Trzeba je tylko odpowiednio przyciąć.
to wiem, ale na dach, miała iść jakaś inna - z lepszą izolacją termiczną. Inna też niż maty do komory silnikowej z powłoką Al.
mitsu00 - 05-12-2010, 19:40

rezon napisał/a:

to wiem, ale na dach, miała iść jakaś inna - z lepszą izolacją termiczną. Inna też niż maty do komory silnikowej z powłoką Al.

Zrobilem dogłębny research w temacie jako ze sam bedę to robił i Dynamat Extreme produkuje najkepsze jakościowo maty i są one wyposażone w powłokę aluminiową niezaleznie gdzie je użyjemy.

Mariusz4 - 05-12-2010, 19:41

rezon napisał/a:

maty powinny być takie, żeby na słońcu nie 'spłynęły' i nic się nie stało przy siarczystym mrozie - muszą mieć atest. wszystkie lepsze maty maja 'srebrną' powlokę z jednej strony.

pozdrawiam,
Mariusz