[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
pappagiorgio - 06-11-2015, 22:39
Taka sytuacja, ostatnio przy remoncie hamulców zauważyłem dziurę na gumie sworznia dolnego prostego CTR. Ponieważ nie mogłem znaleźć gumy od hyundai'a to kupiłem febest. Nie wiem ile wytrzyma ale fakt jest taki, że febest wydaje się grubszy i pewniejszy niż ta guma z CTR, czas pokarze. Problem jest w tym, że po wybiciu sworznia okazał się on luźny! Nie rusza się góra dół ale na boki nie stawia praktycznie żadnego oporu. Wahacz wymieniany w czerwcu 2015. Zastanawiam się czy sam wahacz niskiej jakości czy przy wybijaniu mogłem go uszkodzić? Niestety przez pół roku osadził się ciasno w zwrotnicy musiałem użyć w końcu wideł do sworzni :/ Tuleje są dobre, spróbuje zregenerować sworzeń, korzystał ktoś ostatnio z usług szczecińskiej firmy? Podobno ta w sosnowcu się popsuła, chociaż kolega mi dzisiaj mówił o innej w klimontowie, może ktoś korzystał?
robertdg - 07-11-2015, 07:23
| pappagiorgio napisał/a: | | chociaż kolega mi dzisiaj mówił o innej w klimontowie, może ktoś korzystał? | Coś nowego, może dowiedz się czegos wiecej Słyszałem, że jeszcze w katowicach na Paderewskiego jest zakład regenerujący wahacze
pappagiorgio - 09-11-2015, 11:34
Szukałem tego zakładu w Klimontowie na internecie ale nie mogę znaleźć, muszę się go zapytać o nazwę albo adres. Regeneracja regeneracją ale chodzi o to żeby zrobili to dobrze. Mam założony inny wahacz więc ten mogę wysłać.
Przychodzę dzisiaj do pracy, mówię koledze, że sworzeń popsułem bo po zdemontowaniu nie stawia oporu na boki, chociaż luzu góra/dół nie ma a on mi na to że kupował wahacz lemfordera i nowy też nie stawiał oporu na boki, twierdzi, że ważne żeby nie miał luzu góra/dół zgłupieje z tym samochodem, więc jak to jest ma stawiać opór sworzeń na boki czy nie?
robertdg - 09-11-2015, 20:15
Manual określa lekki opór kiedy się kreci sworzniem w gnieździe
czarny.marcin - 11-11-2015, 01:43
| pappagiorgio napisał/a: | | zauważyłem dziurę na gumie sworznia dolnego prostego CTR. Ponieważ nie mogłem znaleźć gumy od hyundai'a to kupiłem febest. |
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=93935
asec69 - 16-11-2015, 10:42
| czarny.marcin napisał/a: | pappagiorgio napisał/a:
zauważyłem dziurę na gumie sworznia dolnego prostego CTR. Ponieważ nie mogłem znaleźć gumy od hyundai'a to kupiłem febest.
|
Też miałem niezbyt dużą dziurę na sworzniu wahacza i nie mogłem dostać nowej gumy. Za poradą kumpla, który serwisuje ciężarówki mercedesa, oczyściłem ostrożnie gumę wokół dziury, odtłuściłem dokładnie benzyną ekstrakcyjną i zakleiłem silikonem szarym Renzno. Trzymało bez niczego ponad pół roku do czasu, gdy dostałem gumę z odzysku. Ważne, żeby rozprowadzić silikon na jak największej powiechrzni gumy wokół dziury, najcieniej jak można. odczekać do utworzenia skórki I delikatnie skręcić jak w pozycji jezdnej. Niestety nie sprawdza się, gdy guma na sworzniu jest całkowicie sparciała.
Podobnie postąpiłem z gumą harmonijką na przegubie, gdy pokazał mi się w rowkach smar. Jeżdzę już dwa lata na zaklejonej gumie i wszystko na razie okey.
Na febestech guma parcieje w zastraszającym tempie. Niestety.
ŁukaszK. - 18-11-2015, 09:47
pewnie było nie raz wałkowane ale 100 stron przeczytać to ciężkop z czasem
Wczoraj uslyszalem skrzypienie takie jakby przy skrecaniu i w jedna i w druga. Na postoju i w jezdzie. Przy hamowaniu i ruszaniu moze tez delikatnie ale nie ma reguły.
Jaka może być diagnoza zanim go oddam? ( i tak czas na olej:) )
Sunderland86 - 20-11-2015, 14:40
Wymieniłem lewy górny wahacz ponieważ stary miał luz na sworzniu i skrzypiał, nowy marki DOKUJI po ok 100 km zaczął również potwornie skrzypieć. Czy ktoś przerabiał podobny temat?
wlodek93 - 20-11-2015, 17:04
mam pytanie male. jaaki mniej wiecej jest koszt wymiany przednich wachaczy?;D jaka firme polecacie i mniej wiecej jakie koszty? a moze regeneracja?
Hugo - 20-11-2015, 20:10
wlodek93, zregeneruj sworznie dolnych wahaczy (o ile wahacze są oryginalne), tuleje metalowo-gumowe wahacza prostego NOK (oryginał) kosztują ok. 25 zł/szt., tuleja banana NOK ok. 60 zł/szt. Górne kup kompletne np. TRW i spokój na lata i dużo taniej niż komplet 6 szt. chińskich wahaczy.
Sunderland86 - 20-11-2015, 21:04
| Hugo napisał/a: | | Górne kup kompletne np. TRW i spokój na lata |
Ja zmieniłem banana na Dokuji i mam spokój, natomiast górny wahacz piszczy niczym bieda. Jest takie wrażenie jakby się zacierał ale to raczej niemożliwe w nowym wahaczu, wydaje mi się, że guma na sworzniu jest raczej wątpliwej jakości.
wlodek93 - 20-11-2015, 21:23
Ewentualnie sworznie górne tez i tuleje dokupić. A gdzie takie rzeczy regenerują i jaki mniej więcej koszt regeneracji? Chyba zawieszenie tak często nie pada w galach. Ja od zakupu zrobiłem 40 tys a nie wiadomo ile wcześniejszy właściciel zrobil
Hugo - 21-11-2015, 20:54
| wlodek93 napisał/a: | | A gdzie takie rzeczy regenerują i jaki mniej więcej koszt regeneracji? | Poszukaj w google kontaktu do zakładu regenerującego wahacze w Skórzewie koło Poznania. Podobno nawet przy okazji piaskują i lakierują wahacze. Jak się orientowałem w zeszłym roku to za wymianę sworznia w wahaczu brali 80 zł.
Krzyzak - 22-11-2015, 10:53
Ja robiłem w Elblągu u kolegi, który kiedyś na forum bywał (ostatnio jak go widziałem, to miał Alfe). Za sworzeń prostego zrobiony w mosiądzu a nie teflonie brał 70 zł. Te wahacze są u mnie w kombi i po 2 latach nie mają zużycia - mosiądz jest wieczny
asec69 - 22-11-2015, 16:31
| Hugo napisał/a: | | sworznie dolnych wahaczy (o ile wahacze są oryginalne), tuleje metalowo-gumowe wahacza prostego NOK (oryginał) kosztują ok. 25 zł/szt., tuleja banana NOK ok. 60 zł/szt. |
Gdzie mogę zakupić tuleje NOK?
Ostatnio wymieniałem banana z przodu myśląc, że oberwała się guma, okazało się, że guma w tulei wahacza Febesta bardziej przypomina galaretkę z żelatyny niż twardą gumę. Po prostu szkoda pieniędzy na febesty.
|
|
|