[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
QwiateQ - 09-02-2012, 18:36
matrixadam napisał/a: | Wczoraj jadąc A1 zauważyłem, że co jakiś czas mruga lampka od gazu. Przy przyspieszaniu na jedynce, dwójce i trójce do ok 3 tys. obrotów tego nie było. Dopiero na czwórce powyżej 2.500 obrotów kontrolka migała około czterech lub sześciu razy po czym normalnie paliła się na zielono. |
Masz spadki ciśnienia na reduktorze (poprawka). Gazownik zapewne nie ustawił auta na trasie.
ISA 2 w nowe odsłonie firmware powinna pomóc w małej korekcie, ale jak to "rasowe" druciarstwo to większa dłubanina.
matrixadam napisał/a: | Zdrowo pobiera również benzynę jadąc "na gazie". Przed Toruniem zatankowałem za 50 zł Pb i w Gdańsku już była prawie rezerwa. |
Zdrowo lub niezdrowo. IMHO to drugie. Chwilowo jest zalewany ponad potrzeby i cała masa materiału do wyłożenia w tej materii.
matrixadam napisał/a: | Czy to kwestia ustawienia? |
j/w
matrixadam napisał/a: | Jeśli tak, czy może mi ktoś polecić jakiś warsztat w Trójmieście i okolicach co by mi to sensownie ustawił? |
Szukaj obeznanego Mitsumaniaka. Chociaż koło Torunia jest gość co czary wyprawia w Galantach z LPG.
2pac - 09-02-2012, 19:37
tomek84 napisał/a: | 2pac napisał/a: | jak trzeba przy wyprzedzaniu (duży ruch) to się wbija 2 nawet przy 70km/h i ciągnie do 7.200obr/min; |
tylko po co, jak maks moment masz w okolicy 4500, a potem już nic |
dzięki czemu mam kopa od startu, a nie zmieniając biegu nie tracę czasu na zmianę (a w misiu szkoda mi sprzęgła i skrzyni na wbijanie biegu na pełnym bucie)
matrixadam - 09-02-2012, 20:12
QwiateQ,
To że gaz nie jest prawidłowo ustawiony jest pewne. Właśnie szukałem na forum kogoś z Galantem z LPG z Trójmiasta i średnio mi to wyszło. Nie wiem gdzie pojechać ustawić ten gaz...
QwiateQ - 09-02-2012, 22:04
matrixadam napisał/a: | szukałem na forum kogoś z Galantem z LPG z Trójmiasta i średnio mi to wyszło |
Popytaj na podforach tematycznych/regionalnych.
Jest jeszcze Assistance Mitsumaniakowy, ale chyba pomysł niedokończony umarł. Obym się mylił.
matrixadam - 09-02-2012, 22:37
Na forach tematycznych ani regionalnych tym bardziej nie ma nikogo kto zakładał gaz do Galanta w Trójmieście. Poszukam jeszcze...
KaWu - 09-02-2012, 22:51
matrixadam napisał/a: | Stag 300-6 |
QwiateQ napisał/a: | ISA 2 w nowe odsłonie firmware powinna pomóc w małej korekcie |
Stag 300-6 nie ma ISA.
QwiateQ - 10-02-2012, 00:10
KaWu napisał/a: | Stag 300-6 nie ma ISA. |
Ok. Pośpieszyłem się, choć na dziś dzień to znikoma różnica pomiędzy 300 ISA2 a zwykłą 300.
Wcześniej kontrolowałem i obserwowałem poczynania korekty, po akt softu jest coraz lepiej, zablokuje i zmatuje obszar który ustawi, mapy się zgrywają.
Poniżej początki po aktualizacji.
Pytanie do wszystkich: Jakie macie procenty podziału i udziału PB/LPG w Informacji o sterowniku STAG'a?
u mnie jak widać 18%Pb do 82% LPG.
Pozdrowienia
Q
mar111cin - 10-02-2012, 23:32
2pac napisał/a: | jak trzeba przy wyprzedzaniu (duży ruch) to się wbija 2 nawet przy 70km/h i ciągnie do 7.200obr/min; ale przy ruszaniu na światłach po co przekraczać 3.000obr/min na 1, 4 i 5 biegu? Na jedynce opony piszczą, a na 4 to już jest 100km/h, nie mówiąc o 5 biegu... |
właśnie bardziej to miałem na myśli.
tym bardziej że jak dla mnie 3500obrotów na 1biegu to jakieś 40km/h w mieście jest jakby nie patrzeć ograniczenie do 50sięciu..
2pac - 11-02-2012, 16:27
wczoraj w drodze do pracy ścigałem się od świateł z Audi A8 D3 3.0 TDI* (w automacie na 95%) - na pierwszych światłach odszedł mi bo nie byłem przygotowany
na drugich, znam sygnalizację i ruszyłem nieco szybciej, ale delikatnie i wrzuciłem 2. bieg już przy 3.000obr/min (było ślisko) od 30km/h-110km/h szliśmy równo, potem ja musiałem zmienić bieg - on nie...
*) tylko, że A8 waży conajmniej 1700kg
jestem leniem i dlatego mam 2.5 V6 - bo można w pewnych zakresach prędkości jeździć jak automatem
fermencik - 11-02-2012, 16:30
Jak u was ze spalaniem gazu w zimie, jazda mieszana???
m6riano - 11-02-2012, 16:59
U mnie wczoraj/przedwczoraj ok.13,4l
polaff - 11-02-2012, 18:55
mam problem na dużym mrozie. Podczas gwałtownego przyspieszania jest efekt jak by silnik nie mógł rozwinąć dużej mocy i srasznie drży, a po chwili przełącza się na benzynę tak jak by się kończył gaz mimo np. pełnego zbiornika.
czyżby zamarzał mi parownik?
Podobne objawy miałem do tej pory tylko rano na zimnym silniku z tym, że nie przełączał się na benzynę i po kilku km problem ustępował (wraz ze wzrostem temp.).
Jakieś sygestie?
mar111cin - 11-02-2012, 19:47
dobrze, raczej spalanie jest mieszane - 15l gazu i ok 3l benzyny na każde 100km w mieście.
komarsnk - 11-02-2012, 19:50
polaff napisał/a: |
Podobne objawy miałem do tej pory tylko rano na zimnym silniku z tym, że nie przełączał się na benzynę i po kilku km problem ustępował (wraz ze wzrostem temp.).
Jakieś sygestie? |
Dokładnie tak samo miałem ostatnio aż w końcu zaczęło mnie to mocniej wkurzać.
Kupiłem w Norauto (bo nigdzie indziej nie było ) taki specyfik do czyszczenia wtrysków gazowych. Aplikujesz to przez zawór LPG PRZED TANKOWANIEM i jeśli ma być gruntowne czyszczenie to tankujesz tylko 10 litrów i jeździsz. U mnie jak na razie pomogło, mam nadzieję, że jutro nie będzie szarpania
Podobno raz na 2 tysiące kilometrów trzeba tak profilaktycznie zaaplikować taki specyfik na całą butlę ale w Twoim przypadku to oznaczałoby co dwa dni
2pac - 11-02-2012, 20:49
ile taki specyfik kosztuje?
|
|
|