To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

szuwar - 06-05-2012, 10:49

marianoooo, gratulacje z pomysłowości, chęci i zacięcia w realizacji :)

mam nadzieję, że będzie okazja niebawem efekty zobaczyć na żywo na spocie :)

jAZZMAN - 06-05-2012, 12:23

marianoooo, bardzo ciekawy projekt. BRAWO! Gratulacje!

Jeśli dalej tak pójdzie to wersja UKP 4.0 wyjdzie już z HUD :)

marianoooo - 06-05-2012, 14:17

Miło mi, że się spodobało. Nie mam jednak możliwości wybrać się na spot ponieważ buduję na podwórku buggy i każdą wolną chwilę oraz grosz na to przeznaczam, aby zdążyć z zarejestrowaniem autka jeszcze w wakacje :mrgreen: .

tws, jeśli jesteś zainteresowany rozwojem swojego UKP w tą stronę to mogę Ci użyczyć jedną kompletną obudowę na próby 8) .

swinks_UK - 07-05-2012, 15:04

SPIDER-ek napisał/a:

Okazało się że OLED jest tak czuły że...

Niestety nie. :P
Jest tak samo czuły jak poprzedni LCD, nic ponadto. Żadnej różnicy nie dostrzegłem. Dziś do południa w różnych konfiguracjach testowałem w swoim vr4. Za każdym razem poprawne działanie i wyświetlanie.
Natomiast z poprzedniego zakładania LCD rok temu wiem, ze podczas przewlekania taśmy łatwo o uszkodzenie zewnętrznych linii w taśmie poprzez zadrapanie (ten plastik powlekający jest bardzo cienki)

SPIDER-ek - 07-05-2012, 17:09

swinks_UK, to ciekawe jak masz taśme zrobioną. czy w calości. czy pocięta po 4 żyły. ja jak rozplątalem żyły które były spięte po 4. to też zlikwidowalem zakłicenia i o uszkodzeniu taśmy nie ma mowy bo na lcd dziala dobrze na jednej i drugiej taśmie ktore zakładalem. a oled miał syfy na ekranie
swinks_UK - 07-05-2012, 20:19

Użyłem 3 różnych taśm:
- nic nie ruszany plaszczak, długość 60cm > OK
- rozcinana co 1, spięta i wpuszczona w rurkę, długość 40cm > OK
- rozcinana co 3, spinana, długość 60cm > OK
Kable rozcinane i spinane jak na zdjęciu:

SPIDER-ek - 07-05-2012, 23:28

Dzisiaj zainteresowały mnie dwie wartości w UKP, a mianowicie wartość całkowitego przebiegu, i wartość bieżącego przebiegu.
Artur jak te wartości mają się do siebie? Bo ni wząb nie są zgodne.

Komp wskazywał całkowity przebieg 196792km i przejechałem 183,9km więc powinno być 196975,9km, a komp wskazał 196974km, czyli o 1,9km mniej.
Przy dłuższym przebiegu jest większa różnica, np. 196974km i przejechałem 595,3km wiec powinno być 197569,3km, a komp wskazał 197542km, czyli już ~27km mniej.
Artur czy możesz to sprawdzić? Czy ktoś to jeszcze zauważył?

[ Dodano: 07-05-2012, 23:31 ]
swinks_UK, widocznie ja przy pocieciu po 4 miałem pecha :) Ale jak rozplątałem to wszystko wrociło do normy. I moglem wyginać taśmę jak tylko chiałem i nic, wiec taśma na 100% była sprawna, bo też to testowałem.

tws - 15-05-2012, 17:04

Seba przyjrzę się temu problemowi wraz z kolejnym update.

Tymczasem na weekend dotarły do mnie 4szt. do upgrade - są do odebrania już. Wszystkie zrobione na 2.0.5 i przetestowane. Zapraszam po odbiór.

matek - 15-05-2012, 22:56

dostalem dzis ukp z oled... podłączyłem pd PC i ekran miga co kilka sekund? to normalne?
tws - 16-05-2012, 08:12

matek napisał/a:
dostalem dzis ukp z oled... podłączyłem pd PC i ekran miga co kilka sekund? to normalne?

Przy samym zasilaniu z kabla USB - tak. Podłączysz w aucie będzie wszystko ok.

szuwar - 16-05-2012, 09:42

tws, zastanawiam się nad kupnem owego UKP, czy jest kolosalna różnica w wyświetlaczu OLED a standardowym ? nie wiem czy tej dodatkowej stówki nie poświęcić na coś innego :)
tws - 16-05-2012, 10:02

szuwar napisał/a:
tws, zastanawiam się nad kupnem owego UKP, czy jest kolosalna różnica w wyświetlaczu OLED a standardowym ? nie wiem czy tej dodatkowej stówki nie poświęcić na coś innego :)

Różnica jest, ale czy kolosalna.. niech się wypowiedzą Ci co już zamontowali OLED w galancie. W waszym przypadku dochodzi dodatkowy czynnik - nieszczęsna przyciemniana szyba - i tutaj OLED chyba jest wyraźnie górą.

Jeden moduł obsługuje oba typy wyświetlaczy, więc zawsze później można dokupić inny wyświetlacz.

Tomek - 16-05-2012, 10:31

szuwar napisał/a:

ja mam LCD czarne z białe z czarnymi znakami
jest to za szybką od zegarka
w lecie w dzień nic (dosłownie nic) nie widać, bez tej szybki byłoby trochę lepiej, ale wtedy estetyka całości już marna
będę kiedyś tam wrzucać LCD w liczniki HC, i wtedy zmienię na czarny z białymi znakami, może będzie trochę lepiej ??

z OLEDem mam doświadczenia z innego auta - efekt jest mega
różnica olbrzymia, widzisz wszystko, o każdej porze, pod każdym kątem
jedyny problem, że ten kolor niebieski nijak się nie komponuje z galantem, a już na pewno nie z HC

tws - 16-05-2012, 10:37

Jeżeli chodzi o LCD, to biały z czarnymi znakami odradzam w przypadku galanta (przyciemniana szybka). Jeśli już brać LCD to czarny z białymi znakami - z nim nie jest tak źle mimo przyciemnianej szyby. Problem jest taki że jak słońce zaświeci w tą szybę, to co by za nią nie było to tego nie będzie widać.
Tomek - 16-05-2012, 10:45

tws napisał/a:

Jeżeli chodzi o LCD, to biały z czarnymi znakami odradzam w przypadku galanta (przyciemniana szybka). Jeśli już brać LCD to czarny z białymi znakami - z nim nie jest tak źle mimo przyciemnianej szyby. Problem jest taki że jak słońce zaświeci w tą szybę, to co by za nią nie było to tego nie będzie widać.

dokładnie
dlatego w zegarku nic nie widać, a jak się wstawi w liczniki to jest szansa, że coś się ujrzy