To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

deejay - 06-11-2011, 19:19

Thou napisał/a:
Jeżdżę raczej spokojnie, więc bardziej zależy mi na tym, żeby tarcze były trwałe, nie gięły się ani nie zużywały, oraz, żeby klocki nie brudziły za bardzo felg. Na komplet chcę wydać maksymalnie około 500 zł

Tarcze TRW i klocki które nie brudzą to TEXTAR lub ATE , taki zestaw polecam .

spown - 06-11-2011, 21:42

kupiłem właśnie tarcze TRW i klocki ATE, zobaczymy co z tego wyjdzie... Na razie delikatnie hamuję, żeby się nie pogięły na starcie :)
OBERST - 06-11-2011, 22:15

Ja kupiłem tarcze przód i tył MOUNTAIN NISHIOKA gwarancja 3 lata.
klocki przód TEXTAR
klocki tył - AKEBONO .
Nic nie piszczy i nie brudzą się felgi .

Hugo - 07-11-2011, 00:01

OBERST napisał/a:
klocki przód TEXTAR
Ile przejechałeś km? Nic nie "bije"?
Krzyzak - 07-11-2011, 07:59

OBERST napisał/a:

prawdziwe moutain? czy też od blueprinta? - bo mam jedne i drugie i dobre porównanienie
niby-mountain od blueprint to pisofszit - już 2x mi się pogięły i dlatego kupiłem TRW...

OBERST - 07-11-2011, 15:45

Hugo przejechałem dopiero 1500 km więc nie będę się wypowiadał , kupiłem je ze względu na trzyletnią gwarancję .
Krzyzak Tarcze są od blueprinta , jak się pogną to pójdą do reklamacji .

ALEX-77 - 07-11-2011, 16:11

A mi już ręce opadają z tymi hamplami ,a więc kupiłem Nówka tarcze Mikody i nówka klocki TRW założyłem wszystko i zaczeło się bicie kierownicy przy hamowaniu tak w granicach 80-60km/h , po paru tygodniach zdenerwowałem się i zmieniłem tarcze na ATE już na 26mm bo doczytałem że w mojej wersji po lifcie takie mają być (Mikody mają 24mm) no i bicie znikłoautko pięknie hamowalo zero bicia ,myslę sobie no nareście :D ale niestety moja radość była przedwczesna :? bo po upływie niecałego miesiąca znowu się zaczeło bicie przy hamowaniu ale tyko przy 80km/h w innych prędkościach jest OK,i co wy na to ??? dodam ze łożyska z piastami mam nówka,koła proste i wyważone ,szlak mnie zaraz trafi z tym autem i tymi hamulcami !!.
SPIDER-ek - 07-11-2011, 16:24

ALEX-77, a ja zastanawiałem się skąd ten rysunek u ciebie w podpisie. Teraz wiem że to hamulce. Wszystko jasne. Oddaje ich stan.
ALEX-77 - 07-11-2011, 16:27

SPIDER-ek napisał/a:
ALEX-77, a ja zastanawiałem się skąd ten rysunek u ciebie w podpisie. Teraz wiem że to hamulce. Wszystko jasne. Oddaje ich stan.

No hehe.. w pewnym sensie można by tak powiedzieć :wink:

Hugo - 07-11-2011, 18:26

ALEX-77 płyn hamulcowy wymieniony? Hamulce odpowietrzone zgodnie z manualem?
ALEX-77 - 07-11-2011, 19:46

Hugo napisał/a:
ALEX-77 płyn hamulcowy wymieniony? Hamulce odpowietrzone zgodnie z manualem?

Hugo nie wiem czy zgodnie z manualem (gdzie on jest ? ) ale odpowietrzałem na właczonym silniku zaczynająć od prawe tylnie,lewe tylnie,prawe przednie ,lewe przednie ,odpowietrzałem 2x płynu nie wymieniałem jedynie dolewkę robiłem nowym i tyle.

deejay - 07-11-2011, 19:56

Wymien płyn i kolejno odpowietrz od koła TP , PP, TL ,PL na wyłaczonym silniku , ale proponuje sprawdzic pozadnie wszystkie tarcze najlepiej czujnikiem zegarowym
Torp12 - 07-11-2011, 21:44

deejay napisał/a:
Wymien płyn i kolejno odpowietrz od koła TP , PP, TL ,PL na wyłaczonym silniku , ale proponuje sprawdzic pozadnie wszystkie tarcze najlepiej czujnikiem zegarowym

Come on jaka ta kolejnosc jest wkoncu jest prawidlowa? Bo manual mowi chyba
-prawy tył
-lewy przód
-lewy tył
-prawy przód
A tutaj znowu inaczej... I w ogóle czy ta kolejność naprawdę ma znaczenie przy skuteczności odpowietrzania?

ALEX-77 - 07-11-2011, 23:01

Boszszee..co za kombinacje z tym odpowietrzaniem z tego co się oriętuję odpowietrza się najpierw najdalej oddaloną stronę od pompy hamulcowej , czyli logicznie: pt,lt,pp,lp. no chyba że Galant jest jakimś specjanym autem :wink: no i co by to miało współnego z tym moim biciem przy hamowaniu? tymbardziej po kilku tygodniach od odpowietrzania .
Zhan - 07-11-2011, 23:06

ALEX-77 napisał/a:
A mi już ręce opadają (...) i co wy na to ???

A my na to witaj w klubie ;-)
Ja zaczynam dojrzewać do myśli, że następne auto to albo VR4 albo coś innego niż galant, mam już dość tych hamulców.