To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Dread87 - 11-02-2013, 19:58

cuuube, ja mam je, byly zalozone nie wiem kiedy, odkad mam gala to siedzialy juz tam wlasnie te amorki, jezdze na nich 3 lata i nie moge powiedziec nic zlego na ich temat, nie ciekna, i pracuja prawidlowo
Anonymous - 11-02-2013, 20:21

ja trzymam w reku ori Mitsubishi a mam auto od 2007r i sie zastanawiam czy sa od nowosci czy poprzedni wlasciciel (szwajcar) zmienil w salonie tuz przed sprzedaza...
pogooglalem i wskoczyly mi te bilsteiny mysle moze by je dac zamiast tak popularnych kayab wkoncu to profi firma (troche OT - chociaz jestem teraz na zakupie fotelika dzieciecego i np Recaro poleglo w testach - lamia sie oparcia -czyli nie wszystko zloto co sie swieci )

deejay - 11-02-2013, 21:13

Cytat:
ja trzymam w reku ori Mitsubishi a mam auto od 2007r i sie zastanawiam czy sa od nowosci czy poprzedni wlasciciel (szwajcar) zmienil w salonie tuz przed sprzedaza...

pogooglalem i wskoczyly mi te bilsteiny mysle moze by je dac zamiast tak popularnych kayab wkoncu to profi firma (troche OT - chociaz jestem teraz na zakupie fotelika dzieciecego i np Recaro poleglo w testach - lamia sie oparcia -czyli nie wszystko zloto co sie swieci )

Powiem ci ze cena kusi :wink: sam sie chyba skuszę na przednie :)

Marcino - 12-02-2013, 16:26

cuuube napisał/a:
jezdzi ktos na BILSTEiN'ach :?: http://www.kcar.pl/index....-6299-19-062990

ma ktos sprezyne na zbyciu(info na PW) ?

Mam te Bilsteiny z przodu już chyba ponad 2 lata, jest git..:)

89mask - 17-02-2013, 11:52

U mnie ostatnio po wjechaniu w poprzeczną znaczną nierówność typu próg zwalniający, itp. słychać z lewej strony głuche puknięcie, żeby nie powiedzieć je......, jakby młotkiem w podwozie. Czy myślicie, że to amortyzator może tak walić? też niestety wczoraj sprawdziłem i mam nivo, ale wydaje mi się, że są w dość dobrej kondycji, auto dobrze się prowadzi, trzyma drogi, nie rzuca na zakrętach ani po dziurach, tylko właśnie ten dźwięk niepokoi...Macie jakiś pomysł?

A w kwestii doboru części kupował już ktoś kompletny zestaw u japaneze? Jaka cena kompletu i wymiany na tył? Pozdrawiam

kombi,2.5, 1998

Owczar - 17-02-2013, 11:54

89mask napisał/a:
Czy myślicie, że to amortyzator może tak walić?

Tak, w moim po zakupie amorek był tak zużyty że się blokował i w zasadzie jedna strona była jak gokard. Przejazdowi przez nierówność towarzyszył dość spory hałas.

89mask - 17-02-2013, 12:06

a jest jeszcze jakaś inna możliwa przyczyna takiego uderzenia? bo to ciężko nazwać, że hałasuje cały czas, to przy większej nierówności potrafi uderzyć jakby młotem thora. :D
Hugo - 17-02-2013, 12:45

89mask napisał/a:
a jest jeszcze jakaś inna możliwa przyczyna takiego uderzenia?
Sworzeń wahacza.
outlaw4life - 17-02-2013, 13:35

Tak wbijając sie w temat muszę powiedzieć ze jestem po wymianie tylnich amortyzatorów jakoś około 2-3 miesiące i wymieniałem: poduszki, odbojniki i same amortyzatory na SACHS "super touring" i są idealne!!! co prawda dość drogie ale wole dac więcej kasy i mieć spokój a niezeli co chwile coś wymieniać :) Natomiast przod wymieniałem okolo miesiąc temu na KYB-a i nie są złe ale tez nie są idealne aczkolwiek całkiem dobrze sobie radzą z nierównościami i tak samo tył jak i przód gazowe.

Pozdrawiam

Owczar - 17-02-2013, 21:05

89mask, sprawdź na postoju próbując dociskając tył auta co się będzie działo.
89mask - 17-02-2013, 22:31

Owczar napisał/a:
89mask, sprawdź na postoju próbując dociskając tył auta co się będzie działo.

Zanim odezwałem się na forum w tej sprawie zrobiłem tak: podjechałem tyłem blisko krawężnika, otworzyłem klapę i stojąc na krawężniku naciskałem mocno nogą na i jedyne co usłyszałem to żadne stukanie, tylko delikatne skrzypienie, prawie nie słyszalne... a jakich objawów powinenem się spodziewać? w takim"teście" nie było żadnego stukania

m6riano - 18-02-2013, 16:34

89mask, wahacz gięty vel banan..a dokładnie jak Hugo napisał sworzeń w nim..
89mask - 18-02-2013, 17:06

Przepraszam, ale może ja niejasno napisałem kilka postów wyżej. Dźwięk uderzenia dochodzi z tyłu samochodu, zatem
m6riano napisał/a:
wahacz gięty vel banan..a dokładnie jak Hugo napisał sworzeń w nim..
odpada. Kontynuując temat wahaczy, to na własnym przykładzie przekonałem się, że na nierównościach, szczególnie poprzecznych odzywały się sworznie górnych wahaczy przednich.

Wracając do tematu, pojechałem na stację diagnostyczną, gdzie sprawdzili zawieszenie i ocenili amortyzatory lewy tył 89%, prawy tył 86%. Reszta według sprawdzającego była sprawna. Mimo mojej prośby, pracownik stacji nie pokusił się, żeby sprawdzić te górne mocowania. Więc rozkręciłem to pod blokiem i okazało się, że mocowanie lewego amortyzatora poszło się.... amortyzator "wystaje" względem prawego dobre 1,5 - 2 cm na oko. Po za tym jak przejeżdzam przez nierówność to prawy jest sztywny, a lewy "lata" góra-dół.

Znalazłem mocowania na allegro :klik!

Czy ktoś z was już wymieniał? Czy to mocowanie, które znalazłem będzie pasowało? Czy może są jakieś inne jeszcze?

Aha, dowiedziałem się jeszcze, gdyby kogoś interesowało - przesiadka z NIVOMATÓW na standardowe amortyzatory to koszt około 800 zł plus 100 robota. Bo trzeba kupić, mocowania, amortyzatory, sprężyny, odboje z osłonami. Pozdrawiam.

Hugo - 18-02-2013, 20:01

89mask napisał/a:
Przepraszam, ale może ja niejasno napisałem kilka postów wyżej
Wystarczająco jasno, ja pisałem o sworzniu wahacza mimośrodowego tylnego.
89mask napisał/a:
Czy to mocowanie, które znalazłem będzie pasowało?
Jeśli jest do kombi to tak. Kombi ma u góry większą średnicę tylnych sprężyn, więc mocowania nie pasują zamiennie sedan-kombi.
89mask - 18-02-2013, 21:29

Hugo napisał/a:
Wystarczająco jasno, ja pisałem o sworzniu wahacza mimośrodowego tylnego.

zmylił mnie post m6riano , szczególnie ten fragment z "bananem".
Hugo napisał/a:
Jeśli jest do kombi to tak. Kombi ma u góry większą średnicę tylnych sprężyn, więc mocowania nie pasują zamiennie sedan-kombi.

dzięki Hugo :)

Czy w waszych miejscowościach też jest tak, że jedyne co proponują w sklepach z częściami samochodowymi to zestaw naprawczy mocowania za 40 zł bo "nic innego się nie wyświetla" ? :shock: