To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Hugo - 22-11-2015, 18:54

asec69, kiedyś były na alledrogo.
Marcino - 23-11-2015, 10:20

Krzyzak napisał/a:
Ja robiłem w Elblągu u kolegi, który kiedyś na forum bywał (ostatnio jak go widziałem, to miał Alfe). Za sworzeń prostego zrobiony w mosiądzu a nie teflonie brał 70 zł. Te wahacze są u mnie w kombi i po 2 latach nie mają zużycia - mosiądz jest wieczny :)

Jak mi robił nie miał mosiądzu i moje były zrobione w plastiku i niestety za długo nie podziałały.

czarny.marcin - 23-11-2015, 14:43

Hugo napisał/a:
Górne kup kompletne np. TRW i spokój na lata

nie wiem jak w tym wypadku ale zawieszenie TRW swego czasu to był chłam. W audi , paskach czy bmw nie wytrzymywały roku . Być może się teraz poprawili.

wlodek93 - 23-11-2015, 20:49

czarny.marcin, może ten chlam nie leży po winie trw ;p
Krzyzak - 23-11-2015, 21:02

Marcino napisał/a:
moje były zrobione w plastiku i niestety za długo nie podziałały
rozmawialiśmy o twoich wahaczach - niestety były w takim stanie (szczególnie prawy), że to była reanimacja trupa a nie regeneracja - ledwo udało się z nim coś zrobić
Marcino - 24-11-2015, 08:07

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:
moje były zrobione w plastiku i niestety za długo nie podziałały
rozmawialiśmy o twoich wahaczach - niestety były w takim stanie (szczególnie prawy), że to była reanimacja trupa a nie regeneracja - ledwo udało się z nim coś zrobić

To prawda ze miałem problem z nimi. Teraz odpukać mam długo czas spokój z zwieszeniem z przodu, jeden mam jeszcze cały czas zregenerowany albo od niego albo razem z tatą robiłem. Podstawa to dobre gumki na sworznie.

Ewcia80 - 28-11-2015, 18:41

Hejka.Ja ciągle nie mogę zlokalizować pewnego problemu.Zawieszenie nie ma luzów- ostatnio gruntownie spradzane,drążki wymienione 6 mcy temu,tak jak koncówki.A ciągle cos tak jakby czsami "przeskakiwało".A dzieje sie to tylko jak np.bardzo wolno jadę i muszę skręcić o 90 stopni.Bardziej jak w lewo czasami jak w prawo.Np.na parkingu.A w miejscu kręce kierwonicą do oporu jest cichutko,a w momencie jak w drugą stronę to takie "pyk"pojedyncze.Auta nie sciaga,zbieznosc i geometria na zielono.Ktoś ma pomysł gdzie szukać?
wlodek93 - 28-11-2015, 22:59

Sprężyny sobie zobacz może być peknieta
Ewcia80 - 28-11-2015, 23:14

Włodek,a jak sie sprawdza?czy trzeba koło ściągać.czy wystarczy kontrola wizualna,czy trzeba wyciagać z auta?
Mandrake - 29-11-2015, 07:20

Jak zdejmiesz koło na podnośniku to już powinno być coś widać. Ale najlepiej poszarpać sprężyną np brechą
milo - 29-11-2015, 08:47

wlodek93 napisał/a:
Sprężyny sobie zobacz może być peknieta
Ewcia80 napisał/a:
czy wystarczy kontrola wizualna

Jak sprężyna pęknięta to widać po tym że bardziej przód siedzi jak by był obniżony ,zmierz odległość od środka koła do poczatku błotnika
Ewcia80 napisał/a:
Zawieszenie nie ma luzów- ostatnio gruntownie spradzane

Jak sprawdzane ? jeśli nie rozepnie sie poszczególnych elemantów zawieszenia nie ma szans na stwierdzenie że są bez luzów wszystko jest napięte a szarpaki nic nie wykażą :mrgreen:
Miałem delikatne stuki podczas pokonywania poprzecznych nierówności okazały sie amortyzatory 4 lata Tokico i do kosza :shock: teraz kayaba ultra sr i jest cisza :mrgreen:

wlodek93 - 29-11-2015, 09:44

Wlasnie ja tez mam stuki na dolkach i przy ruszaniu albo jak szarpne troche samochodem to tez slychac jak puka tak wizualnie i sprawdzane brecha to luzow na wachaczach jie wykrylem a jednak puka. Ale ja obstawiam swozen na bananie
milo - 29-11-2015, 10:25

wlodek93 napisał/a:
Wlasnie ja tez mam stuki na dolkach i przy ruszaniu

Jeszcze jak naciśniesz na karoserię w okolicy kielicha jest typowe pukniecie tak miałem, łatwo sprawdzić czy amortyzator luzujesz nakrętkę amortyzatora około 1 cm i naciskasz jesli bedzie cisza to wiadomo że amortyzator sprawdzone :mrgreen:

asec69 - 19-12-2015, 00:10

Kolego miło, a jak się pozbyć tego stuku?
milo - 19-12-2015, 08:08

asec69 napisał/a:
Kolego miło, a jak się pozbyć tego stuku?

Pozbyłem sie stuków wymieniajac amortyzatory :shock:
Zawieszenie sprawdzałem zero luzu pozostały tylko amortyzatory i po wymianie nastała cisza zero puknięć stuków itp
Amortyzatory kayaba ultra sr :mrgreen: