To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 14-11-2015, 21:00

deejay napisał/a:
Najlepiej proszkowo , bedzie trwale
Niestety Bartku. Jak wiesz czujników ABS-u nie da się wyjąć bez ich uszkodzenia, więc lakierowanie proszkowe odpada, bo mogą się stopić. Majstry odmówili mi również ich piaskowania, ponieważ wystarczy jeden fałszywy ruch i kable od czujnika odcięte... Dlatego czyściłem ręcznie i maluję sam.

Co powiecie o podkładzie epoksydowym NOVOL UNDER 395 i na to czarna emalia alkidowa?

Marcino - 16-11-2015, 08:29

NOVOl jest ok.
Hugo - 01-12-2015, 22:49

Jak i czym najlepiej wyczyścić kolektor ssący wewnątrz?
sveno - 02-12-2015, 06:43

Hugo, ja czyściłem preparatem Nerta ATC 100 i mogę polecić.
Hugo - 05-12-2015, 21:02

sveno napisał/a:
Hugo, ja czyściłem preparatem Nerta ATC 100 i mogę polecić.
Dzięki.

Musiałem dopracować uszczelnienie reflektorów, bo przez montaż soczewek długich świateł nie można było właściwie osadzić gum na żarówki z tyłu, przez co reflektory niemiłosiernie parowały podczas deszczu. Przy okazji demontażu reflektorów grzechem byłoby nie zrobić tego co planowałem od jakiegoś czasu. Polakierowałem na czarno maskownice biksenonów. Jakoś mi za dużo srebrnego koloru było w reflektorach :wink: Wygląda jakby klosze reflektorów były przyciemnione jakąś folią, ale tak nie jest. Teraz wypadałoby przyciemnić klosze kierunkowskazów, bo się za bardzo odcinają... Ciągle coś :mrgreen:

Było:

Jest:

Poza tym trochę się pozmieniało pod maską, ale jeszcze nie skończyłem, myślę, że w przyszłym tygodniu to ogarnę i wrzucę fotki komory silnika.

filll - 05-12-2015, 22:30

Fajnie! :D
Hugo - 05-12-2015, 23:03

Jeszcze raz dzięki filll, to przez Ciebie :wink:
areksz121 - 06-12-2015, 00:54

Hugo, szkoda, że przynajmniej Avance nie wychodził fabrycznie z takimi lampkami :roll:
Poza tym świetnie to wygląda, mnie się podobuje =D> :thumbleft: :thumbright:

A jak tam hamowanie? Jakieś postępy? Czekam na efekty :wink:

Hugo - 06-12-2015, 11:06

areksz121 napisał/a:
Hugo, szkoda, że przynajmniej Avance nie wychodził fabrycznie z takimi lampkami
Dokładnie, nie ma co ukrywać, że gdyby to była niemiecka marka i auto we w sumie najbogatszej wersji to miało by dużo więcej bajerów. Na szczęście nie jest to niemiecki samochód, no i co ja bym przy nim robił gdyby wszystko miał :mrgreen:
areksz121 napisał/a:
A jak tam hamowanie? Jakieś postępy?
Aj, powoli do przodu. Na razie szykuję tył do swapa, niestety wczoraj napotkałem kolejny problem i trochę się załamałem. Otwór środkowy na łożysko w tarczy kotwicznej z Legnum jest dużo większy (to akurat mało istotne), podobnie rozstawy otworów na śruby mocujące łożysko w tarczy kotwicznej z Legnum są dużo większe niż w tarczy kotwicznej ze zwykłego Gala :? Możliwości są dwie, przespawać sam środek tarczy kotwicznej ze zwykłego Gala do tarczy kotwicznej od Legnum (trochę rzeźba i może nie być to takie łatwe) albo druga opcja to zamienić tylko same osłony tarczobębnów. Osłony są w kilku miejscach zgrzane do tarczy kotwicznej, więc odwiercenie nie powinno sprawić problemów, niestety obawiam się o to aby osłony z Legnum nie rozpadły mi się w rękach, choć na pierwszy rzut oka wyglądają jeszcze OK... Muszę się też upewnić czy szczęki hamulcowe z Legnum są tych samych wymiarów co ze zwykłego Gala (żeby pasowały do tarczy kotwicznej ze zwykłego Gala), wizualnie wyglądają tak samo i średnica wewnętrzna zwykłego tarczobębna i tego z Legnum są identyczne, więc powinny być takie same. Być może okładziny będą nieco szersze, no i nie wiem dlaczego dźwignia, do której mocuje się linkę hamulca ręcznego w Legnum jest żeliwna, bardzo masywna w porównaniu do metalowej dźwigienki szczęki ze zwykłego Gala. Jedno jest pewne, jestem bardzo uparty i nie poddam się, prędzej czy później te hamulce wlecą do Gala, ale ten cholerny brak czasu...
mkm - 07-12-2015, 00:21

Hugo, a spróbuj nakleić czarną izolacje na ten "schodek" w kierunku - powinno ładnie zlać się z lampą, a jak będzie dobrze to można myślec o malowaniu :D
sveno - 07-12-2015, 06:43

mkm, tam już nie ma środka, został tylko czarny plastik, więc czarna izolacja nie da nic.

Ja bym to prysnął czarnym matem, bo ten plastik jest w połysku.

mkm - 07-12-2015, 07:00

sveno, "schodek", a nie "środek". :badgrin:

Izolacją po wierzchu - tam gdzie kierunkowskaz nachodzi na lampę (jest nadlany kawałek, który teraz jest "biały" i odcina kierunek od lampy.
Trzeba go "zaczernić". 8)

W Coltach bardzo fajnie wygląda zamiana jasnego kleju na czarny (w kierunkowskazie) - ale tu podkleiłbym od drugiej strony tylko krawędź kierunkowskazu.

Lampa i kierunek "staną" sie jednym :wink:
Przynajmniej teoretycznie tak sie powinno stać - test prosty i w pełni usuwalny :D

eremita - 07-12-2015, 09:28

No teraz to soczewki mi się podobają :mrgreen: Na srebrnych jakoś mi nie podchodziły soczewki w galu ale w wersji czarnej wygląda zcnie :twisted:
Jaki jest koszt przerobienia na soczewki? Wychodzą oryginalnie soczewki z czarnymi oprawami?

Hugo - 07-12-2015, 11:15

Spróbuję z tą taśmą pod kierunkiem, ale chyba najlepiej kupić z Motipa czarny spray do przyciemniania lamp i po robocie. Miałem kiedyś taki i bardzo fajny efekt daje.
Nie wiem czy wychodziły soczewki z czarnymi maskownicami, w Skodzie Roomster pewnie nie, ale co za problem zmatowić i prysnąć na czarny połysk :wink:
Co do kosztów to praktycznie żadne, soczewki bihalogenowe z maskownicami ok. 70 zł/szt., soczewki długich ok. 20 zł/szt. Tubka kleju do szyb lub masy uszczelniającej ok. 17 zł. Poza tym masa czasu i nerwów. I kilka poprawek, więc kilkukrotne wyciąganie i wkładanie reflektorów do auta. Ja po ponad pół roku ustawiłem wszystkie soczewki jak należy i doszedłem z nimi do ładu :mrgreen:

Sunderland86 - 07-12-2015, 11:24

Przekozak!