To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Ceny paliw

Ja_good - 18-11-2011, 02:33

Z ciekawosci kliknalem jedne z pierwszych postów w tym temacie i az mi sie noz w kieszeni otwiera:

"NESTE (bo na takiej staram się tylko tankować):
PB 95 - 3,80
PB 98 - 3,91
ON - 3,70 "

Co takiego sie stalo z tym panstwem ze teraz po 6 latach paliwo jest o 50% drozsze ?

Teraz siedze od 2 miesiecy w domu i ostatnie tankowanie mialem po jakos 5,09.W srode w drodze do lekarza zatankowalem po 5,49 :!: Gacie mi opadly przy dystrybutorze :?
Poprzedni auto(2 lata temu) za 50zl tankowalem ~12L, teraz ledwo 9. :|

Krzyzak - 18-11-2011, 06:43

fergul11 napisał/a:
Ennis texaco pb95 6.61zl
to tam można płacić złotówkami?
robertdg - 18-11-2011, 09:53

Ja_good napisał/a:
Co takiego sie stalo z tym panstwem ze teraz po 6 latach paliwo jest o 50% drozsze ?
Po ilu :?: 3 lata temu tankowaliśmy po 3zeta z groszami, a czemu drożeje odpowiedź jest prosta, Państwo biedne, długi, budować trzeba, politycy nie mają za co żyć, zeby dostali jakąś premię piszą włąśnie ustawę w której zabiorą część forsy matce z dzieckiem, węgiel ma ponad 300% przebitke, znajomy co ma skład opałowy osobiście sprowadza go ze wschodu i nawet jeżeli sprzeda go poniżej ceny jakiej jest nasz krajowy to i tak nieźle na tym zarabia, ba ten sam węgiel potrafi jeszcze sprzedać z własnym transportem na zachodzie i też ma na tym zysk, nawet polski dumping na węgiel mu nie straszny :D itp.
Problem polega na tym, że politycy to banda durni i to taki totalnie zadufanych w sobie, uważają, że permanentne podbijanie cen rozwiąże problemy a tu wręcz przeciwnie działa na niekorzyść wewnętrzną (odnośnik do cytatu o moim znajomym)

fergul11 - 18-11-2011, 11:55

Krzyzak napisał/a:
to tam można płacić złotówkami?

aż tak nasza złotówka to nie jest wymienialna :lol: przeliczyłem już po dziennym kursie z interii dla ułatwienia 8)
robertdg napisał/a:
politycy to banda durni

taki przykład z mojego podwórka , irlandia ma jeszcze 2 lata na spłatę zaciagniętego kredytu z unii na walke z kryzysem , wiec politycy postanowili obniżyc stawke minimalną z 8,60€ na 7,50€ związki poskarzyły sie do sądu unijnego o niesprawiedliwość , a ten nakazał powrót do stawki minimalnej na poziomie 8.60€ za godzinę ,ale że ludziom żyje się biedniej rząd obniżył cenę gazu ziemnego , bo gro domów ogrzewanych jest gazem , a na olej opałowy można bez wiekszych ceregieli dostac dotację .
może ceny są inne niż w polsce ale relatywnie wszystko jest na tym samym poziomie
chleb bochenek 0.8kg 1.80€
paliwo pb95 1.49€
piwo :D w pubie 5€ w sklepie 1.80€ karpackie , żywiec 2.35€
schab surowy 6€ kg
poledwica wedzona 12€ kg (bez chemii)
kiełbasa zwyczajna 5.50€
masło president 1.80€
przy zarobkach minimalnych rzędu 350€ tygodniowo , zasiłek rodzinny na jedno dziecko 130€ miesięcznie -było 166€ ale odkąd najechało sie wielodzietnych rodzin romskich z południa europy zasiłek obniżyli
no i chyba rzecz najważniejsza TV licence -jeśli tylko masz tv to roczny abonament wynosi 160€ można w ratach co miesiąc ale trzeba , jest od tego specjalny inspektor i niema zmiłuj :evil:
ceny drewna sosnowego/świerkowego są z kosmosu , natomiast egzotyczne w porównaniu z sosnowym relatywnie tanie
ufff -dosyć bo zrobiłem chyba OT
i tak na koniec - leciał do polski minister (irl)ze świta 6 osób na spotkanie robocze jakichś komisji w gdańsku poprosił premiera o samolot ten mu dał na rejsowy ryanair 3.5k€ - rząd zaoszczedził 30k € . przymierzaja się do wprowadzenia opłat za wodę , bo dotychczas jest za darmo

Cezar - 18-11-2011, 12:05

mitsu00 napisał/a:
W Obwodzie Kaliningradzkim litr 95 okolo 3 zl :wink:

lpg 70groszy :P

m6riano - 18-11-2011, 12:23

Ja tankuje regularnie LPG po 2,69 na Popularnej i czasem po 2,64 na Świdnickiej..
Krzyzak - 18-11-2011, 21:23

fergul11 napisał/a:
przeliczyłem już po dziennym kursie z interii dla ułatwienia
to bez sensu w takim razie...
skoro zarabiasz w €, to podajesz ceny w €
jak zarabiasz 2000€ i bena kosztuje 1.15€ za litr, to tak, jakby Polak zarabiający 2000 zł kupował bene po 1.15 zł za litr...
czyli masz bardzo tanio w tym kraju...

fergul11 - 18-11-2011, 21:32

to jest właśnie bezsens kraju nad Wisłą ,ceny europejskie , a zarobki chińskie
KamilR10 - 18-11-2011, 23:07

Krzyzak napisał/a:

jak zarabiasz 2000€ i bena kosztuje 1.15€ za litr, to tak, jakby Polak zarabiający 2000 zł kupował bene po 1.15 zł za litr...

Dokladnie! w DE paliwo po 1,55 € czyli tak jakbym w Polsce mial litr po 1,55 zl, czyli za 80 zl pelny bak powinien byc; :P

karolgt - 18-11-2011, 23:29

KamilR10 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:

Dokladnie! w DE paliwo po 1,55 € czyli tak jakbym w Polsce mial litr po 1,55 zl, czyli za 80 zl pelny bak powinien byc; :P

ja tak miałem z gazem...za 83 zł pełny bak :P

no ale to rok temu..teraz już ponad 110 zł za pełną butle gazu;/

i9i - 19-11-2011, 08:02

Jak kupowałem pierwsze auto (Pełgot 306 pięć lat temu) to za 200 złotych nie weszło a teraz trzy stówki pęka bez problemu. No i zawiązując to cen europejskich śmiem stwierdzić, że nasze rządy ociągają się z wprowadzeniem Euro właśnie ze względu na ceny i zarobki, cen już się podnieść nie da a zarobki naturalną koleją zaczęłyby rosnąć społeczeństwo by się powolutku bogaciło a ich kosmiczne pensje i dodatki uregulowałaby unia
robertdg - 19-11-2011, 09:12

i9i napisał/a:
cen już się podnieść nie da
Żle się orientujesz, już szykują podwyżki w sektorach energetycznych (ostatnie były jakieś 4 miesiące temu)
fergul11 - 19-11-2011, 11:21

i9i napisał/a:
nasze rządy ociągają się z wprowadzeniem Euro właśnie ze względu na ceny i zarobki

w rozmowach z tubylcami zawsze podkreślali że po wprowadzeni € wszystko tu podrożało .
Inna rzecz ekonomia , nasze produkty z racji na niskie zarobki , a co za tym idzie niskie marże są na europejskim rynku konkurencyjne , po za tym rząd jest w stanie bronić złotówkę/gospodarkę zmianami kursu wymiany , czego Grecy zrobić nie mogą .
Między polskim , a francuskim rolnikiem istnieje gospodarcza przepaść , ten drugi ma do wszystkiego dofinansowanie , polski farmer może jedynie zejść z ceny tylko istnieje próg opłacalności , bo marchewkę też trzeba podsypać nawozem tylko że nawóz kosztuje tyle co "na zachodzie" bo fabryka dawno już sprywatyzowana .
Czytałem kiedyś artykuł gdzie autor wysnuł teorię że Saddam zginął ponieważ chciał uniezależnić rynek paliw od amerykanów i handlować ropą poprzez Europę za € nie $ z Wallstret ,a my się uniezależniamy portem północnym...

Morfi - 19-11-2011, 15:32

Dzis już diesel droższy o ponad 10 gr od pb95 :)
JCH - 19-11-2011, 18:53

Morfi napisał/a:
Dzis już diesel droższy o ponad 10 gr od pb95 :)
No bardzo śmieszne, bardzo.... ;)

Wczoraj na NESTE ON po 5,51 zł. :evil: