To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

Sedinix - 16-05-2012, 10:58

Panowie potrzebuje poomocy :/

Ściemniłem wyświetlacz na maksa i nic teraz nie widzę a ciężko jest trafić w ustawienia na ślepo ponadto wydaje mi się że kabelek od przycisku plus może nie łączyć Czu można przez komputer zmienić jasność a może odłączyć aku ?

tws - 16-05-2012, 11:02

Sedinix napisał/a:
Panowie potrzebuje poomocy :/

Ściemniłem wyświetlacz na maksa i nic teraz nie widzę a ciężko jest trafić w ustawienia na ślepo ponadto wydaje mi się że kabelek od przycisku plus może nie łączyć Czu można przez komputer zmienić jasność a może odłączyć aku ?

Ustawienia jasności są pamiętane nawet po zaniku zasilania - na prośbę tych co podłączyli zasilanie UKP po stacyjce - im podziękuj :D

Przekręć klucz, przytrzymaj dłużej SW1 (min. 1sek), potem jeszcze raz naciśnij SW1 (krótko) i jesteś w ekranie ustawiania jasności. Naciśnij parę razy SW3 (krótko) i zwiększysz jasność.

Sedinix - 16-05-2012, 13:09

tws napisał/a:
Dzięki za sugestie, odniose się do kilku kwestii i pomysłów:

jAZZMAN napisał/a:

- w moim przypadku za krótka taśma do lcd

jest też w sprzedaży taśma do LCD 100cm, ale nie wiem czy w galu będzie śmigać

Cytat:

* zapis ustawień na PC – w aplikacji na PC funkcja umożliwiająca zapis do pliku wszystkich ustawień aby w każdej chwili można było go wczytać i wysłać do urządzenia.

w 2.0.5 (maj/czerwiec) pewnie będzie już taka opcja

Cytat:

* podczas ustawiania np. stałej wtrysku musiałem przycisnąć klawisz 538 razy, podczas przytrzymania przycisku cyfra zmieniała się o 1, mogła by rosnąć podczas trzymania klawisza.

przytrzymanie dłużej klawisza jest zarezerwowane dla innych funkcji - wygodnie stałe się wprowadza z programu pc

Cytat:

* rozbudowana opcja inspekcji (rozrząd, olej, przegląd, ubezpieczenie).

pewnie będzie, ale nie wiem czy w najbliższej wersji

Cytat:

* możliwość edycji logo powitalnego w programie na PC (w okienku z logo klikamy na piksele myszką i się zabarwiają albo nie). W ten sposób można będzie stworzyć własne logo powitalne.

mało prawdopodobne, że będzie (ale nie wykluczam - zależy od czasu)

Cytat:

* możliwość sterowania pilotem (podczerwień)

na pewno nie będzie. Jak w dobrym miejscu umieścisz przyciski (nie w zegarku, tylko gdzieś pod ręką) to lepiej na tym wyjdziesz. Wszystko co bezprzewodowe w aucie ma dziwne tendencje się gubić :)

ponadto w planach dla 2.0.5 jest:
- coś w rodzaju taksometru dla ekranu trip (a właściwie drugi pod-ekran) z możliwością wprowadzenia ceny paliwa i oszacowania kosztów przejazdów wg licznika dziennego (przejechałeś ....km spaliłeś .....litrów, kosztowało Cie to ....zł). Pod-ekrany będzie się przełączać SW2 tak jak w ekranach ADC.

Jak macie jakieś kolejne fajne i realne propozycje to pisać.

ps. wracając do kwestii powitania, wpisz w pierwszej linijce "LOGO GALANT" i zobacz powitanie - będziesz zadowolony ;)
Obrazek

W 1 linijce powitania nie mieści mi sie LOGO GALANT mogę wpisać tylko LOGO GA

co muszę zrobić żeby wyświetlało mi się logo ?

tws - 16-05-2012, 13:21

usunąć białe znaki (spacje) - było to już wcześniej na forum. Aby nie zaśmiecać forum proponuje taki rzeczy załatwiać na priv (jak już komuś naprawdę nie chce się szukać w archiwum tego tematu).
sveno - 16-05-2012, 13:23

tomek84 napisał/a:
a jak się wstawi w liczniki to jest szansa, że coś się ujrzy
ja mam nadzieję, że dobrze będzie :) czekam na wyświetlacz od SPIDER-ka, jak zamontuje to się pochwalę :)
SPIDER-ek - 16-05-2012, 21:49

sveno, wyświetlacz lada dzień powinien do Ciebie trafić, bo zaprzęgłem w to żone, a ona jest obcykana w tych pocztowych zawiłościach :)

OLED jest zdecydowanie lepszy od LCD, to moja opinia i taka zostanie, pomimo że kolorek jest taki a nie inny, ale akurat do koloru mojego samochodu pasuje:)

Zhan - 18-05-2012, 17:04

Gdzie najlepiej zamontować czujnik temperatury analogowy? Myślę albo o przyklejeniu jakoś do bloku silnika ale nie wiem, które miejsce byłoby optymalne, lub o założeniu na przewodach od płynu chłodzącego adaptera pod wkręcany czujnik temperatury ale też nie jestem pewny, które miejsce będzie najlepsze. Najrozsądniejszy wydaje się wąż zasilający chłodnicę ale może lepiej na wężu powrotnym? Albo jeszcze gdzieś indziej?
swinks_UK - 18-05-2012, 18:39

Górny wąż od chłodnicy.
Zhan - 18-05-2012, 21:09

swinks_UK napisał/a:
Górny wąż od chłodnicy.

Tak przypuszczałem... wystarczy przy chłodnicy się wpiąć czy lepiej gdzieś bliżej termostatu?
Orientujesz się może jakiej średnicy dokładnie są te węże?

swinks_UK - 18-05-2012, 22:36

Termostat jest na dolnym wężu i zamyka obieg, dlatego wpięcie na górnym.
Wpinasz się tam gdzie ci pasuje.
Średnica 35mm.
Takie coś ci styknie:
http://www.ebay.co.uk/itm...=item5d321a7b88

Owczar - 19-05-2012, 01:14

Ja bym się wpinał jak najbliżej silnika, bo zamknięty obieg ogranicza cyrkulację i wąż bliżej chłodnicy jest zimniejszy dopóki nie puści termostat.
swinks_UK - 19-05-2012, 10:25

Owczar napisał/a:
Ja bym się wpinał jak najbliżej silnika, bo zamknięty obieg ogranicza cyrkulację i wąż bliżej chłodnicy jest zimniejszy dopóki nie puści termostat.

W 2.5V6 to praktycznie bez znaczenia, górny wąż bardzo szybko łapie temperaturę silnika.

mar111cin - 19-05-2012, 16:37

powiem wam, że po naprawie aparatu zapłonowego (kopułka, place, moduł cewka) spadło spalanie na wolnych obrotach jakie pokazywał UKP. Dzisiaj dorzuciłem do tego nowe przewody zapłonowe i świece denso i spalanie teraz na jałowych wynosi 1,2-1,4 l/h (lpg). a ogólnie to chodzi w zakresie 0,9-1,5l/h lpg. Jednak zregenerowanie układu zapłonowego raczej dało około 20-25% mniejsze spalanie na jałowym.
Sedinix - 20-05-2012, 13:09

Panowie jestem na etapie montowania przycisków do sterowania komputerem i mam zamiar umieścić je w okolicy podłokietnika bliżej skrzyni gdzie ś w okolicach miejsca na kubki niestety nie mogę znaleźć opisu jak pościągać te plastiki :/ Czy ktoś mógłby podrzucić linka ?
mar111cin - 20-05-2012, 13:24

otwierasz schowek, wyciągasz to takie duże pudło (lekko wychodzi), wsadzasz rękę do środka i możesz wypchnąć przycisk od podgrzewania foteli. mały schowek podświetlany też w taki sposób wypchniesz, jednak wcześniej ściągnij żarówkę .