To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

jaca71 - 31-07-2010, 22:09

racer1972 Dołączył: 05 Sty 2010,
Jesteś na forum już pół roku i dalej nie rozumiesz? Nikt nie każe Ci zachwycać się lancerem, ba możesz nawet na nim wieszać psy. Ale weź sobie załóż swój własny wątek np. w Moich Miskach (jak Ci już raz radziłem) o swoim samochodzie i tam wylewaj swoje żale i pisz co Ci się nie podoba i dlaczego to był zły wybór. Tylko przestań zaśmiecać wszystkie wątki jojceniem jaki jesteś nieszczęśliwy bo masz Lancera. I nie chodzi tu tylko o to że jesteś nudny (bo jesteś) tylko utrudniasz innym znalezienie potrzebnych informacji.

macior - 01-08-2010, 16:41

Jestem po trasie Kraków - Jarosławiec (tam i z powrotem, czyli ok 2x800km, w ciągu dnia). Na pokładzie 3 dorosłych i 2 dzieci + full bagażnik i box na dachu. Efekt: średnia ok 80km/h (czystej jazdy nie więcej niż 10h), spalanie wg kompa 9,8dm3/100. Żadna to rewelacja, ale żeby opłacił mi się diesel musiałbym przelecieć coś pod 150tys km, a przy moich rocznych przebiegach to raczej ja takiego łącznego przebiegu na tym autku nie doczekam.
Hubeeert - 01-08-2010, 22:34

marekp napisał/a:
A chcialem kupic Subaru - moze by nie bylo lepiej ale inaczej

No byłoby - padło by Ci sprzęgło i usłyszałbyś, że nie potrafisz jeździć, spalanie x1,5 bo to wyjątkowe auto, wnetrze jeszcze bardziej tandetne itd

No ale nie każdy powinien mieć Subaru jak słyszałem :lol:

Uwex - 02-08-2010, 20:49

Hubeeert napisał/a:
padło by Ci sprzęgło

Teraz już nie - bezpłatnie uczą nowych właścicieli ruszać Subaru na jednodniowym kursie !
:lol:

Kamilosso - 02-08-2010, 22:39

ja jechalem nie dawno na mazury (razem 700km) i wyszlo mi spalanko w obydwnie strony 8.5l/100km a mam 1.8 wiec nie jest tak zle :) 4 dorosle osoby plus pelen bagaznik
Hubeeert - 02-08-2010, 22:56

Warszawa - Koszalin - 7,3
Koszalin - Warszawa - 7,4

Dynamicznie, ale w granicach przepisów z drobnym przymknieciem oka na wyprzedzanie.

jurekschroda - 02-08-2010, 23:34

Czyli można oswoić miśka :wink:
Przy odpowiednim traktowaniu :wink:

jaca71 - 03-08-2010, 00:08

jurekschroda napisał/a:

Bez problemów, jeżdżąc dynamicznie i z głową. Na trasie. W mieście już tak różowo nie jest, bo zbyt wiele zależny od innych i od czerwonej fali.
Spójrz na mojego moto-stata rekord zrobiła żona z dwójką dzieci i samochodem zapakowanym pod dach :) 12 litrów jeszcze nie przekroczyłem :P

waldinio - 03-08-2010, 00:26

moje spalanie jest coraz mniejsze a jezdze dość dynamicznie :) srednią z ostatnich baków mam <9 litrów stosunkowo 60 miasto/ 40 trasa, wg mnie bardzo duzo daje tempomat który o dziwo często da się stosować nawet w miescie :)
Hubeeert - 03-08-2010, 07:03

jaca71 napisał/a:
jeżdżąc dynamicznie i z głową. Na trasie.
Najważniejsze jest to żeby nie walczyc z innymi a poddać się nurtowi ;-) Czyli jechać płynnie
April77 - 04-08-2010, 07:19

jurekschroda napisał/a:
Przy odpowiednim traktowaniu :wink:

Mnie w Krakowie pali do 10 litrów (korki omijam, nie jeżdżę w szczycie popołudniowym) - to jestem zadowolony. (przebieg 18000km)

A tak dla ciekawości w ostatnim numerze Motoru test Volkswagena polo 1.2 tsi, skrzynia DSG (105 koni) - ŚREDNIE SPALANIE W MIEŚCIE 11,5 LITRA (przy nie takiej ciężkiej nodze redaktora)

Jak były testy lancera (dwa lata temu) to wszyscy redaktorzy narzekali że pali w mieście 12 litrów, normy się zmieniły jak widać i teraz przeszło 11 litrów w tak małym aucie jak polo to żaden obciach dla producenta.
Ale wiadomo redaktorzy uwielbiają niemieckie auta (zniosą pozostałe europejskie) ale japońskie omijają szerokim kołem i jak tylko mogą to psy wieszają
Podsumowując
1,8 nie pali tak znowu dużo!!! Większość z nas Mitsu-Lancero-Maniaków przesiadła się ze starszych, mniejszych aut na lancera i doznała małego szoku bo auto pali o 2 litry więcej niż poprzednie, ale na tle innych samochodów nie jest tak żle.

Pozdrawiam

rkowalcz - 04-08-2010, 16:32

Trasa nad morze i z powrotem w sumie 860km, spalanie na komputerze 6,7. Jazda spokojna, z rodziną (2+2) i pełnym bagażnikiem.

Natomiast jak poruszam się tylko po mieście (miasteczku) - bardzo krótkie odcinki (do 2 km), to spalanie jest około 10,0 litra (sprawdzone bo wyjechałem cały bak bez żadnej trasy).

Ważne przy podawaniu spalania jest metodologia. Zauważyłem, że różne spalania można uzyskać jeżeli np. po ruszeniu i wyjechaniu na trasę kasujemy licznik, a jeśli do spalania weźmiemy także paliwo spalone przy ruszaniu. W tym drugim przypadku średnia wolniej spada. Przy moich spalaniach nie kasowałem licznika po wyjechaniu na trasę (wszystko się liczyło :p ).

Ostatnio zrobiłem test i wyjechałem na trasę, skasowałem licznik, 5 bieg, tempomat na 60km/h i spalanie na 10 km wyszło 5,3 litra :lol: .

piomic - 04-08-2010, 22:34

Mi ostatnio wyszło na jakchś 10km przy starcie z zimnawego silnika (jakieś 6h stał) 3,2l/100km. Ale to było z Passo Tre Croci do Cortiny, cały czas z górki, bez gazu.
alfiq - 05-08-2010, 09:05

Nie robiłem żadnych tras lancerkiem a spokojnie go docierałem na miejscu. I tak po pół roku posiadania mogę się pochwalić, że na stałych trasach (dom-praca-sklep), na które składają się drogi 50% miasto/50% poza miastem udało mi się uzyskać stabilne spalanie pomiędzy 8,6 a 8,9 l/100 (sprawdzone na baku). Jeżdżę normalnie, tj. kiedy trzeba daję w gaz, żeby wyprzedzić, czy się rozpędzić a z górki jadę na biegu (taki nawyk), dość często używam też tempomatu no i gdy jest gorącą to nie waham się zapuścić lodówki :) . Myślę, że to wynik nie najgorszy, jak na taki silnik i masę samochodu. Ja w każdym bądź razie nie narzekam :)
jaca71 - 05-08-2010, 09:27

Najzwyczajniej w świecie nauczyłeś się Lancera ;) a nie dotarłeś go :P to raz. A dwa po pewnym czasie skończy się frajda z osiągania jak najmniejszego spalania a pojawi z radochy jaką daje utrzymywanie go powyżej 4000rpm :P
Swoją droga istnieje teoria że raz na jakiś czas trzeba silnik pogonić pod czerwone żeby mu się kancik na gładzi cylindra nie wyrobił zbyt nisko :)