Nasze Miśki - Polarny ninja
swinks_UK - 28-02-2011, 23:21
Ros...
Ostatni mój post i i obiecuję, że nie będę tu więcej zaglądał
rosomak1983 napisał/a: |
Wg mnie jest własnie odwrotnie niz piszesz zmiejszamy mase układu i bezwładnosc spada wiec mniej bedzemy spalac w miesci przy czestym rozpędzaniu natomiast w trasie na utrzymanie predkosci bedzie trzeba spalic wiecej. |
Zadaj sobie następujące pytania:
1. Ile razy częściej depniesz na pedał gazu w ruchu miejskim bo auto straci swój pęd?
2. Jak często przy takim lekkim nawet depnięciu silnik przy lekkim kole się wkręci natychmiast na obroty?
3. W jaki zakresie i zależności w mapach ecu jest w tabeli tzw. low load i high load?
Podpowiem, na zwykłym kole zamachowych jesteś w stanie utrzymać pracę silnika w tzw. close loop (low load), gdzie ecu dąży do afr 14.7. Zmieniając koło i kręcąc obrotami (czy tego chcesz czy nie w cyklu miejskim) znajdziesz się w open loop na mapach high load (u mnie to afr 10.1).
Prawa fizyki do których się odwołujesz: high load (jazda na open loop) = większe zużycie paliwa.
Skąd niby twoje ecu ma wiedzieć, że załozyłeś lżejsze koło?
Jak pisałem, efekt modu z lekkim kołem to szybsze przejście z close loop i low load do open loop i high load, m.in. poprzez szybsze kręcenie obrotów. Dzieki temu w dolnym zakresie można jeździć przy afr 11.5 - 12.5, idealnym dla uzyskania max. mocy ze spalania mieszanki.
Z drugiej strony bujanie się po np. autostradzie przy przepustnicy otwartej nie więcej niż 25% to tzw. close loop i low load, a więc mimo lekkiego obciążenia pedału gazu, dopóki nic gwałtownego się nie dzieje, ecu pracuje by zadowolić silnik na afr 14.7, zużycie paliwa nie wzrasta.
rosomak1983 napisał/a: | ja przedstawiłem swoja wersje poparta prawami fizyki, czekam na odpowiedz, chetnie posłucham argumentów które mi pokaza ze jestem w błedzie |
Wiesz, to co piszesz to racja, ale bardziej jakbyś budował drezynę albo hulajnogę, bo tam to ma większe znaczenie.
rosomak1983 - 28-02-2011, 23:46
swinks_UK, ty sobie odpowiedz na pytanie ile razy w miescie musisz sie zatrzymac ruszyc i zatrzymac ? A także ile razy musisz zwalniac czy hamować... by potem znow sie rozpędzac. Oraz na którym kole musisz włożyc wiecej energii do ruszenia czy przyspieszenia. Rozpedzajac sie dynamicznie wchodzisz na pare sekund na High load a nastepnie przechodzisz szybko na nastepny bieg by w końcu zostać na low load. W eco driving chodzi własnie o to by przyspiesznie trwało jak najkrócej. Nastepnie trzymasz auto na low load, i nie mów mi ze lekkie koło to uniemozliwia wystarczy umiejetnie operowac pedałem gazu.
swinks_UK napisał/a: | Wiesz, to co piszesz to racja, ale bardziej jakbyś budował drezynę albo hulajnogę, bo tam to ma większe znaczenie. |
acha prawa fizyki tutaj nie maja znaczenia
swinks_UK napisał/a: | Ostatni mój post i i obiecuję, że nie będę tu więcej zaglądał |
i tak w to nie wierze Zagladniesz jeszcze nie raz
rosomak1983 - 03-03-2011, 16:23
Zaraz jade odpalać !!!
Co prawda nie bedzie to 4g92 DOHC... to bedzie cos lepszego
oto moja hybryda
4g93 ale prawdopodobnie pierwsze takie na swiecie , przynajmiej na pomysł wpadłem niezaleznie, a nawet pózniej nie udalo sie znalesc wzmianki o takiej modyfikacji.
blok 4g93 z galanta SOHC (lepiej nawet bo nie wyzyłowany)
głowica DOHC proton LRS (po portingu)
tłoki z 4g92 SOHC 113kM doprezajace, garbate.
Mylse ze bedzie sprezenie zblizone do 11;1 bo tłoki te podnosza kompresje o ok. 0.5
Moc licze na 150-155kM ale dopiero po zrobieniu wydechu bo narazie siedzie seria 1.6
Powinien byc tez ciekawy przebieg mocy i momentu podobny do 1.6 DOHC ale wyzej połozony
Wszystko to sa załozenie okaze sie co bedzie.
Pomysł przyszedł spontanicznie podczas ogladania i porównywania silników 4g92 SOHC oraz 4g93 DOHC.
Były i nadal sa pewne obawy ale chciałem zrobic cos orginalego oraz zeby to jezdziło lepiej niz zwykły Gtik... Wyciagnalem pomierzyłem tłoki sohc garbate i te z 1.8, no i maja takie same wymiary tj mocowanie na korbie tulejka, pierscienie itp. Nastepnie przełozyłem na korby z 1.8 w zakładzie pana Kowala w Rzeszowie (tam był robiony rozwiert itp silnika Diablo, bardzo dobry zakład)
Potem złozenie do kupy i ponownie próba z platelina ktora napawa mnie optymizmem. ok 0.5cm luzu miedzy tlokiem za zaworami. Powinno wystarczyc, bo to dosc sporo.
Co ciekawe chyba takiego silnika nie zrobiono nigdy przynajmniej oficjalnie nie ma nigdzie wzmianki min na forach Nowej Zelandii czy Austalii
Teraz pytanie dlaczego ??? nie da sie czy co.
Ja twierze ze sie da zreszta nie ma odwrotu dzis sie okaze !!!
cleoSS - 03-03-2011, 17:32
To dzis sie okarze czy bedzie dzialac czy nie. Czekam na efekty
mkm - 03-03-2011, 18:04
rosomak1983 napisał/a: | Teraz pytanie dlaczego ??? nie da sie czy co |
Po prostu jak się bawić z 4G93 to się bawić na całego, a u Ciebie (przynajmniej w przewidywaniach mocowych) z dużej chmury mały deszcz
Z 4G92 co poszło nie tak?
rosomak1983 - 03-03-2011, 21:39
Szczep przyjał sie. Silnik chodzi równo, zapala na dotyk, przejechałem ok 30km, na razie bardzo spokojnie docieram pierscienie i daje mu czas na ułozenie sie.Przy spokojnej jezdzie tj niskich obrotach na pewno nie ma kolizji. Zalałem jakis taki półsyntetyk Orlenu 10W40. Jak bedzie dobrze to przejde na syntetyk. Za 1 tyś km zmiana oleju, z płukanka.
Na komputerze z Gti zapala sie check, gasnie ale auto nie odpala, moze był imobilajzer ??? Wiec narazie jezdze na protonowskim kompie.
Elastycznosc i dół jest co najmniej zadawalajacy (jezdziłem na razie tylko na niskich obrotach.), choc Diablo chyba lepiej sie zbiera ale on to wógóle wariat straszny, trzeba bedzie puscic oba lancery z rolki kiedys.
Natomiast jakos mi sie niewygodnie jechało, niby na serii 1.6 ale jakos twardo.
mkm napisał/a: | Po prostu jak się bawić z 4G93 to się bawić na całego, |
kazdy sie bawi jak chce, nie jest to kosztowny mod wiec warto było spróbowac. Warto było chocby dla samej frajdy zrobienia czegos nowego
Po trzecie to ma byc dupowóz... Na codzień.
mkm napisał/a: | a u Ciebie (przynajmniej w przewidywaniach mocowych) z dużej chmury mały deszcz |
yyyy ze co. Gdyby było to plus 10-15kM to byłaby rewelacja.
Człowieku podnies mi o tyle moc w tym aucie w cenie 100-200zł
100zł -przełozenie tłoków w dobrym zakładzie (tłoki miałem swoje ale podejrzewam ze za 100zł kupi komplet)
Pozatym przebieg momentu podobny do 4g92 DOHC fajna sprawa 9jesli taki byłby)
mkm napisał/a: | Z 4G92 co poszło nie tak? |
aaa to juz zakładasz ze musiało cos pujsc nie tak Po prostu wpadł mi do glowy lepszy pomysł, chciałem wiecej momentu i mocy.
Temat 4g92 DOHC uwazam za rozpracowany. Na 100% mozna złożyc cos takiego praktycznie plug and play. Kolizji nie bedzie.
cleoSS, juz wiem kto mi uzyczy ori kompa GTi na 5 minut na sprawdzenie
No a plany to dolot i wydech jakis, bo na razie siedzie seria z 1.6 (poza kolektorami)
robertdg - 03-03-2011, 21:58
rosomak1983, poczytaj, może pomoże
przetłumaczone http://forum.scigacz.pl/about3145.html
oryginał http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
mkm - 03-03-2011, 22:00
rosomak1983 napisał/a: | aaa to juz zakładasz ze musiało cos pujsc nie tak |
No ba
rosomak1983 - 03-03-2011, 22:02
robertdg, serio radzisz na ostro ????
robertdg - 03-03-2011, 22:12
rosomak1983, a wyglądam na fachowca tej dziedzinie, tam tak piszą, ja się nie znam, dla mnie to dość kontrowersyjne, nie można wykluczyć wielu utartych stereotypów, gośc wydaje się wiedzieć co pisze, chyba to nie jest żaden chłyt materkigdody Ja tam nie biore odpowiedzialności za tekst zawarty na tamtej stronie, ale sam sie zastanawialem nad tym, wydaje sie logiczne i jakbym mial mozliwosc to napewno bym wypróbował te metode, zresztą podpytaj kochajja moze coś podpowie
mkm - 03-03-2011, 22:18
Pierścienie kupowałeś czy poszły stare?
rosomak1983 - 03-03-2011, 23:31
mkm napisał/a: | Pierścienie kupowałeś czy poszły stare? |
newki pisałem juz, panweki były ładne nie zmieniane, tylko pierscienie do dotarcia,
Zrobie tez troche na ostro nieco i jutro zmiana oleju.
harpagan - 04-03-2011, 08:51
rosomak1983 napisał/a: | Szczep przyjał sie |
Gratulejszyn
rosomak1983 napisał/a: | na razie bardzo spokojnie docieram pierscienie i daje mu czas na ułozenie sie |
Nie ma innego wyjścia musisz zaatakować jakąś trase.
1000km docierania w mieście to kuuupaaa czasu i ciężki okres dla kierowcy - coś o tym wiem
Złożyłeś już na lekkim kole ?
Mam nadzieję, że przed dalszym dłubaniem odwiedzisz hamownie i mile mnie zaskoczysz.
rosomak1983 napisał/a: | juz wiem kto mi uzyczy ori kompa GTi na 5 minut na sprawdzenie |
Na początku kwietnia mogę podesłać Ci mój na tydzien
kartomaniak gti - 04-03-2011, 10:51
harpagan napisał/a: | zaatakować jakąś trase. |
raczej nie, docieranie w mieście najlepszym sposobem start, stop, start, stop itd
harpagan - 04-03-2011, 11:02
kartomaniak gti napisał/a: | raczej nie, docieranie w mieście najlepszym sposobem start, stop, start, stop itd |
Czemu?
|
|
|