To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

fergul11 - 29-07-2014, 16:01

koledzy szybka porada , które popychacze hydrauliczne do 4G63
-INA
-AYUSA
-OYO
Nie chciałbym żeby to była loteria , że po złożeniu znów cos będzie klepać ?

wyderka - 29-07-2014, 18:35

INA
fergul11 - 29-07-2014, 23:17

I taką też decyzję podjąłem po "osobistej" rozmowie z guru :mrgreen:
Pieraś - 07-08-2014, 21:31

A u mnie poszedł jeden zawór ssący. Sprężanie było ok ale ponoć po próbie olejowej do kolektora poszedł olej. Czekam na info o stanie głowicy po jej demontażu :/

[ Dodano: 14-08-2014, 21:16 ]
Szczęście w nieszczęściu ... dwa zawory, z wymianą ich i wszystkimi uszczelniaczami + docieranie itp. będzie 450zł. Nie liczę zdjęcia i założenia.

pit696 - 17-08-2014, 15:03

witam, jestem po wymianie rozrzadu(pasek conti, rolki koyo) i pompy wody(Circoli)..po odpaleniu wszystko cacy oprocz dzwieku ktory dobiega z rozrzadu jakby szum,bulgotanie..mysle ze to z pompy wody(moge sie mylic)..czy mozliwe ze trafila sie taka glosna?czytalem ze moze to byc wina zbyt naciagnietego paska..?troche mnie to denerwuje bo slychac w kabinie..Nie wiem czy zostawic czy znowu wszystko rozkrecac..:/
co radzicie?

Tomek - 17-08-2014, 17:25

pit696 napisał/a:
witam, jestem po wymianie rozrzadu(pasek conti, rolki koyo) i pompy wody(Circoli)..po odpaleniu wszystko cacy oprocz dzwieku ktory dobiega z rozrzadu jakby szum,bulgotanie..mysle ze to z pompy wody(moge sie mylic)..czy mozliwe ze trafila sie taka glosna?

w poprzednim Galancie miałem takie bulgotanie
pytałem o to mechanika i mówił, że mieli takie przypadki w ASO Mitsu, ale taki głos, podobny do bulgotania wody wydawały paski rozrządu

deejay - 17-08-2014, 19:58

pit696 napisał/a:
witam, jestem po wymianie rozrzadu(pasek conti, rolki koyo) i pompy wody(Circoli)..po odpaleniu wszystko cacy oprocz dzwieku ktory dobiega z rozrzadu jakby szum,bulgotanie..mysle ze to z pompy wody(moge sie mylic)..czy mozliwe ze trafila sie taka glosna?czytalem ze moze to byc wina zbyt naciagnietego paska..?troche mnie to denerwuje bo slychac w kabinie..Nie wiem czy zostawic czy znowu wszystko rozkrecac..:/
co radzicie?

Może bulgotanie pochodzi od źle odpowietrzonego układu chłodzenia , płyn wtedy przepływa z bąblami w nagrzewnicy bo tam najpierw najszybciej pompa tłoczy po odpaleniu. Pojeździj kilka dni i wsłuchaj sie w dzwięk , przy okazji kontroluj zbiorniczek wyrównawczy czy poziom płynu nie opada , jesli znika z dnia na dzień to znaczy ze zle jest układ odpowietrzony .

pit696 - 17-08-2014, 23:04

Dzieki deejay, jutro zerkne pod maske..
malina_drizzt - 17-08-2014, 23:24

Jeżeli słychać w kabinie bulgotanie czy odgłos płynącej wody to faktycznie może być zapowietrzony układ.
Miałem identyczny objaw po montażu lpg.

pit696 - 18-08-2014, 18:42

poziom plynu w zbiorniczku wyrownawczym jest na max..nie wydaje mi sie ze jest zapowietrzony uklad ale dla pewnosci odpowietrze raz jeszcze i sprawdze czy dalej bedzie ten bulgot...ps.jak najpewniej go odpowietrzyc?
deejay - 19-08-2014, 23:21

pit696 napisał/a:
jak najpewniej go odpowietrzyc?

Tylko jazda miejska , ten układ sam sie odpowietrza .

Pieraś - 20-08-2014, 17:04

Ja u siebie muszę dolać, bo po naprawie zbiornik jest pusty - mech. mówił, że dolali ale muszę zobaczyć jak się silnik nagrzeje, czy się uzupełni - jak nie, to dolewam.

Ale do tematu rozdządu ... ja mam już swój zrobiony wraz z głowicą i dorzuciłem wymianę amorków przód. Całość 2450zł ale z fakturą i pełnym wpisem do książki serwisowej - jutro odbieram fakturę i książkę (dziś nie było jak).

Pytanie ...mechanik mówił po tym jak zwróciłem mu uwagę, że sylikon jest pod kopułą zaworów, przy kol. ssącym itp. i że sądziłem, że będą normalne uszczleki - powiedział, że są metalowe i dodatkowo daje sylikon i gwarantuje, że będzie ok - poza tym daje mi gwarancję i jakby coś się działo to mogę bez problemu podjechać.

Kazał teraz przez jakiś czas nie męczyć auta wysokimi obrotami, bo zawory były wymieniane (2szt.) oraz wszystkie uszczelniacze zaworowe.

Jakieś konstruktywne uwagi ?

robertdg - 20-08-2014, 20:04

Może zdjęcia??
Pieraś - 20-08-2014, 20:32

Ok, jutro zrobię i wrzucę.
deejay - 20-08-2014, 22:59

Pieraś napisał/a:
Pytanie ...mechanik mówił po tym jak zwróciłem mu uwagę, że sylikon jest pod kopułą zaworów, przy kol. ssącym itp. i że sądziłem, że będą normalne uszczleki - powiedział, że są metalowe i dodatkowo daje sylikon i gwarantuje, że będzie ok - poza tym daje mi gwarancję i jakby coś się działo to mogę bez problemu podjechać.

Kiepsko , bo nie daje sie nigdy sylikonu na stronę ssącą przy montażu, jak juz to tylko doraźnie w razie awarii, a my tu mamy pełną usługę serwisową wiec wszystko powinno być nowe i na nowych uszczelkach złożone , ten sylikon jest niepotrzebny i razi w oczy i"śmierdzi" druciarstwem .