To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

wlodek93 - 19-12-2015, 09:08

Ja pozhylem sie stukow wymieniajac banana:)
asec69 - 29-12-2015, 21:22

milo napisał/a:
Pozbyłem sie stuków wymieniajac amortyzatory

Amortyzatory wymieniłem rok temu na polecane przez ciebie, łącznie z odbojnikami i osłonami.
Stuki mam tylko od strony pasażera.

Wymieniłem w lipcu banana na nowy, sworzeń górny + drążki kierownicze 555 + nowe opony, które wymieniłem w sierpniu. Prosty marki 555 był wymieniony 2 lata temu

Teraz wymieniłem śrubę zacisków, a stuki jak są tak były. O ile dobrze pamiętam stuki zaczęły się od czasu wymiany amorów na nowe. Im zimniej na zewnątrz tym stuki są cichsze i jest ich mniej.
Sam już nie wiem jak pozbyć się stuków z jednej strony.

ps. Sprężyny też wydają się być okey, gdyż trzymają wymiary względem błotnika.

milo - 29-12-2015, 21:53

asec69 napisał/a:
Amortyzatory wymieniłem rok temu na polecane przez ciebie

Na jakie :?:
U mnie amortyzatory poleciały przez obniżone zawieszenie za bardzo siedział

telewizoor - 07-01-2016, 08:49

Cześć, mam pytanie do kogoś kto naoglądał się dużo różnych wahaczy w galancie ea. Zaraz po zakupie znajomy zmieniał mi prawy banan bo był wybity - zamontował(chyba) 555. Za jakieś pół roku lewy odmówił posłuszeństwa i tam znowu zamontował SRL. Ostatnio byłem na skp żeby gość obejrzał mi dokładnie czy nie ma gdzieś luzów i stwierdził że prawy wahacz ma dużo mniej tej gumy w tulei i przez to zupełnie inaczej pracuje niż lewy(mówie o bananach). Było ewidentnie widać, że lewy jest prawei cały zalany tą gumą i mała co sisę tam porusza w środku a prawy to masakra, zupełnie inaczej. I teraz moje pytanie, czy ktoś może mi coś poradzić na to? :mrgreen: Montować na prawą stronę też srl?

PS Co ważne, nie wiem czy ten prawy to 555 ale kosztował 120zł więc raczej nie ma szału :oops:

Owczar - 07-01-2016, 10:00

Za 120 nie kupisz 555. Generalnie kupując chinczyka musisz liczyć się z tym ze nie będzie zachowany żaden standard.
Hugo - 07-01-2016, 11:36

telewizoor napisał/a:
Montować na prawą stronę też srl?
Nie, montować na lewą 555, ale nie takie za 120 zł, bo normalnie ten wahacz z 555 kosztuje ok. 250 zł/szt.
telewizoor - 07-01-2016, 22:32

Ok, dzięki za odzew ;) Pewnie na wiosnę coś będę działał, póki co nie jest źle
dmi - 18-01-2016, 23:01

Będę wymieniał belkę tył bo w porównaniu do reszty podwozia nie wygląda za fajnie. W jakie elementy zawiechy z tyłu najlepiej się zabezpieczyć ? Nie chcę sytuacji, że mechanik się za to weźmie, coś ukręci/połamie i będę w czarnym tyłku bez auta. Łączniki staba mam bo jeden ma lekki luz to wymienię od razu i oczywiście tuleje i śruby mimośrodowe . Coś warto jeszcze kupić ? czy "powinno" puścić ?

A jak ma się sprawa z tymi tulejami ? Ktoś coś wie z własnego doświadczenia ?

http://img19.allegroimg.p...4/57/5912345788

ps. belkę używkę, którą kupiłem posiada już wahacze dolne proste wraz z sworzniami(nie demontowali tego pewnie przez śruby mimośrodowe, które są zapieczone).

Hugo - 19-01-2016, 07:49

Reszta wszystko powinno puścić bez problemu. Te tuleje co pokazałeś w linku są raczej wieczne, jeszcze nie spotkałem się ze zużytymi.
dmi napisał/a:
belkę używkę, którą kupiłem posiada już wahacze dolne proste wraz z sworzniami(nie demontowali tego pewnie przez śruby mimośrodowe, które są zapieczone).
Czyli trzeba je odciąć.
sebaolsztyn - 20-01-2016, 13:07
Temat postu: Jakie śruby do wahaczy przedniego zawieszenia
Witam, Może mi ktoś powiedzieć jakie śruby idą do wahaczy przedniego zawieszenia ? w internecie znalazłem tylko śruby mimośrodowe a taką posiadam. chodzi mi o rozmiar bo dzisiaj zamierzam wymienić wszystkie wahacze i chciał bym założyć nowe śruby. z góry dziękuję za pomoc.
Bizi78 - 20-01-2016, 13:10

http://mitsubishi-motors....x.php?model=7AQ
Seba93Tychy - 20-01-2016, 21:00

ŁukaszK. napisał/a:
pewnie było nie raz wałkowane ale 100 stron przeczytać to ciężkop z czasem ;)

Wczoraj uslyszalem skrzypienie takie jakby przy skrecaniu i w jedna i w druga. Na postoju i w jezdzie. Przy hamowaniu i ruszaniu moze tez delikatnie ale nie ma reguły.

Jaka może być diagnoza zanim go oddam? ( i tak czas na olej:) )

Podbijam pytanie kolegi. Dodam tylko, że chwile poślizgałem się na śniegu, parking wyłożony brukiem. w nic nie dobiłem. Wcześniej tego nie było.

Słychać zgrzytanie podczas skręcania, ale tylko w prawym kole. Macie jakies podejrzenia?

pit696 - 26-01-2016, 11:11

witam, cos mi zaczelo tluc od str kierowcy z przodu, slychac to tylko na nierownosciach(nawet tych najmniejszych) oraz na polbruku. Stuki niosa sie po podlodze i czuje je pod butem.
Bylem u 2 mechanikow i na szarpakach lecz niczego nie stwierdzili. Jeden tylko zauwazyl delikatny luz na bananie ale niby nie jest na tyle duzy zeby tak walic.
Jakies sugestie?

Hugo - 26-01-2016, 11:27

pit696 napisał/a:
Jeden tylko zauwazyl delikatny luz na bananie ale niby nie jest na tyle duzy zeby tak walic
Jak mechanik wyczuł luz na sworzniu banana to jest masakra. Wymień go i gwarantuję Ci, że stuki znikną jak ręką odjął.
Owczar - 26-01-2016, 12:27

Dokładnie, min luz, a będzie walił głośno.