[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
wlodek93 - 19-12-2015, 09:08
Ja pozhylem sie stukow wymieniajac banana:)
asec69 - 29-12-2015, 21:22
| milo napisał/a: | | Pozbyłem sie stuków wymieniajac amortyzatory |
Amortyzatory wymieniłem rok temu na polecane przez ciebie, łącznie z odbojnikami i osłonami.
Stuki mam tylko od strony pasażera.
Wymieniłem w lipcu banana na nowy, sworzeń górny + drążki kierownicze 555 + nowe opony, które wymieniłem w sierpniu. Prosty marki 555 był wymieniony 2 lata temu
Teraz wymieniłem śrubę zacisków, a stuki jak są tak były. O ile dobrze pamiętam stuki zaczęły się od czasu wymiany amorów na nowe. Im zimniej na zewnątrz tym stuki są cichsze i jest ich mniej.
Sam już nie wiem jak pozbyć się stuków z jednej strony.
ps. Sprężyny też wydają się być okey, gdyż trzymają wymiary względem błotnika.
milo - 29-12-2015, 21:53
| asec69 napisał/a: | | Amortyzatory wymieniłem rok temu na polecane przez ciebie |
Na jakie
U mnie amortyzatory poleciały przez obniżone zawieszenie za bardzo siedział
telewizoor - 07-01-2016, 08:49
Cześć, mam pytanie do kogoś kto naoglądał się dużo różnych wahaczy w galancie ea. Zaraz po zakupie znajomy zmieniał mi prawy banan bo był wybity - zamontował(chyba) 555. Za jakieś pół roku lewy odmówił posłuszeństwa i tam znowu zamontował SRL. Ostatnio byłem na skp żeby gość obejrzał mi dokładnie czy nie ma gdzieś luzów i stwierdził że prawy wahacz ma dużo mniej tej gumy w tulei i przez to zupełnie inaczej pracuje niż lewy(mówie o bananach). Było ewidentnie widać, że lewy jest prawei cały zalany tą gumą i mała co sisę tam porusza w środku a prawy to masakra, zupełnie inaczej. I teraz moje pytanie, czy ktoś może mi coś poradzić na to? Montować na prawą stronę też srl?
PS Co ważne, nie wiem czy ten prawy to 555 ale kosztował 120zł więc raczej nie ma szału
Owczar - 07-01-2016, 10:00
Za 120 nie kupisz 555. Generalnie kupując chinczyka musisz liczyć się z tym ze nie będzie zachowany żaden standard.
Hugo - 07-01-2016, 11:36
| telewizoor napisał/a: | | Montować na prawą stronę też srl? | Nie, montować na lewą 555, ale nie takie za 120 zł, bo normalnie ten wahacz z 555 kosztuje ok. 250 zł/szt.
telewizoor - 07-01-2016, 22:32
Ok, dzięki za odzew Pewnie na wiosnę coś będę działał, póki co nie jest źle
dmi - 18-01-2016, 23:01
Będę wymieniał belkę tył bo w porównaniu do reszty podwozia nie wygląda za fajnie. W jakie elementy zawiechy z tyłu najlepiej się zabezpieczyć ? Nie chcę sytuacji, że mechanik się za to weźmie, coś ukręci/połamie i będę w czarnym tyłku bez auta. Łączniki staba mam bo jeden ma lekki luz to wymienię od razu i oczywiście tuleje i śruby mimośrodowe . Coś warto jeszcze kupić ? czy "powinno" puścić ?
A jak ma się sprawa z tymi tulejami ? Ktoś coś wie z własnego doświadczenia ?
http://img19.allegroimg.p...4/57/5912345788
ps. belkę używkę, którą kupiłem posiada już wahacze dolne proste wraz z sworzniami(nie demontowali tego pewnie przez śruby mimośrodowe, które są zapieczone).
Hugo - 19-01-2016, 07:49
Reszta wszystko powinno puścić bez problemu. Te tuleje co pokazałeś w linku są raczej wieczne, jeszcze nie spotkałem się ze zużytymi. | dmi napisał/a: | | belkę używkę, którą kupiłem posiada już wahacze dolne proste wraz z sworzniami(nie demontowali tego pewnie przez śruby mimośrodowe, które są zapieczone). | Czyli trzeba je odciąć.
sebaolsztyn - 20-01-2016, 13:07 Temat postu: Jakie śruby do wahaczy przedniego zawieszenia Witam, Może mi ktoś powiedzieć jakie śruby idą do wahaczy przedniego zawieszenia ? w internecie znalazłem tylko śruby mimośrodowe a taką posiadam. chodzi mi o rozmiar bo dzisiaj zamierzam wymienić wszystkie wahacze i chciał bym założyć nowe śruby. z góry dziękuję za pomoc.
Bizi78 - 20-01-2016, 13:10
http://mitsubishi-motors....x.php?model=7AQ
Seba93Tychy - 20-01-2016, 21:00
| ŁukaszK. napisał/a: | pewnie było nie raz wałkowane ale 100 stron przeczytać to ciężkop z czasem
Wczoraj uslyszalem skrzypienie takie jakby przy skrecaniu i w jedna i w druga. Na postoju i w jezdzie. Przy hamowaniu i ruszaniu moze tez delikatnie ale nie ma reguły.
Jaka może być diagnoza zanim go oddam? ( i tak czas na olej:) ) |
Podbijam pytanie kolegi. Dodam tylko, że chwile poślizgałem się na śniegu, parking wyłożony brukiem. w nic nie dobiłem. Wcześniej tego nie było.
Słychać zgrzytanie podczas skręcania, ale tylko w prawym kole. Macie jakies podejrzenia?
pit696 - 26-01-2016, 11:11
witam, cos mi zaczelo tluc od str kierowcy z przodu, slychac to tylko na nierownosciach(nawet tych najmniejszych) oraz na polbruku. Stuki niosa sie po podlodze i czuje je pod butem.
Bylem u 2 mechanikow i na szarpakach lecz niczego nie stwierdzili. Jeden tylko zauwazyl delikatny luz na bananie ale niby nie jest na tyle duzy zeby tak walic.
Jakies sugestie?
Hugo - 26-01-2016, 11:27
| pit696 napisał/a: | | Jeden tylko zauwazyl delikatny luz na bananie ale niby nie jest na tyle duzy zeby tak walic | Jak mechanik wyczuł luz na sworzniu banana to jest masakra. Wymień go i gwarantuję Ci, że stuki znikną jak ręką odjął.
Owczar - 26-01-2016, 12:27
Dokładnie, min luz, a będzie walił głośno.
|
|
|