[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
bongo_22 - 12-02-2012, 22:37
m6riano, ok 500 zł sztuka
KaWu - 13-02-2012, 13:49
komarsnk napisał/a: | Dokładnie tak samo miałem ostatnio aż w końcu zaczęło mnie to mocniej wkurzać.
Kupiłem w Norauto (bo nigdzie indziej nie było ) taki specyfik do czyszczenia wtrysków gazowych. Aplikujesz to przez zawór LPG PRZED TANKOWANIEM i jeśli ma być gruntowne czyszczenie to tankujesz tylko 10 litrów i jeździsz. U mnie jak na razie pomogło, mam nadzieję, że jutro nie będzie szarpania |
Wg mnie bez sensu. Przeciez to nie wyczysci wtryskiwaczy. Aplikujesz to do zbiornika.
Po drodze masz filtr ciekly i filtr lotny. Jest jeszcze reduktor.
Jak to ma rozpuszczac brud to zapcha filtry, ropzusci brud takze z reduktora.
Ale moge sie mylic - tak glosno mysle. Sam nie mialem z tym specyfikiem do czynienia.
mar111cin napisał/a: | ja miałem czyszczone wtryski gazowe metodą ultradźwiękową |
Keihin lub Hana
pit77 napisał/a: | ale chodzi mi czy ktoś z forum montował w swoim V6 i jeździ na takim sprzęcie. |
Tak, znam 2 osoby.
komarsnk - 13-02-2012, 15:12
KaWu napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Dokładnie tak samo miałem ostatnio aż w końcu zaczęło mnie to mocniej wkurzać.
Kupiłem w Norauto (bo nigdzie indziej nie było ) taki specyfik do czyszczenia wtrysków gazowych. Aplikujesz to przez zawór LPG PRZED TANKOWANIEM i jeśli ma być gruntowne czyszczenie to tankujesz tylko 10 litrów i jeździsz. U mnie jak na razie pomogło, mam nadzieję, że jutro nie będzie szarpania |
Wg mnie bez sensu. Przeciez to nie wyczysci wtryskiwaczy. Aplikujesz to do zbiornika.
Po drodze masz filtr ciekly i filtr lotny. Jest jeszcze reduktor.
Jak to ma rozpuszczac brud to zapcha filtry, ropzusci brud takze z reduktora.
Ale moge sie mylic - tak glosno mysle. Sam nie mialem z tym specyfikiem do czynienia.
|
Powiem tak: teraz na 100% nie szarpie zaraz po przełączeniu ale BYĆ MOŻE stało się tak za przyczyną resetu kompa, który nastąpił po wyjęciu aku do ładowania zaraz po tej jeździe z czyścidłem. Mówię MOŻE bo nie wiem czy zebrane mapy STAG'a 300 PLUS się też kasują czy nie.
Tomek - 13-02-2012, 15:18
komarsnk napisał/a: |
Powiem tak: teraz na 100% nie szarpie zaraz po przełączeniu ale BYĆ MOŻE stało się tak za przyczyną resetu kompa, który nastąpił po wyjęciu aku do ładowania zaraz po tej jeździe z czyścidłem. Mówię MOŻE bo nie wiem czy zebrane mapy STAG'a 300 PLUS się też kasują czy nie. |
dlatego nie jestem fanem robienia dwóch akcji za jednym zamachem, bo wtedy nie wiesz co tak na prawde pomogło czy zaszkodziło
ja tak np. w jeden dzień wymieniłem filtr gazu i filtr powietrza na KN i auto jeździ troche lepiej, ale czego to zasługa to do dzis sie musze domyslać
komarsnk napisał/a: | tomek84 napisał/a: | bongo_22 napisał/a: |
tomek84, raczej 170-200 zł licząc na 20 tyś km |
no tak, matematyka ...
niemniej jednak wątpliwej jakości zabieg daje Ci rocznie koszty +/- 2 wtryskiwaczy |
Wiesz - napisałem to co było napisane na specyfiku
Wiadomo, że to się robi rzadziej.
Niemniej raz na jakiś czas można żeby nie dopuścić do niepożądanych objawów. |
no wiem, wiem
to była taka ogólna uwaga
producenci oleju to by chcieli, żeby go wymieniać co 500 km, albo i częściej, itd
KaWu - 13-02-2012, 22:00
komarsnk napisał/a: | Mówię MOŻE bo nie wiem czy zebrane mapy STAG'a 300 PLUS się też kasują czy nie. |
Mnoznik Staga zostaje. A po resecie wykasowales korekty w ECU silnika.
mar111cin - 13-02-2012, 22:17
Kawu keihin :/
komarsnk - 13-02-2012, 22:55
KaWu napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Mówię MOŻE bo nie wiem czy zebrane mapy STAG'a 300 PLUS się też kasują czy nie. |
Mnoznik Staga zostaje. A po resecie wykasowales korekty w ECU silnika. |
No to inaczej: czy reset ECU mógł mieć wpływ na zaprzestanie szarpania zaraz po przełączeniu na LPG
KaWu - 14-02-2012, 09:46
quote="komarsnk"]No to inaczej: czy reset ECU mógł mieć wpływ na zaprzestanie szarpania zaraz po przełączeniu na LPG [/quote]
To pytanie
Mógł mieć, choć to mało prawdopodobne.
komarsnk - 14-02-2012, 10:14
KaWu napisał/a: | komarsnk napisał/a: | No to inaczej: czy reset ECU mógł mieć wpływ na zaprzestanie szarpania zaraz po przełączeniu na LPG |
To pytanie
Mógł mieć, choć to mało prawdopodobne. |
Tak to było pytanie
Jeśli mało prawdopodobne to raczej magiczny specyfik zadziałał jakimś cudem
pit696 - 14-02-2012, 10:49
pit696 napisał/a: | dzis zatankowalem do pelna, weszlo rowno 34l.
teraz wyjezdze do konca i oblicze spalanie. nie bede przekraczal 3tys. obr.(tzn. spróbuje..)
mam nadzieje ze spalanie spadnie.. |
wracajac do tematu..na 34l zrobilem 164km :/ czyli spalanie 20l (przy spokojnej jezdzie)
macie jakies sugestie czym moze to byc spowodowane? czy serwis instalacji bedzie mial wplyw na spalanie?
KaWu - 14-02-2012, 10:57
pit696 napisał/a: | wracajac do tematu..na 34l zrobilem 164km :/ czyli spalanie 20l (przy spokojnej jezdzie) |
Ale spalanie policz dopiero teraz jak zatankujesz butle i zobaczysz ile Ci wejdzie do zbiornika. Oczywiscie stacja spn ta sama i temperatura tankowania takze
Przeciez nie wiadomo czy Ci teraz wejdzie 34 litry czy mniej.
pit696 napisał/a: | macie jakies sugestie czym moze to byc spowodowane? |
np. sonda /-y lambda
pit696 napisał/a: | czy serwis instalacji bedzie mial wplyw na spalanie? |
No na pewno nie zaszkodzi. Muisz posprawdzac po kolei podzespoly.
Na twoim miejsu sprawdzilbym spalanie Pb oraz spalanie lpg ale poczas jednej jazdy, nie tak, ze auto stoi dzien i znowu jezdzisz.
pit696 - 14-02-2012, 11:23
na pusta butle weszlo 34l(butla ma 35l) wiec byla do pelna mysle.
KaWu - 14-02-2012, 14:12
pit696, przeczytaj jeszcze raz co napisałem.
Albo ja nie rozmumiem albo Ty.
pit696 napisał/a: | na pusta butle weszlo 34l(butla ma 35l) wiec byla do pelna mysle. |
Weszło 34 litry po przejechaniu tych czy przed przejechaniem 164 km
Nie masz zaworu /pływaka w butli, ze wchodzi 34L na pojemnosc 35 L Czy masz tak ustawiony pływak
Aha i napisz jaki masz rozmiar opon.
Tomek - 14-02-2012, 14:14
KaWu napisał/a: | Albo ja nie rozmumiem albo Ty. |
Ty nie rozumiesz
weszło mu 34 litry, a po 164 mu się skończył gaz
KaWu - 14-02-2012, 23:58
tomek84 napisał/a: | weszło mu 34 litry, a po 164 mu się skończył gaz |
skad wiesz, ze gaz sie skonczyl To ze przelaczyl na Pb nie musi oznaczac konca gazu w butli.
Wiec nadal nie wiadomo ile zatankuje gazu po przejechanym dystansie 164 km.
tomek84 napisał/a: | Ty nie rozumiesz |
pit696 napisał/a: | wracajac do tematu..na 34l zrobilem 164km :/ czyli spalanie 20l |
|
|
|