Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
booohal - 07-12-2015, 12:04
Świetnie to wygląda!
Gdybym miał więcej cierpliwości...
Hugo - 19-12-2015, 19:22
Zmieniłem poprzednie radio na starego dobrego Clariona MAX688RBT. Stan nie jest idealny (pęknięta w jednym miejscu obudowa, wytarty napis Clarion), ale wyświetlacz jest bez skazy i sam sprzęt gra bosko (te niskie tony...). Od razu wspomniałem starą 1-dinową "Alpinkę", która obecnie śmiga w żony Space Starze.
Poza tym wciąż szykuję klamoty do SWAPA hamulców z Legnum, 2 dni temu odebrałem wypiaskowane i polakierowane na czerwono zaciski hamulcowe przód i tył, teraz trzeba wymienić zestawy naprawcze w nich (gumki), tylne tarczobębny już gotowe, nawiercone na rozstaw 4x114,3, oczyszczone i odmalowane, nowe klocki TRW na tył, przednie tarcze oddane do nawiercenia, trzeba będzie oczyścić i odmalować, przed chwilą zamówiłem nowe klocki na przód (firma średnia, ale tarcze też są średnie, mają wytrzymać do lata przyszłego roku i jeśli hamulce z Legnuma się spiszą to wpadnie nowy komplet Zimmermanna na przód (tarcze i klocki). Tylne zwrotnice oczyszczone i odmalowane, przednie czekają, tylne tarcze kotwiczne nowe, szczęki hamulcowe z Legnuma w stanie idealnym, tylne wahacze dolne poprzeczne (te z uchwytami kabli ABS-u), wahacze wleczone oraz górne wypiaskowane i w podkładzie czekają na lakier, nowe przewody hamulcowe elastyczne x4. Serwo hamulcowe nie wymienione, bo żeby je wymienić trzeba odkręcić rurkę hamulcową od przewodu elastycznego przedniego lewego koła, aby móc ją trochę ponaginać, dlatego czeka to na wymianę przednich hamulców, co ma być połączone z wymianą płynu hamulcowego na EBC BF307+ Tyle i aż tyle
Krzyzak - 20-12-2015, 22:14
w bordowym też mam Clariona z serii 6 i muszę przyznać, że bass na zwykłych głośnikach, bez wzmacniacza jest świetny
mati_z - 21-12-2015, 11:07
Hugo, jak już podszedłeś tak kompleksowo do hamulców, to mogłeś zainwestować w przewody w oplocie stalowym
WreX - 21-12-2015, 17:39
| mati_z napisał/a: | Hugo, jak już podszedłeś tak kompleksowo do hamulców, to mogłeś zainwestować w przewody w oplocie stalowym |
Gdzie można takich jeden komplet zamówić? bo kiedyś było grupowe ale umarło...
Hugo - 21-12-2015, 21:08
mati_z, zawsze mogę zamówić, napewno są na ebay'u, ale chyba dam sobie spokój
EDIT:
Zapomniałem napisać o głównym prezencie jaki Gal dostał na Święta...
Kopie dokładek błotników z VR-4:
Przymierzałem je do ubłoconych błotników, ale pasują nieźle. Teraz poszukuję tych nieszczęsnych uszczelek pomiędzy dokładki a błotniki. Zauważyłem, że podobne uszczelki mają pod dokładkami inne japończyki, np. Hyundai Galloper, Mitsubishi L200, Subaru, jednak ceny tych uszczelek w ASO zabijają...
I z gadżetów jakich jeszcze poszukuję została blenda na tylną szybę, mam nadzieję, że do wiosny/lata przyszłego roku się znajdzie i będę mógł wreszcie spełnić swoje niecne plany wobec Gala
Z racji tego, że jest jeszcze trochę czasu to poszukuję firmy, która podjęłaby się wykonania odlewów dokładek, jeśli ktoś zna taką firmę, będę zobowiązany.
eremita - 21-12-2015, 22:11
| Hugo napisał/a: | | Kopie dokładek błotników z VR-4: |
Gdzie je dorwałeś? ile kosztował komplecik?
O blende zapytaj starego cuuube czyli nowego qube on gdzieś kiedyś to zamawiał.
Hugo - 28-12-2015, 20:19
| eremita napisał/a: | | Gdzie je dorwałeś? ile kosztował komplecik? | Na ebay'u. Nie było drogo | eremita napisał/a: | | O blende zapytaj starego cuuube czyli nowego qube | Pytałem, na razie mu nie truję, bo ma dużo ważniejsze sprawy na głowie.
EDIT:
Obiecane wcześniej fotki komory silnika po zmianach. Brakuje jeszcze kilku czerwonych akcentów (min. śrubek mocujących pokrywę silnika-będą przykręcone po wymianie świec, ale brak czasu na to, kilku mało znaczących i mało widocznych uchwytów oraz głównie czerwonego serwa hamulcowego od GDI, ale jego wymianę chcę powiązać ze swapem hamulców z Legnum). Czerwone są min. obie pokrywy zaworów, podpory kolektora ssącego z tyłu, różne uchwyty przewodów i węży, mocowania chłodnicy do pasa przedniego, pręt podpierający maskę, uchwyt serwa tempomatu itd., wszystko oprócz pokryw zaworowych zostało wypiaskowane i polakierowane piecowo, osłony kolektorów wydechowych wypiaskowane i polakierowane piecowo na srebrno. Pas przedni polakierowany na czarno (moim zdaniem fajnie kontrastuje). Najbardziej cieszy mnie to, że po raz kolejny nie stwierdziłem żadnej korozji na kielichach i w ogóle w komorze silnika (dziwny jakiś ten Galant )
P.S. Tak wiem zapomniałem zabrać butelkę z rozpuszczalnikiem
)
tresorex - 28-12-2015, 20:26
Jak dla mnie za dużo czerwieni
Skąd masz zaślepki mocowań amorów? Poluje na nie od 2 lat
Hugo - 28-12-2015, 21:04
| Hugo napisał/a: | | Skąd masz zaślepki mocowań amorów? Poluje na nie od 2 lat | Żartujesz chyba? To są zaślepki, które występowały fabrycznie w Galach E5x, czyli poprzedniej generacji Gala.
tresorex - 28-12-2015, 21:16
Widziałem takie tylko na E88...
Fragu - 28-12-2015, 22:14
Hugo, załóż dolną osłonę silnika...bo chyba nie masz. Fajnie to wygląda (może faktycznie za dużo porozrzucanych czerwonych akcentów - kwestia gustu), ale do tego wszystkiego nie pasuje błoto wpadające do komory od spodu.
Hugo - 29-12-2015, 07:55
Fragu, jasne, że nie mam. Jeszcze takiej na oczy nie widziałem Wiem, że do zderzaka od wersji GLS pasuje praktycznie P&P osłona od audi A6 jakiejś tam generacji. Pewnie do Avance też by podeszła, ale przecież połamię ją raz dwa.
To chyba ta: http://allegro.pl/audi-a6...5757692691.html
Był u mnie kiedyś koleś Galem z taką osłoną, nie przyglądałem się szczególnie, ale na pierwszy rzut oka pasowała jak oryginał.
Torp12 - 29-12-2015, 11:52
Hugo do tak ogarniętej komory pasowało by coś zrobić z kolektorem ssącym (ja bym wypolerował) i zmienić weszelkie przewodziki gumowe:) Albo nówki czarniutkie błyszczące, albo jakiś kolor
Co do osłony. U mnie osłona od galanta zwykłego zamontowana do zderzaka sport i przez 4 lata sie nic nie ułamało :] Fakt z przodu zostaje ze 2 cm szczelina ale to już detal i pryszcz.
Hugo - 29-12-2015, 13:27
| Torp12 napisał/a: | | Hugo do tak ogarniętej komory pasowało by coś zrobić z kolektorem ssącym (ja bym wypolerował) | Dokładnie taka była myśl, ale w końcu odpuściłem, a to ze względu na to, że chciałem od razu wyczyścić kolektor ssący wewnątrz, ale nie wiem jak to zrobić. Choć tematu do końca nie odpuściłem i pewnie w przyszłym roku coś będę działał. | Torp12 napisał/a: | | zmienić weszelkie przewodziki gumowe:) Albo nówki czarniutkie błyszczące, albo jakiś kolor | W sumie niezły pomysł, wystarczy przetrzeć czymś te co są (np. jakimś woskiem) i będą jak nowe | Torp12 napisał/a: | | U mnie osłona od galanta zwykłego zamontowana do zderzaka sport i przez 4 lata sie nic nie ułamało :] | Skąd ją wytrzasnąłeś?
|
|
|