Outlander II GEN Techniczne - Hamulce trzymają po mocniejszym hamowaniu
grzesiopol - 27-01-2017, 11:46
Zdejmij koło, naciśnij pare razy hamulec, tak aby znowu się zblokował. Odpowietrznikiem spuść płyn, jak wszystko wróci do normy to do wymiany przewód jak nie to do naprawy zacisk. Jeżeli tak dzieje się na obydwu kołach i powyższe czynności nie rozwiązały problemu to prześledź drogę przewodów, może gdzieś uderzyłeś w bryłe lodu itp. i gdzieś się uszkodziło.
juniorkm7 - 27-01-2017, 13:15
Hamulec się nie blokuje po samym naciskaniu nogą nawet do oporu. Blokuje się tylko jak wykona mocne hamowanie.
grzesiopol - 27-01-2017, 18:05
Czyli jak jest na postoju to się nie blokuje a jak jedziesz i mocno hamujesz to wtedy się blokuje, czy tak dzieje się zawsze czy tylko przy dłuższej jeżdzie. Jaki jest stan tarcz i klocków i czy wymieniałeś płyn hamulcowy. Prawdopodobnie przyczyną będzie przewód hamulcowy. Nie napisałeś czy to się dzieje z obydwoma kołami czy tylko z jednym.
juniorkm7 - 27-01-2017, 20:27
grzesiopol napisał/a: | Czyli jak jest na postoju to się nie blokuje a jak jedziesz i mocno hamujesz to wtedy się blokuje, czy tak dzieje się zawsze czy tylko przy dłuższej jeżdzie. Jaki jest stan tarcz i klocków i czy wymieniałeś płyn hamulcowy. Prawdopodobnie przyczyną będzie przewód hamulcowy. Nie napisałeś czy to się dzieje z obydwoma kołami czy tylko z jednym. |
Blokuje się tylko jak mocno pohamuję i zrobię całkowity stop coś a'la hamowanie awaryjne przed czerwonym światłem - blokowania nie zauważyłem przy np hamowaniu ze 120 do 60. Jeśli chodzi o tarcze i klocki to oceniam klocki na 55-60% jeszcze do wykorzystania, tarcze na "do wymiany z klockami". Czy oba koła się zawsze klinują nie umiem powiedzieć ale wydaje mi się że minimalnie bardziej klinuje się lewe tylne.
grzesiopol - 27-01-2017, 22:43
Obstawiałbym przewody hamulcowe, te giętkie. Jak jest uszkodzony przewód od środka to przy gwałtownym hamowaniu wzrasta ciśnienie, płyn nie ma możliwości szybkiego cofania się, z uwagi na zwężenie światła przewodu, dopiero po pewnym czasie ciśnienie maleje i hamulce puszczają. To tak jakbyś założył zawór jednokierunkowy, w jedną płynie w drugą nie. Przy okazji wymiany przewodów proponuje sprawdzić i wymienić płyn, płyn powinno się wymieniać co 2 lata lub 30-60 tyś km. a o tym większość osób zapomina.
Moody - 28-01-2017, 10:54
Żadnych błędów ABS ?
|
|
|