Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2 DID] #4 Projekt podgrzewania filtra paliwa
thomi2 - 04-04-2017, 21:39
fakt dzwoniłem do kumpla z Renówki z jego rabatem 680 zł
WiValdiBB - 10-02-2021, 19:06
Ja zrobiłem to tak
Podłaczony jest do obwodu ogrzewania tylnej szyby i pól podgrzewajacych wycieraczki na przedniej szybie, zielony kabel idacy w wiazce do wycieraczek na podszybie (sa tam tez dwie masy czarny kolor), zmienilem bezpiecznik nr 10 w komorze silnika z 15A na 30A
Podgrzewacz uruchamiamy ogrzewaniem tylnej szyby i podgrzewaniem wycieraczek
supeer - 12-02-2021, 21:25
Dobra robota! Co to za podgrzewacz?
WiValdiBB - 12-02-2021, 22:14
supeer napisał/a: | Dobra robota! Co to za podgrzewacz? | to akurat z KIa 2,9 ale typiczny z PSA 2,0 czy 2,2 HDi, fajnie siada rurka ta faja która byla w komplecie, bo obrocilem tylko krociec wlotowy o 180 stopni i klik klik, akurat wystarczyło miejsca na styk, o co miałem obawy, ale fajnie siadło, polecam
Podgrzewacz ma 150W, wbudowany termostat, zalacza sie ponizej -2 a grzeje do plus 3
wiazka kabli w zasiegu wzroku wchodzi na podszybie razem z zasilaniem wycieraczek
Chyba zaczne oferowac do sprzedazy takie zestawy nawet z montażem bo tak to powinno fabrycznie wyglądac, tak ze jakby ktos ze Sląska , zach Małopolski chetny to priv
RolnykKaskader - 14-02-2021, 00:50
WiValdiBB napisał/a: | ...i pól podgrzewajacych wycieraczki na przedniej szybie... |
Przepraszam, że nieco nie w temacie -- czy każdy Outlander 2 posiada to podgrzewanie przednich wycieraczek? Załączane jest wraz z podgrzewaniem tylnej szyby?
Ostatnio strasznie z tym problem miałem... stąd moja ciekawość. Pozdrawiam!
WiValdiBB - 14-02-2021, 10:05
RolnykKaskader napisał/a: | WiValdiBB napisał/a: | ...i pól podgrzewajacych wycieraczki na przedniej szybie... |
Przepraszam, że nieco nie w temacie -- czy każdy Outlander 2 posiada to podgrzewanie przednich wycieraczek? Załączane jest wraz z podgrzewaniem tylnej szyby?
Ostatnio strasznie z tym problem miałem... stąd moja ciekawość. Pozdrawiam! |
Tak, jest wraz bo sterowanie załaczaniem tylnej szyby jest z tego samego obwodu ETACSa, wprawdzie jest kolejny obwód wykonawczy z przekaznikiem w ETACSie (pod kierą), jak coś mogę pomóc bo mam to rozpracowane, załóz post o grzaniu tylnej szyby to wrzuce tam garść informacji, tu dam o grzaniu przodu i nie chcę więcej śmiecić
Natomiast nie każdy OUTlander ma podgrzewanie wycieraczek, ogladałem skrzynki bezpiecznikowo przekaznikowe komór silnikowych i w wielu nawet nie widac poł stykowych w miejscu na podstawkę dedykowanego przekażnika
U mnie tez brakowało przekaźnika, ale styki były, pomiar miernikiem wykazał 2,5 Ohma więc obwód grzejny tez jest
Możesz to sprawdzić samemu wpinając omomierz w gniazdo przekaznika A22X, na lewym styku ma +12V a prawy leci na grzałkę, wiec omomierzem miedzy prawym a masą, powinno byc tam ok 2,4 Ohma. Zapraszam do nowego watku dotyczącego podgrzewania wycieraczek, który własnie złaozyłem i przeniosłem część info
kajos - 14-02-2021, 11:01
ale po co robic podgrzewanie paliwa jak i tak ogolnie pozniej ma on za duza temp i jest chlodzony
poprostu wystarczy tylko wymieniac filtr paliwa nowy na zime ,starac sie zeby bylo paliwa na full i dodawac depresatora do paliwa zeby nie marzl
ja to stosuje i nawet przy -20 stopni C nie mam problemu z odpalaniem auta czy to prywatnego (akurat miski maja filtr paliwa kolo silnika wiec jest tam cieplej) czy sluzbowego (MANa gdzie filtr paliwa jest na zewnatrz i zawsze jego chlodzi jak jade)
WiValdiBB - 14-02-2021, 11:14
kajos napisał/a: | ale po co robic podgrzewanie paliwa jak i tak ogolnie pozniej ma on za duza temp i jest chlodzony
poprostu wystarczy tylko wymieniac filtr paliwa nowy na zime ,starac sie zeby bylo paliwa na full i dodawac depresatora do paliwa zeby nie marzl
ja to stosuje i nawet przy -20 stopni C nie mam problemu z odpalaniem auta czy to prywatnego (akurat miski maja filtr paliwa kolo silnika wiec jest tam cieplej) czy sluzbowego (MANa gdzie filtr paliwa jest na zewnatrz i zawsze jego chlodzi jak jade) | Moze kolega zalozy sobie watek o 2,0 tu piszemy o 2,2 a po raz kolejny jakies uwagi nie mające nic wspólnego z tematem, wlascicele 2,2 maja notoryczne problemy, sam doswiadczylem ponizej -20 nawet z nowym filtrem zatykalo wynalazka, jezeli Pan nie ma doswiadczen o 2,2 prosze nie pisac głupot, mam wrazenie ze kolega nabija sobie liczbe postów, juz po raz kolejny pisze odbiegając kompletnie od tematu, ciesze się ze ktoś nie ma problemów bo jedzie własciwie innym autem bo z innym silnikiem czy innym pojazdem tylko co to wnosi do rzeczy? Chłodnica? tak jest , chłodzi w lecie, wzoruję sie na Rosjanach a oni chyba deko lepiej wiedzą co robia, Nie ma kłopotów, to po co tu sie wypisywać?
kajos - 14-02-2021, 13:12
no to ulepszyc prosciej zabojadow poprzez [Edit] tego dziadostwa i zalozyc prosty filtr paliwowy jaki jest w 2.0
wiem ze tu watek jest od 2.2 ale jesli sie stosuje to co pisalem wyzej nie ma prawa sie takich rzeczy dziac
jestem -rzekonany ze w wiekszosci przypadkow nie sa wymieniane filtry paliwa i zbierajaca sie tam woda przy nizszych temp poeoduje maz a przy jeszcze nizszych juz lod ktory nie pozwala plynac ropie
zastosowanie podgrzania filtra nie spowoduje likwidacji mazi tylko jej rozpuszczenie i po dluzszym nocnym postoju problem bedzie taki sam
Edit by MOD.
Zasady forum.
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.
WiValdiBB - 14-02-2021, 21:33
kajos napisał/a: | no to ulepszyc prosciej zabojadow poprzez [Edit] tego dziadostwa i zalozyc prosty filtr paliwowy jaki jest w 2.0
wiem ze tu watek jest od 2.2 ale jesli sie stosuje to co pisalem wyzej nie ma prawa sie takich rzeczy dziac
jestem -rzekonany ze w wiekszosci przypadkow nie sa wymieniane filtry paliwa i zbierajaca sie tam woda przy nizszych temp poeoduje maz a przy jeszcze nizszych juz lod ktory nie pozwala plynac ropie
zastosowanie podgrzania filtra nie spowoduje likwidacji mazi tylko jej rozpuszczenie i po dluzszym nocnym postoju problem bedzie taki sam
Edit by MOD.
Zasady forum.
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem. | wymienialem filtr, wody nie bylo wlewalem dwa rodzaje dodatktu Klein Flow, tankowanie paliwa Statoil do pelna, paliwo zimowe, -22 myslalem ze nie dowloke sie do domu, filtry prawdodpodobnie sa zbyt drobne, zle umieszczone, co sjest nie tak
I prosze sie nie wypowiadac jak sie nie ma pojecia o temacie !!!!
To niczemu nie słuzy
kajos - 14-02-2021, 22:45
ogolnie wszystkie filtry (co do filtracji)musza byc takie same
roznia sie jedynie ksztaltem
jedynie co mi przychodzi do glowy to sa poprostu robione tak ze sa na granicy potrzebnego przeplywu
zastosujcie filtr od BSY lub wiekszy prosty przeplywowy od innego auta i problem zniknie
|
|
|