Outlander III GEN Techniczne - upalone gniazda zaworów Outlander III w lpg
marrok - 07-02-2017, 12:33
andyg74 napisał/a: | No nie zupełnie wszystko gdyż w 2014 w salonie w Gdyni nie było możliwości kupienia Outlandera lpg a od stycznia 2015r występowała taka opcja. |
piszemy o różnych sprawach, Ja że nie było opcji kupna takiego auta z utrzymaniem gwarancji producenta, Ty że można było kupić auto z instalacją LPG.
I 1 i 2 drugie prawda.
A mogę ci powiedzieć czemu w 2014 r nie było w ogóle instalacji LPG w serwisach Mitsu.
Otóż od 2015 r firma BRC wprowadziła nowy produkt do swoich instalacji LPG - Rozszerzoną Gwarancję.
Polega to na tym, że możesz wykupić dodatkową gwarancję (w formie ubezpieczenia od kosztów napraw), która zabezpieczy cię w wypadku kiedy LPG uszkodzi silnik. W takim wypadku mimo iż producent samochodu odrzuci naprawę (bo jest LPG i miało wpływ na usterkę) dodatkowe ubezpieczenie pokryje naprawę samochodu. Jest to szczególnie ważne bo usterka np katalizatora po montażu LPG to nie jest uszkodzenie instalacji LPG i nie podlega zwykłej gwarancji na instalacje, z kolei producent auta też tego nie naprawi, bo wpływa na zniszczenie katalizatora miał LPG.
Po wprowadzeniu tego produktu salony zaczęły oferować te instalacje, bo poczuły się względnie bezpieczne.
Wadą tego rozwiązania jest to, że taka dodatkowa gwarancja na auto to maks 3 lata i dużo kasy. Co więcej nie rozwiązuje podstawowego problemu - konstrukcji silnika która średnio znosi LPG.
plecho1 - 07-02-2017, 13:24
marrok napisał/a: | konstrukcji silnika która średnio znosi LPG |
To niestety jest ciągle powielany i powtarzany stereotyp a to nie paliwo LPG niszczy silnik a brak fachowości gazownika montażysty.
marrok - 07-02-2017, 14:41
plecho1 napisał/a: | marrok napisał/a: | konstrukcji silnika która średnio znosi LPG |
To niestety jest ciągle powielany i powtarzany stereotyp a to nie paliwo LPG niszczy silnik a brak fachowości gazownika montażysty. |
Prawda, z tym że starsze konstrukcje pozwalały na większy margines błędu w strojeniu instalacji
Amstaf11 - 07-02-2017, 16:22
Panowie
podaję link do strony czeskiej mitsubishi. Wybierzcie http://www.mitsubishi-mot...by-na-lpg.xhtml i następnie łumaczenie strony i stoi napisane : Proponujemy zamianę Mitsubishi ASX, Mitsubishi Outlander i Mitsubishi Lancer na LPG gazu utrzymując pięcioletnią gwarancję Mitsubishi
Czyli albo mają tam inne samochody albo inne LPG albo inna czasoprzestrzeń czyli 5 lat gwarancji a jakby 1 rok u nas. Co więcej lpg jest dostępne u kazdego dealera lista na stronie. I co wy na to.....
marrok - 07-02-2017, 16:52
Amstaf11 napisał/a: | Panowie
podaję link do strony czeskiej mitsubishi. Wybierzcie http://www.mitsubishi-mot...by-na-lpg.xhtml i następnie łumaczenie strony i stoi napisane : Proponujemy zamianę Mitsubishi ASX, Mitsubishi Outlander i Mitsubishi Lancer na LPG gazu utrzymując pięcioletnią gwarancję Mitsubishi
Czyli albo mają tam inne samochody albo inne LPG albo inna czasoprzestrzeń czyli 5 lat gwarancji a jakby 1 rok u nas. Co więcej lpg jest dostępne u kazdego dealera lista na stronie. I co wy na to..... |
Każdy importer uprawia swoją politykę ja tylko stwierdzam fakty zapisane czarno na białym, dotyczące polskich warunków gwarancyjnych. Może montują w Czechach LPI, lub zamawiają samochody ze wzmocnionymi głowicami (tak jak swego czasu Colty i Lancery w Polsce) a może nie robią nic i mają wkalkulowane ryzyko w cenę / dogadane z dostawcą LPG.
Nie wiem.
Wiem jak jest w Polsce, opisałem to wcześniej.
Amstaf11 - 07-02-2017, 17:01
Panowie importer nie działa w próżni i jesli dopuszcza lpg do montażu a gwarancja jest europejska to chyba nie strzela sobie w stopę. Z "opowieści gminnych " słyszałem, że stag nie dogadał sie z mmc bo instalacje były dostępne w 2015 do mitsubishi z gwarancją 5 letnią. Co dalej usłyszałem to to że w roku tym były zmiany w głowicy ( twardość, skład stopu ) i upalały się zawory, ale tylko dlatego że zakładali tanie instalacje które słabo sie regulowały. Sterowniki były zablokowane i można było tylko ustawić je w serwisie a w serwisie za 1300 zl netto nie pracowali specjaliści tylko uczniowie.....
To takie moje zdanie o tym.....
Ja jestem za a nawet i przeciw
O3t - 08-02-2017, 15:19
Jakie były dokładnie objawy;co się działo z samochodem ???? przed diagnozą postawioną przez serwis ?!
pagusia28 - 08-02-2017, 16:36
witam jestem po wizycie w ASO i zadziwili mnie....posprawdzałam wszystkie zapisy gwarancyjne, dzwoniłam do rzeczoznawcy z ubezpieczalni, podzwoniłam po stacjach montażu instalacji gazowej i duzo sie dowiedziałam, więc przygotowana na walke do upadłego z ASO umówiłam sie na wizytę i wiecie co sie okazało że wszystko zostanie naprawione w ramach gwarancji
więcej przerobia instalacje gazową....zlikwiduja lubryfikant i zrobia bezpośredni wtrysk do silnika...
ewidentna wina ASO w takim razie, ale dzieki nim mój samochód czeka remont silnika...
pan serwisant był przygotowany po tym jak zażadałam pisemnego oświadczenia, że upalone gniazda sa efektem zamontowania gazu w aucie..dobrze wiedział, że nie może tego zrobic bo strzeliłby sobie w kolano, poniewaz tak jak pisałam samochód jest serwisowany w ASO i to oni wszystko regulowali
jeżeli chodzi o instalacje gazu to nam montowali w 2013 roku w ASO w Szczecinie i gwarancji nie utracilismy na nic serwis ogólnie bardzo dobry, zawsze pomocni i nigdy sie nie migali jak cos sie działo z autem
plecho1 - 08-02-2017, 18:50
Powiem szczerze, że takiego podejścia serwisu się nie spodziewałem więc wielki plus dla tego serwisu za podejście do klienta.
marrok - 09-02-2017, 09:18
pagusia28 napisał/a: | witam jestem po wizycie w ASO i zadziwili mnie....posprawdzałam wszystkie zapisy gwarancyjne, dzwoniłam do rzeczoznawcy z ubezpieczalni, podzwoniłam po stacjach montażu instalacji gazowej i duzo sie dowiedziałam, więc przygotowana na walke do upadłego z ASO umówiłam sie na wizytę i wiecie co sie okazało że wszystko zostanie naprawione w ramach gwarancji
więcej przerobia instalacje gazową....zlikwiduja lubryfikant i zrobia bezpośredni wtrysk do silnika...
ewidentna wina ASO w takim razie, ale dzieki nim mój samochód czeka remont silnika...
pan serwisant był przygotowany po tym jak zażadałam pisemnego oświadczenia, że upalone gniazda sa efektem zamontowania gazu w aucie..dobrze wiedział, że nie może tego zrobic bo strzeliłby sobie w kolano, poniewaz tak jak pisałam samochód jest serwisowany w ASO i to oni wszystko regulowali
jeżeli chodzi o instalacje gazu to nam montowali w 2013 roku w ASO w Szczecinie i gwarancji nie utracilismy na nic serwis ogólnie bardzo dobry, zawsze pomocni i nigdy sie nie migali jak cos sie działo z autem |
Super oby dobrze zrobili tym razem, czyżby ktoś od nich czytał forum
pagusia28 - 09-02-2017, 13:28
Super oby dobrze zrobili tym razem, czyżby ktoś od nich czytał forum [/quote]
tez mam nadzieję, że dobrze zrobia zobaczymy jutro wstawiam auto....
myślę, że oni dobrze wiedzą, ze nawalili i teraz musza to jakos naprawic, bo zapomniałam dodać ze w sierpniu miałam przegląd i wszystko było ok...
Amstaf11 - 09-02-2017, 19:23
Do czego doszliśmy po 30 latach wolności gdy coś normalnego uważamy za objaw szczęścia.
Życzę pomyślności w drodze do normalności nam wszystkim.....
andyg74 - 14-03-2017, 17:39
Dziś w Mitsubishi w Gdyni byłem na kontroli luzw zaworowych. Outlander 2.0 lpg. Stan licznika 22 tyś. Kontrola luzów zaworowych zgodna z gwarancją Autosystem lpg. Okazało się, że luzy są takie jak być powinny. Koszt usługi 350,55zł i nawet umyli samochód. No i najważniejsze oświadczyli, że w razie regulacji w przyszłości nie będzie problemów bo regulacja jest śrubami. Oświadczyli, że koszt nie będzie dużo wyszczy.
dziambel04 - 17-08-2019, 16:47
Zamierzam sam wyregulować zawory więc proszę o pomoc
znalazłem zdjecie silnik 4J11
https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/9c27cgtoslz11-PL/image;s=1000x700;r=90
Czy w takim przypadku reulacja zaworów odbywa sie na tych srubkach z użyciem szczelinomierza, klucza i srubokęta ??
Oraz jak jest kolejność 1 górne - 2 dolne ( koło śiwec ) oraz pacząc od rozrządu : kolejność zawór 1 - 3- 4- 2 ??
pagusia28 - 17-08-2019, 21:08
Niestety nie pomogę, bo nie znam się na tym absolutnie....
: pozdrawiam
|
|
|