Outlander III Ogólne - Zabezpieczenie antykradzieżowe
sla - 19-05-2017, 18:55
Ja nienawidzę żadnych elektronicznych zabezpieczeń, to była pierwsza rzecz która szwankowała w najmniej odpowiednim momencie. Dlatego montuję Lock skrzyni biegów jako drobne utrudnienie dla złodziei amatorów.. Jak mają ukraść to i tak ukradną. Najważniejsze AC.
Tafla - 19-05-2017, 20:07
SK666 napisał/a: | Kluczyki w domu do ołowianej skrzynki?
|
Mam portfel blokujący RFID z karty i działa ok, testowałem w sklepie i w domu.
Są pokrowce na klucze blokujące sygnał radiowy.
Tak na marginesie: dane z karty można odczytać zwykłym telefonem komórkowym z NFC. Imie, nazwisko itd.. Polecam portfel
Bizi78 - 19-05-2017, 20:09
Tafla napisał/a: | Polecam portfel |
Podobno wystarczy jak się nosi dwie karty .
tomoman - 19-05-2017, 22:34
W sumie jak nie masz VAGa, Opla, Mercedesa itp. to nie wiem czy jest sens inwestować w coś innego niż dobre AC. Są takie marki, których sens kradzieży jest znikomy dla złodzieja, po co ma ukraść części, na które potem nie będzie miał chętnych. Raz z powodu niskiej awaryjności a dwa z powodu małej procentowo ilości samochodów na rynku. Miałem wcześniej Jeepa, samochody bardzo awaryjne, a przypadek kradzieży na forum był jeden i to dosyć dziwny. Lepiej ukraść Skodę, która zejdzie na części w jeden dzień, niż Mitsubishi i szukać kupca przez miesiąc.
sla - 20-05-2017, 10:38
Twojej teorii zaprzecza ilość kradzieży Mazdy 6. Owszem ilość kradzieży zależy od popytu na części, tylko jest jeden szkopuł, do popularnych marek jest dużo zamienników i dużo części z rozbitków Dla samochodów których jest mało na rynku, z częściami nie jest tak łatwo. A jaki jest procent samochodów danej marki ukradzionych do tych zarejestrowanych to pewnie wiedzą tylko firmy ubezpieczające i kalkulują odpowiednie stawki AC.
imanastu - 20-05-2017, 11:54
[quote="Tafla"] SK666 napisał/a: | Mam portfel blokujący RFID z karty i działa ok, testowałem w sklepie i w domu.
Są pokrowce na klucze blokujące sygnał radiowy. |
Taki pokrowiec można zrobić samodzielnie w domu w ciągu kilku minut Sam zrobiłem taki dla kart i testowałem w sklepie, działa wybornie w sensie, że blokuje sygnał i nie działa.
sla - cały czas mi się wydawało, że im mniej popularny samochód, tym mniejsze prawdopodobieństwo kradzieży... Ostatnio sąsiadowi zwinęli Audi A4, czyli całkiem popularny model
sla - 20-05-2017, 12:25
imanastu napisał/a: | im mniej popularny samochód, tym mniejsze prawdopodobieństwo kradzieży |
Jeżeli mówimy o liczbach bezwzględnych to masz rację, jeżeli mówimy o liczbach proporcjonalnych, to niekoniecznie. Np w Polsce masz 4 samochody danej marki a ukradli 1 , to daje tylko jeden samochód ukradziony ale aż 25%. udziału kradzieży w danej marce. Z drugiej strony masz 10 tys. a ukradli 100. to daje tylko 1%. Czyli co czwarty właściciel mało popularnej marki musi czuć się zagrożony, a popularnej może spać w miarę spokojnie.
rezon - 21-05-2017, 01:30
tomoman napisał/a: | Lepiej ukraść Skodę, która zejdzie na części w jeden dzień, niż Mitsubishi i szukać kupca przez miesiąc. | był okres kiedy "liderem" w liczbach bezwzględnych był również Outek. Polityka cenowa na części też ma wpływ na "atrakcyjność" samochodu.
rajan - 22-05-2017, 13:12
rezon napisał/a: | był okres kiedy "liderem" w liczbach bezwzględnych był również Outek. Polityka cenowa na części też ma wpływ na "atrakcyjność" samochodu. |
To już chyba bardziej pod konkretne zamówienie się robi - jak jakiś warsztat potrzebuje części. Generalnie to japończyki idą na export w całości
esesen - 26-03-2018, 18:31
Właśnie dostałem pismo od prezesa Mitsubishi Polska, że pokryją połowę ceny wykonania przez ASO specjalnego zabezpieczenia przed kradzieżą na walizkę. Pytanie kiedy dostanę pismo od ubezpieczyciela, że bez tego nie ubezpieczą mi auta od kradzieży.
rajan - 26-03-2018, 18:47
esesen napisał/a: | Właśnie dostałem pismo od prezesa Mitsubishi Polska, że pokryją połowę ceny wykonania przez ASO specjalnego zabezpieczenia przed kradzieżą na walizkę. Pytanie kiedy dostanę pismo od ubezpieczyciela, że bez tego nie ubezpieczą mi auta od kradzieży. |
Hehe też dostałem Ciekawe co to za zabezpieczenie? Ktoś się dopytywał?
sla - 26-03-2018, 18:58
rajan napisał/a: | Ciekawe co to za zabezpieczenie? | Pewnie takie jak w Rover Samochód sprawdza, ile czasu zajmuje komunikacja pomiędzy kluczykiem a samochodem. Jeśli dłużej niż powinna, oznacza to, że sygnał oryginalnego kluczyka został wzmocniony i mamy do czynienia z próbą kradzieży.
kajos - 26-03-2018, 20:33
najlepsze zabezpieczenie to swoje
ja mam zrobione tak ze zlodziej pol dnia by musial dochodzic
no chyba ze na lawecie by go zwineli
inaczej nie ma szans
bo generalnie zlodziej nie ma czasu szukac zabezpieczen
zna fabryczne obejscia i na tym polega a jak juz znajdzie cos zenie da rady obejsc to zostawia auto
arokub - 27-03-2018, 07:53
rajan napisał/a: | Ciekawe co to za zabezpieczenie? Ktoś się dopytywał? |
No i ile to jest ta połowa kwoty? Wiecie może?
esesen - 27-03-2018, 09:40
Ja kiedyś się o to pytałem w ASO (jeszcze z rok temu). I tam proponowali jakieś rozwiązanie z oddzielnym odbiornikiem i nadajnikiem przypiętym dodatkowo do kluczyka/pilota. Samochód ma się otwierać jak dotychczas, ale zapłon ma się włączać dopiero jak ten drugi odbiornik odczyta sygnał z tego drugiego nadajnika. To miało kosztować z tego co pamiętam ok. 1500.
|
|
|