Carisma - Ogólne - Jakie radio CB w carismie GDI ?
Anonymous - 21-03-2007, 15:54
Witam!
Tez sie dolacze do dyskusji, bo mam zamiar sprawic sobie CB do mojej Carismy GDI. Radio bedzie najprawdopodobniej TTI TCB 880, a antena Lemm AT 72 na uchwycie bagaznikowym.
Orientuje sie ktos jakby taki zestaw funkcjonowal? Mam hatchbacka, wiec montaz za pomoca uchwytu bagaznikowego bylby skomplikowany?
Pozdrawiam
Jarek
Anonymous - 22-03-2007, 16:53
Montarz za pomoca takiego uchwytu jest banalnie prosty. Mierzysz na oko gdzie Ci pasuje i wkręcasz 2 śrubki za pomoca kluczyka który jest dołączony do zestawu. Tylko trzeba mocno wkręcać bo na rancie klapy jest pod lakierem taka gumowa uszczelka której nie widać. A zaostrzone śróbki muszą koniecznie dojść do białej blachy. Bo inaczej nie bedzie odpowiedniej masy!!!
ps. Jak kupisz zestawiko koniecznie daj znać jak się sprawuje może i ja sobie taki zakupię
Anonymous - 22-03-2007, 17:45
proponuję zastanowić się nad montażem anteny. wedle "książki" powinno się ją montować w najwyższym punkcie i najlepiej na środku w tym przypadku dachu wtedy rozkład pola czy jak kto woli promieniowania anteny jest równomierny w każdą stronę jak i odbiór sygnału jest najlepszy. Natomiast montaż na klapie bagażnika , błotnikach i innych dziwnych miejscach powoduje że rozkład pola jest nie równomierny i np. na bagażniku "lepiej" ( nie zdziw się jak będziesz słyszał gościa 10km za tobą ,a tego 5km przed tobą już nie) ) będziesz słyszał tych z tyłu jak jadących z przodu , może być też przygoda z zakłóceniami z pompki paliwowej nie koniecznie dająca się usunąć. ja stosuję tzw. magnesówkę zawsze łatwo zdjąć i zero problemów.
Anonymous - 22-03-2007, 18:52
Jesli kogoś szerzej interesuje temat doboru anteny i w jakim miejscu się ją montuje to polecam
http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum50.html
Po przeczytaniu wielkich tematów z tego działu każdy sobie dobierze swoją własną alternatywe.
Anonymous - 22-03-2007, 21:24
dobierze albo nie dobierze jak tyle mądrości się naczyta. ja na cb jestem prawie od 91 roku tematy anten ustawienia itd. przerabialiśmy tysiące razy i ilu nas było na częstotliwości to każdy miał inne spostrzeżenia , a jeśli chodzi o strojenie anten to nie tysiące a setki tysięcy. Co dużo gadać jeżeli ktoś uważa , że na cb osiągnie rewelacyjne odległości to jest w błędzie (chyba że jest propagacja to wtedy pół świata słychać i nie trzeba do tego anteny starczy kawałek kabla ) bo co z tego że ty masz dobre radio i antenę jak ten co z nim rozmawiasz ma zupełne dziadostwo (ty jego słyszysz a on ciebie nie i odwrotnie). Kiedyś stosowano tzw. dopały ale co ci było z tego że cię wszyscy słyszeli w promieniu 50 km jak ty nie słyszałeś ich (chyba że miałeś przedwzmacniacz). Jak już wcześniej pisałem cb to temat morze a może i większy. I najczęściej sprzęt dobiera się eksperymentalnie lub co poleci sprzedawca (choć czasami wcale się nie zna - ale musi sprzedać) I tu sprawdza się powiedzenie " Im dalej w las tym więcej drzew"
Anonymous - 23-03-2007, 09:47
slon jakiej firmy i jaka jest ta twoja magnesówka?
Bo planuje sobie kupić Unidena 520 i jak nie bedzie działał na mojej antenie to pewnie bede zmuszony założyć magnesówkę. Problem zakłóceń wtedy znika bo juz sprawdzałem ale kosztem zasięgu.
Anonymous - 23-03-2007, 10:55
antenkę posiadam lemke 2001 turbo i magnes 18 cm. jest bardzo droga ale w/g mnie nie ma sobie równych , choć niektórzy mówią że się na niej zawiedli. Radyjko mam unidena 510 , ale jak jadę na wczasy to zakładam lincolna i trochę DX-uje
Anonymous - 24-03-2007, 00:41
Co do anteny to raczej wybiore magnesowa, bo uchwyt bagaznikowy tez chyba nie jest najlepszym rozwiazaniem dla mnie. Czytalem, ze magnes i kabel moga przy wysokich predkosciach porysowac dach. To mnie na poczatku do niego zrazilo. Jakie sa wasze doswiadczenia?
Nastepny dylemat to radio. Nastawilem sie na TTI 880, ale slyszalem tez wiele dobrego o Alanie 48 Classic. Z samego poczatku mialem zamiar kupic Midlanda 520, ale on jest niestety niezgodny. Co doradzicie?
Anonymous - 24-03-2007, 02:03
siemanko
Moge sie podzielic wrazeniami ze swojego zestawu. kupilem na allegro Cobre DX IV + antena HUSTLER (magnesowka). Przy dosc duzych nierownosciach terenu sciaga daleko bo ok 8 km. Na trasach tez nie mialem nigdy problemu z zasiegiem. W miastach tez sie spisuje wzorowo.
Magnes jest mocny i juz przez mnie sprawdzony przy predkosci 200 km/h nic sie nie dzialo - ponoc wytrzymuje do 220
pozdro
Anonymous - 25-03-2007, 12:53
O Cobrze czytalem wiele zlego, wiec raczej wybiore jakies inne radyjko, ale dzieki za porade co do magnesu
Jesli chodzi o antene to najprawdopodobniej wybiore Sirio ML 145
Anonymous - 25-03-2007, 22:56
a co zlego wyczytales jesli mozna wiedziec ??
Anonymous - 25-03-2007, 23:08
Wyczytalem na forum o radiach cb, ze nie jest najlepszej jakosci i ma dosc duze zaklocenia. Osobiscie nie moge zbyt wiele o tym powiedziec, bo nie jestem na tyle w temacie.
[ Dodano: 12-04-2007, 10:06 ]
I stalo sie Kilka dni temu zakupilem zestawik skladajacy sie z Inteka M790+ i anteny Lemm 1200 na magnesie. Radyjko jest bardzo proste w obsludze, glosnik bez zastrzezen, a zasiegu jak narazie nie moge dokladnie ocenic (pare kilometrow). Poza tym sq musi byc ustawiony na godz 1-2, bo inaczej strasznie szumi i odtwarza dzwiek silnika Jedyny mankament to przycisk ptt, ktory czasami sie zacina.
Anonymous - 21-10-2007, 23:28 Temat postu: zakłócenia w Carisma 1,8GDI z 2000r. Witam, sorry za odgrzebywanie starego tematu, ale dopiero teraz u mnie pojawił się podobny problem.
Mianowicie zakupiłem Unidena 520XL oraz antenę Lemm A900 i zamontowałem ją na klapie bagażnika po lewej stronie. Zaznaczam, że montaż jest profesjonalny, antena dobrze zmasowana dodatkowym przewodem. Podłączyłem radio pod kable od zapalniczki (popielniczkę zdemontowałem). Zestaw chodzi świetnie przy wyłączonym silniku, daleki zasięg (jak na tak krótką antenę), błoga cisza w odbiorniku, przy nadawaniu słychać mnie doskonale i daleko.
Problem pojawia się przy uruchomieniu silnika - wielki gwizd, po sekundzie przechodzący w jednostajne bardzo głośne i jednostajne pierdzenie które nieco nasila się przy zwiększaniu obrotów silnika. Przy RFGain ustawionym na max zakłócenia sięgają 2 kresek na wyświetlaczu. Jeśli ktoś nadaje w pobliżu mego auta zakłócenia znikają na czas nadawania, a potem znów pierdzenie nie do zniesienia. Wbudowany filtr ANL zmniejsza pierdzenie do stanu używalności, jednak kosztem znacznej utraty zasięgu. Jestem zmuszony redukować RFGain (a tym samym zasięg) i zwiększać SQ do połowy zakresu.
Moje pytanie: slon, jaki filtr konkretnie zastosowałeś, czy coś takiego jest godne uwagi?
http://allegro.pl/item254...b_radia_3a.html
Może ktoś miał podobny problem w nowszej wersji Carisma benz.GDI?
Kolega w Carismie z dieselem ma podobny zestaw i montaż i zero zakłóceń.
Co może dawać te zakłócenia?
Zakłócenia znikają po odłączeniu anteny. Czy wogóle jakikolwiek filtr, czy separator masy na kablu zasilającym ma sens? A może są jakieś filtry zakładane na kabel antenowy? Jeśli znacie jakieś działające filtry, dajcie jakiś odnośnik na allegro do filtra nie ograniczającego zasięgu i godnego uwagi. Jest cała masa różnych niedziałających filtrów - bubli.
Pozdrawiam
saphire - 22-10-2007, 07:50
W dizlu nie ma cewek więc nic nie zakłóca. W GDI sporo ludzi narzeka że zakłócenia są spore ale nie wiem czy da się je odfiltrować.
Student - 22-10-2007, 08:06
Moim zdaniem trzeba jechać do elektronika maniaka, zrobić pomiar na oscyloskopie i wtedy wykonać konkretny filtr.
W GDI zakłucenia głównie pochodzą od: wtryskiwaczy i wentylatorów od klimy które potrafią zakłucać nawet na 9-esów.
|
|
|