To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem ze światłami i czujnikami cofania.

plecho1 - 21-04-2017, 06:37

Jeśli jednak okaże się, że to nieoryginalny zestaw to odszukaj centralkę i na działających czujnikach wypinaj po kolei wtyczki od czujników aż pikanie się wyłączy. Centralki od takich zestawów najczęściej montowane są w bagażniku pod tapicerką gdzie jest blisko do przewodów idących do lampy cofania.
tokyo - 21-04-2017, 07:05

Jeżeli jest przycisk z literka P i zielona diodaa ona mryga po kilku piknieciach to ktorys jest uszkodzony - należy kazy kolejno wypinać i zal wsteczny ten na którym nie będzie sygnalu w buzerze jest uszkodzony. Czasami wystarczy wypiac przeczyscic styki srodkiem do czyszczenia stykow (nie wd40 ponieważ odparowywuje po czasie i nic z niego nie ma) i powinno grac
Jeżeli czujniki sa nieorginalne centralke znajdzie po lewej stronie pod tapicerka - dostaniesz się do niej przez wyciagniecie rzeczy z bagażnika następnie wyrwanie srodkowego plastiku, wyciagnieciu lewego pojemnika odkręceniu styropianu lewego (2 srubki ) sciagnieciu srodkowej listwy trzymającej dwa styropiany i odkręceniu 1 srubki, jednego mocowania pod siatke po czym możesz wyrwac tapicere lewa - centralka powinna być na dole :) - czas 15 min - narzędzia srubokret krzyzak, srubokret plaski klucz z nasadka 10

Robert_N - 21-04-2017, 08:37

Też miałem taki problem, wypinałem po kolei czujniki i czyściłem. Pomogło ;)
howardo2 - 23-04-2017, 09:22

Bardzo dziękuję za wszystkie głosy w dyskusji - w przyszłości na pewno pomogą wielu mitsumaniakom. U mnie niestety przyczyna była prozaiczna - a mianowicie czujki zaczęły reagować na obecność haka holowniczego, prawdopodobnie któraś zmieniła położenie, gdyż wcześniej wszystko było ok. Gdy czyszczenie i testowanie nic nie dawało z rozpaczy odłączyłem hak - i nareszcie na wstecznym zapanowała błoga cisza :lol:
brylekVFR - 23-04-2017, 11:02

W instrucji jest opisane jak przeprogramować czujni żeby haka nie widziały. U mnie bez przestawiania nie widzą haka.
tokyo - 23-04-2017, 13:18

przeprogramowanie czujnikow powoduje zmniejszenie kata rozwarcia/patrzenia srodkowych czujnikow cofania - i jest std opcja od roku 2007 - nie dotyczy dokladanych nawet fabrycznych czujnikow
howardo2 - 23-04-2017, 22:19

Faktycznie, w instrukcji jest opis :cry: Haka nie zamierzam używać, więc pozbyłem się go bez żalu. W zasadzie to traktowałem go jako dodatkowe zabezpieczenie przed uszkodzeniem zderzaka. Chociaż ciekawe czy szkody byłyby większe z hakiem czy bez (np. przy niewielkiej stłuczce).
plecho1 - 24-04-2017, 06:32

Mi kiedyś gość w Mazdzie 626 przy minimalnej prędkości w korku wjechał w tył i do zderzaka nie dotarł, kiedy zobaczył że jest hak to odetchnął z ulgą :)
Modypro - 23-10-2017, 22:28

Witam.
Panowie, mam problem z czujnikami parkowania z przodu. Mam fabryczny zestaw z sygnałem dzwiękowym. Wsteczne działają poprawnie. Po wciśnięciu wstecznego zapal się zielona lampka i wszystko pika. Przód wogóle nie reaguje. Co mogę sprawdzić ? gdzie jest ukryta centralka sterowania, może któryś konkretny bezpiecznik jest odpowiedzialny? Mam pierwszy raz styczność z czujnikami w samochodzie i nie wiem na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności. Za wszystkie rady z góry dziękuję.