To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [2.0T] Czujnik położenia wałka rozrządu

Krzyzak - 10-08-2018, 16:10

Uszkadzają się połączenie elektryczne wewnątrz czujnika. Sam czujnik to jest na 1 śrubkę z łbem 10mm i wymiana jest śmiesznie prosta, ale koszt czujnika dość spory. Możesz próbować go rozebrać, chociaż jest dość mocno zamknięty to da się go rozłożyć i przelutować a potem zalać np. klejem na gorąco.
Bzyk_R1 - 13-08-2018, 09:52

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583#1066931

Być może to się przyda.

tościk - 17-08-2018, 11:09

Ta wada dotyczy tylko oryginalnych części Mitsubishi, czy zamienników też?
Czy inwestycja w droższy i bardziej markowy zamiennik (ktoś wcześniej bodajże Blue Print polecał) zeruje ryzyko wystąpienia problemu?

Pytam, bo ponownie wojuję z tym u siebie po 3 miesiącach od poprzedniej awarii czujnika.
Tym razem miałem to szczęście, że po skasowaniu checka auto odpaliło i nie wypluło go ponownie, ale i tak jak na razie odprawiam modły przed każdą jazdą.

[ Dodano: 07-12-2018, 13:50 ]
liczne modły nie pomogły, przyszły zimne wiatry i marznące deszcze i czujnik znowu mi auto uziemił, tylko po to, żeby na drugi dzień działać bez problemu. Instalacja sprawdzona od czujnika az po komputer. Podobno wszystko w najlepszym porządku. Więc zostało wymienić ponownie czujnik. Zamiast Autologa wpadł Blue Print. Mam nadzieję, że rozwiąże to problem ostatecznie i na wieki.

Swoją drogą może ktoś z was kojarzy, bo nie potrafię tego potwierdzić - czy dokładnie taki sam model czujnika występuje w Colcie CJ0 1.3 12v?

Bizi78 - 07-12-2018, 20:25

Cytat:
czy dokładnie taki sam model czujnika występuje w Colcie CJ0 1.3 12v?

Na 99,9% jest taki sam.
MD177572