[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Stukanie, cykanie w silniku - Mitsubishi Galant
Hugo - 12-03-2017, 11:37
deejay, no bez jaj, ta cena 700 zł za goły słupek to z kosmosu, ten silnik jest w cenie złomu, normalna cena, za którą ktoś kupi goły słupek 2,5 V6, oczywiście z minimum 14 dniową gwarancją rozruchową, to 400 zł
deejay - 12-03-2017, 12:31
fino napisał/a: | Na jakie koszty trzeba się szykować tak plus/minus? .
|
Koszt silnika ok 700 zł
Nowy kpl rozrządu plus pompa ok 500 zł
4 szt uszczelniaczy na wał korbowy plus wałki rozrządu ok 140 zł
Nowy olej plus filtr ok 150 zł
Robocizna mechanik w zależności warsztatu od 800-1500zł za przełożenie i uzbrojenie nowego silnika.
Łączne koszty ok 2500-3000 zł
Jesli chcesz wymieniac wał korbowy to i tak silnik i skrzynia do demontażu plus rozbiórka dołu silnika .
Najlepiej zrobić weryfikacje oleju , to najszybsze rozwiązanie . Jeśli sa opiłki lub zabarwienie oleju dosyć jasne (aluminium) to masz odpowiedz .
[ Dodano: 12-03-2017, 12:33 ]
Hugo napisał/a: | deejay, no bez jaj, ta cena 700 zł za goły słupek to z kosmosu |
Albo kupujemy śmietnik , albo coś co będzie nam służyło . Ja za swój motor kilka lat temu z przebiegiem 90 tyś km dałem coś ok 600 zł po dobrej znajomości
Hugo - 12-03-2017, 15:59
deejay napisał/a: | Albo kupujemy śmietnik , albo coś co będzie nam służyło . Ja za swój motor kilka lat temu z przebiegiem 90 tyś km dałem coś ok 600 zł po dobrej znajomości | Ceny trochę spadły to raz, a dwa można kupić śmietnik również za 700 zł Tak jak wyżej napisałem, ten silnik jest tak tani, że jak nie dasz co najmniej 14 dniowej gwarancji rozruchowej to nikt Ci go nie kupi za więcej niż 400 zł. Ostatnio sprzedałem taki silnik w idealnym stanie (w środku jak nowy, żadnych osadów, szlamów, jak z fabryki), od anglika w automacie za 400 zł.
Lucek_37 - 12-03-2017, 17:28
Hugo, nie wiem czy ze 2 lata temu mój szwagier kupił od Ciebie silnik ze skrzynią za tysiaka. Wymienił i hulało jak cacy. Dlatego mówię że silnik to chyba najtańsza rzecz w samochodzie.
fino - 12-03-2017, 19:32
deejay napisał/a: | Łączne koszty ok 2500-3000 zł |
Ciekawe czy jakikolwiek warsztat w okolicach podjąłby się takiej roboty, i zrobił to wszystko, oczywiście tak jak trzeba. Druga sprawa to dość świeża instalacja gazowa BRC, którą też pewnie będzie trzeba od nowa "konfigurować", także koszty mogą być jeszcze wyższe... .
deejay napisał/a: | Jesli chcesz wymieniac wał korbowy to i tak silnik i skrzynia do demontażu plus rozbiórka dołu silnika . |
Tak, ale koszty tej roboty będą pewnie kilka razy mniejsze, poza tym dziś brat dał mi namiary na firmę produkującą panewki i szlifującą wały, ponoć pierwsza klasa, słyszał ktoś? .
Link do ich oferty: http://www.panewki.pl/pl/62/Oferta
deejay napisał/a: | Najlepiej zrobić weryfikacje oleju , to najszybsze rozwiązanie . Jeśli sa opiłki lub zabarwienie oleju dosyć jasne (aluminium) to masz odpowiedz . |
Dziś odessałem z silnika jakieś 0,5l oleju i na moje oko wygląda jak nówka, fakt - wymieniałem go po zakupie auta, ale zrobione jest na nim już prawie 1300 kilometrów.
Wieczorem trochę pojeździłem i zaobserwowałem następujące objawy:
- Po odpaleniu zimnego silnika (stał całą noc i prawie cały dzień) i po krótkim zagrzaniu dałem mu do 2,500 obrotów, a po chwili do 3,500 - nie usłyszałem żadnych stuków.
- Kiedy silnik był już bardzo gorący stuki zrobiły się głośniejsze, tak jak na filmiku w 1-szym poście, ale zauważyłem jedną ważną zależność - otóż, podczas mocnego dodawania gazu stukania nie ma, podczas gwałtownego puszczenia gazu stuków także nie ma. Występują tylko, gdy obroty stoją w jakiejś danej pozycji. Innymi słowy, jak jest "naprężenie" to jest cisza. Jak jest luz, tzn auto ani nie zwalnia, ani nie przyspiesza to zaczyna się hałas... Czy tak właśnie stuka panewka? .
robertdg - 12-03-2017, 20:30
W pierwszej fazie sprawdziłbym hydropopychacze, w remont silnika bym sie nie bawił, po każdej naprawie silnika i tak trzeba stroić LPG i tak
Marcino - 13-03-2017, 07:34
Sprawdź czy nie stuka np zaworek od odmy... to moze byc pierdoła.
Mushkin - 13-03-2017, 07:49
Kiedyś mi tak zastukało w silniku, oleju było między min a max - dolałem do pełna, przestało na 500km, po czym postanowiłem zdjąć miskę (w sumie od razu ją wymieniałem), przeczyściłem przy tym smoka, zalałem nowym olejem - stukot w takiej formie nigdy nie powrócił.
fino - 14-03-2017, 19:38
Marcino napisał/a: | Sprawdź czy nie stuka np zaworek od odmy... to moze byc pierdoła. |
A jak to sprawdzić? . Stukający zaworek daje takie same objawy "dźwiękowe"? .
Mushkin napisał/a: | Kiedyś mi tak zastukało w silniku, oleju było między min a max - dolałem do pełna, przestało na 500km, po czym postanowiłem zdjąć miskę (w sumie od razu ją wymieniałem), przeczyściłem przy tym smoka, zalałem nowym olejem - stukot w takiej formie nigdy nie powrócił. |
W takim razie jutro doleję trochę oleju i sprawdzę, teraz mam na bagnecie jak silnik jest zimny (po nocy) jakieś 5 mm przed MAX. Przy wymianie oleju wlałem równo 4 l i taki stan utrzymuje się do dziś .
Marcino - 16-03-2017, 15:02
fino napisał/a: |
Marcino napisał/a:
Sprawdź czy nie stuka np zaworek od odmy... to moze byc pierdoła.
A jak to sprawdzić? . Stukający zaworek daje takie same objawy "dźwiękowe"? . |
Zaworek odmy jest w rurce pomiędzy pokrywami zaworów
fino - 10-04-2017, 20:49
Witam po dłuższym czasie. Odświeżam temat - silnik zaczął hałasować coraz bardziej na większym zakresie obrotów, do tego zaczął gasnąć i przerywać, a przy raptownym wciśnięciu gazu przy niższych obrotach rzęzić, jakby miał się rozsypać...
Postanowiłem, że wymienię silnik. Kupiłem dziś na aukcji 6A13 2.5 V6 z 2002 roku, nowy rozrząd (pasek i 2 rolki), olej i... no właśnie, czego jeszcze potrzebuję do wymiany? Jakieś propozycje? Na co zwrócić uwagę mechanikowi przy wymianie? Czy instalacja nowego rozrządu jest skomplikowana?
Pozdrawiam .
Edycja: Pompy wody nie kupowałem, ponieważ jest dość świeża w aktualnym rozrządzie. W jednym z poprzednich postów kolega "deejay" napisał, że wymagane są jeszcze "4 szt uszczelniaczy na wał korbowy plus wałki rozrządu ok 140 zł". Czy mógłby ktoś podesłać dokładniejsze informacje na temat tych uszczelniaczy? Ewentualnie linka na aukcję allegro lub do sklepu? . Dziękuję.
Marcino - 10-04-2017, 22:07
Kup corteco... możesz u Japaneze
deejay - 10-04-2017, 22:22
fino napisał/a: | Edycja: Pompy wody nie kupowałem, ponieważ jest dość świeża w aktualnym rozrządzie. W jednym z poprzednich postów kolega "deejay" napisał, że wymagane są jeszcze "4 szt uszczelniaczy na wał korbowy plus wałki rozrządu ok 140 zł". Czy mógłby ktoś podesłać dokładniejsze informacje na temat tych uszczelniaczy? Ewentualnie linka na aukcję allegro lub do sklepu? . Dziękuję. |
http://e-autoparts.pl/pie...223_100789.html
wyderka - 10-04-2017, 22:25
ELRINGa nie montuj szkoda czasu i kasy.
fino - 10-04-2017, 22:30
Dzięki, mógłby ktoś jeszcze podsumować ile sztuk i jakich pierścieni kupić?
http://e-autoparts.pl/pie...y-p-189438.html
Tych 4 szt. ?
|
|
|