To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Rdza...

Bzyk_R1 - 18-07-2017, 20:20

sla napisał/a:
I to uważasz za wadę? Kiedyś czymś smarowali 3 dni , śmierdziało 3 miesiące, a efekt był mizerny.

Tak to uważam za ogromną wadę, rażącą wręcz. Ja mogę taką konserwację zrobić w 1,5h jak ktoś chce, wyjdzie podobnie bo ja prędki jestem. Kiedyś było kiedyś a dzisiaj jest dzisiaj, kiedyś znali tylko bitex i efekty były takie jak podałeś. I czas nie jest wykładnikiem bo ktoś może dziadostwo robić parę dni, wykładnikiem jest technologia czyszczenia i przygotowywania pod zabezpieczenie antykorozyjne, wykładnikiem są godziny włożone w demontaż elementów które przeszkadzają w solidnym pokryciu całej podłogi.

Cytat:
Pewnie, że najlepiej jest rozebrać cały samochód, ale jaki to ma sens? Wszystko kiedyś zeżre rdza, a żywot samochodu jest określony. Ja nigdy nie konserwuję dodatkowo, jeżdżę ok 5 lat i zmieniam na nowy, bo i tak ten zacznie się sypać, a rdza jest tutaj najmniejszym problemem.

Masz rację wszystko kiedyś zeżre, w końcu pozostanie tylko wspawywanie nowych kawałków blachy, tylko że ja lubię mojego gruchota i chciałbym żeby staruszek został ze mną na dłużej. Nie mam nic do Ciebie masz swoje spojrzenie na to, podobnie jak na LPG wszystko pewnie spowodowane $$$$ wiadomo ;)

sla napisał/a:
Jest wiele firm, wiele preparatów, każdy najlepszy, a my podejmujemy samodzielną decyzję z jego późniejszymi konsekwencjami.

Otóż to! Amen :) a co będzie to będzie.

lookoff - 19-07-2017, 12:22

Ja przeprowadzałem konserwację podwozia środkiem o nazwie: bitgum. Mogę polecić gościa, który się tym zajmuje (w Sandomierzu) i wykonuje robotę bardzo porządnie. Rozebrał nadkola, osłony progów i inne plastiki, dalej oczyszczenie z rdzy, mycie, wyszuszanie, zabezpieczenie jakimś środkiem antykorozyjnym a na koniec położenie bitgumu na to wszystko. Zeszło mu 3-4 dni (nie pamiętam dokładnie). Za wszystko dałem 800zł. Jeżdzę już rok po konserwacji i jestem bardzo zadowolony. Bitgum bardzo dokładnie pokrywa powierzchnie, nie odłazi, a poza tym estetycznie wygląda (całe podwozie jest po prostu czarne ;) ).
sla - 19-07-2017, 13:20

.
lookoff napisał/a:
Bitgum bardzo dokładnie pokrywa powierzchnie,

Wadą takich mas, w/g mnie, jest to, że nie bardzo wiadomo, co się pod nimi dzieje. Bardzo często maskują rdzę, która robi spustoszenie. Niektórzy mówią, że Bitgum odpada razem z rdzą, która się pod nim rozwija. Coś w tym musi być po wszyscy ostrzegają przed zakupem samochodów zabezpieczonych środkami bitumicznymi.

lookoff - 19-07-2017, 14:29

Zgadzam się, ale to chyba dotyczy każdej metody konserwacji podwozia. Może problem dotyczy bardziej samej kwestii uprzedniego wyczyszczenia zanim położymy środek? Ja przynajmniej odwiedzałem mojego fachurę codziennie i widziałem, że podwozie było oczyszczone z rdzy bardzo starannie, także nie martwię się zbytnio.
mkm - 20-07-2017, 01:25

lookoff napisał/a:
Ja przeprowadzałem konserwację podwozia środkiem o nazwie: bitgum.

To się nawet nie przyznawaj - najtańszy i najgorszy środek na rynku.

gurcik - 21-07-2017, 10:59

Na poczatku witam wszystkich !!!
Potwierdzam podejście ASO do rdzy przy zamku tylnej klapy. Brak perforacji od wewnętrznej strony = naprawa na koszt właściciela. Wczoraj byłem na przeglądzie w Gdyni. Skutek wydanych 47zł - wpis w książce serwisowej o ognisku korozji na klapie. Sam pracownik serwisu stwierdził że w jego karierze miał tylko jeden przypadek kwalifikujący się do działań na koszt ASO. Więc trzeba się wziąć za robotę i rozebrać osłony od wewnątrz (sugestia serwisu ASO) i po usunięciu korozji zakonserwować całe wnetrze klapy.

sla - 21-07-2017, 12:08

gurcik napisał/a:
Brak perforacji od wewnętrznej strony = naprawa na koszt właściciela.
Dlatego jak już pisałem jest to fikcja. Mogą dać gwarancję nawet na 100lat, przynajmniej zarobią na obowiązkowym przeglądzie powłoki lakierniczej i łaskawie wskażą co należy samemu zrobić :D :D
gurcik napisał/a:
. Skutek wydanych 47zł - wpis w książce serwisowej o ognisku korozji na klapie

No to teraz już im nie wmówisz, że ruda zeżarła klapę w jedną noc :mrgreen:

tmp - 26-07-2017, 23:19

Nie do końca jest to fikcja, pewnie zależy od rocznika i kompletu pieczątek. W tym roku udało mi się wyegzekwować wymianę gwarancyjną w AutoGT w samochodzie z 2010. Kosztowało to trochę czasu i sporo nerwów. Oprócz rdzy na łączeniu blach przy oświetleniu tablicy rejestracyjnej korozja zaczęła pojawiać się również w narożniku przy lampach - brązowy ślad ewidentnie od wewnątrz przy nienaruszonej przezroczystej warstwie lakieru.

Co ciekawe człowiek od blacharni nie robił problemów, za to "doradca" od serwisu mechanicznego (którego rola miała ograniczyć się do otwarcia zlecenia i przekazania sprawy do MMC) stawał na głowie by się mnie pozbyć. Musiałem nawet zadeklarować pokrycie kosztów rozebrania klapy na wypadek gdyby okazało się, że ognisko korozji nie znajduje się wewnątrz.

Ostatecznie MMC autoryzowało wymianę na podstawie przesłanych zdjęć. Nie było potrzeby rozbierania całej klapy, wystarczyło zdjąć przycisk. Przy okazji przypomniałem sobie dlaczego staram się nie korzystać z tego ASO, pech że było najbliżej.

sla - 27-07-2017, 09:43

tmp napisał/a:
doradca stawał na głowie by się mnie pozbyć.
I tego nie potrafię zrozumieć, przecież nie będą tego robili za darmo, MMC im zapłaci, pewnie nie tyle co indywidualny klient, ale zawsze.
PTE - 30-09-2017, 23:07

W moim ASX po przeglądzie nadwozia po 4 roku z uwagi na korozję wymieniono klapę bagażnika na nową (ASO Motor Centrum w Gdańsku).
gurcik - 01-10-2017, 15:02

U mnie już po problemie z klapą. Na szczęście korozja była tylko punktowa i powierzchowna. Sam się z tym uporałem (od razu zrobiłem odpryski na masce). Chcę jeszcze zrobić konserwację podwozia przed zimą. Może znacie jakiś sprawdzony warsztat w trójmieście lub okolicach który zajmuje się takimi zabiegami?
Marcino - 01-10-2017, 18:29

Znam gościa w Starogardzie gdańskim co robi porządnie ale koszt ponad 1000 zł raczej
gurcik - 02-10-2017, 13:02

Marcino napisał/a:
Znam gościa w Starogardzie gdańskim co robi porządnie ale koszt ponad 1000 zł raczej

Poszukam jeszcze gdzieś bliżej ale jak nic nie znajdę to się odezwę.

rafo13 - 03-08-2021, 08:36
Temat postu: Rdza na klapie
Niestety też mam ten problem. Z tego co widzę w używanych klapach to chyba wszystkie mają rdzę na łączeniu. Chcę się tym sam zająć, tylko pytanie. Jak oczyściliście rdzę od środka? Czy problem powrócił?
Ja się zastanawiam nad piaskowaniem połączeń.

pitt63 - 04-08-2021, 16:35

gurcik napisał/a:
Marcino napisał/a:

Poszukam jeszcze gdzieś bliżej ale jak nic nie znajdę to się odezwę.

Dodam tylko od siebie, że robiłem to u lakiernika we wrześniu ubiegłego roku. Do chwili obecnej ani grama rdzy. Pewnie was to nie zainteresuje bo za daleko ale ja zapłaciłem 400 zł za czyszczenie, odrdzewianie i malowanie całej tylnej klapy.