[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] głośne stuki z przodu zawieszenia
Fragu - 22-04-2008, 20:06
sprawdzałem i wyszlo ze wszystko dobrze
Anonymous - 22-04-2008, 20:12
mam ten sam problem>>>>> przekładnia
Fragu - 22-04-2008, 20:34
wlasnei zrobilem test, kumpel lekko ruszal kierownica na lewo i prawo a ja sluchalem...i towlasnie puka przekladnia, ten sam dzwiek co podczas jazdy tylko ciszej jak przeczytalem to ile kosztuje przekladnia to mnie zatkalo....
Hugo - 22-04-2008, 23:46
Fragu napisał/a: | kumpel lekko ruszal kierownica na lewo i prawo a ja sluchalem...i towlasnie puka przekladnia | Silnik był odpalony czy zgaszony?
Anonymous - 23-04-2008, 01:06
Ja tez zauwazylem u siebie w CJOcie lekkie stuki z ntylu stuki na nierównosciach ale tylko gdy w aucie jade sam. Jesli ktokolwiek siedzi z tylu albo mam np. 20kg w bagazniku juz nic nie slychac. Mysle ze to nic groznego, auto jest leciutkie i troche sztywne, na nasze drogi moze reagowac w ten sposób.
Hugo - 23-04-2008, 08:46
amator3nr napisał/a: | Ja tez zauwazylem u siebie w CJOcie lekkie stuki z ntylu stuki na nierównosciach ale tylko gdy w aucie jade sam. Jesli ktokolwiek siedzi z tylu albo mam np. 20kg w bagazniku juz nic nie slychac | Powodem są nieco już zużyte amortyzatory. Nie podpierają sprężyn zawieszenia odpowiednio mocno i podczas "podskoków" tyłu auta stukają. Miałem identyczne objawy jak u Ciebie i po wymianie amortyzatorów na gazowo-olejowe Kayaby problem zniknął.
Podjedź na stację diagnostyczną i zrób test amorków.
Fragu - 23-04-2008, 10:04
silnik odpalony
wojmi1 - 23-04-2008, 10:36
mozesz miec poluzowane sruby mocujace przekladnie,
Hugo - 23-04-2008, 11:08
Fragu napisał/a: | silnik odpalony | To rzeczywiście może być przekładnia kierownicza. Pytałem, bo na zgaszonym silniku każda przekładnia stuka.
Fragu - 23-04-2008, 11:46
No to padaka:| nowa jak sie dowiadywalem okolo 8000zl (Bydgoszcz)...takze odpada calkowicie pozostaje regeneracja.....echh
Anonymous - 26-05-2008, 23:40
Hej,
mozliwe jest tez,ze stukaja Wam zaciski hamulcow. Tam sa takie blaszki, ktore utrzymuja klocki i zaciski sztywno ale one sie wyrabiaja. Ja mam zawieszenie po remoncie, amortyzatory na 75% kazdy i wali na nierownosciach.
Zeby to sprawdzic wystarczy jadac po nierownosciach nacisnac hamulec - wtedy znikaja w przypadku takiej awarii. Wtedy hamulec jest scisniety i nie ma nigdzie luzow.
Jak ktos to potrafi naprawic to chetnie sie zglosze, moj mechanik juz dwa razy do tego podchodzil i zawsze to wraca.
Pozdrawiam
Anonymous - 27-05-2008, 16:22
wedlug mnie bardzo male szanse zeby te blaszki stukaly, podczas hamowania jak zapewne wiecie scieraja sie okladziny hamulcowe a pyl ktory sie tworzy dostaje sie wszedzie, m.in w okolice tych blaszek, przy wymianie klockow musze troche czasu przeznaczyc na wyczyszczenie tych blaszek gdyz nowe klocki po prostu nie wchodza... jezeli blaszki sa luzne to tylko dlatego ze sa pewnie jakos ulamane i dobrze sie nie trzymaja zaciskow...
wichura1 - 28-05-2008, 09:14
Hugo napisał/a: | Fragu napisał/a: | silnik odpalony | To rzeczywiście może być przekładnia kierownicza. Pytałem, bo na zgaszonym silniku każda przekładnia stuka. |
Moja nie stuka, a co do stuków w zawieszeniu przednim na początek sprawdź gumy stabilizatora, końcówki drążka kierowniczego, sworzeń wachacza:
- Jeżeli stuka przy ruszaniu lewo prawo kierownicą, to końcówki drążka kierowniczego lub kończąca się maglownica (jeżeli maglownica powinien być wyciek).
- Jeżeli stuka podczas jazdy po wybojach gumy stabilizatora, lub sworzeń wachacza
Anonymous - 16-06-2008, 19:05 Temat postu: głośne stuki z przodu zawieszenia Właśnie jestem po likwidacji stuków w przednim zawieszeniu,więc dołączę swoje trzy grosze do tematu.Oczywiście przyczyn może być wiele-końcówki,sworznie,gumy,aortyzatory,itd. u mnie,były to akurat drążki kierownicze(charakterystyczne pukanie na nierównościach,albo zjednej strony albo z obu).Łatwo wyczuć unosząc koło w górę,zblokować kierownicę i ruszać delikatnie kołem na boki,słychać głuche stuki na jabłku drążka kierowniczego(nie popadać odrazu w paranoję z awarią maglownicy).Tak więc wymieniłem drążki,ustawiłem geometrie (wydałem w sumie250zł)i jest ok.Nie panikujcie więc z tymi maglownicami,a raczej wszystko dobrze sprawdżcie,powodzenia.
taisho1982 - 30-06-2008, 18:05
Witam,
W moim Colciku od jakiegoś tygodnia stuka z prawej strony (przód). Ale w zasadzie najczęściej jak jadąc skręcam w lewo (nie zawsze). Bardzo rzadko jak jadę prosto, nawet po dziurach. Sprawdzę na stacji diagnostycznej i zobaczymy co będzie.
|
|
|