Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] Montaż dodatkowych wskaźników.
Venom86 - 14-05-2017, 11:35
Ten sam montowałem w swojej ex Ibize w 2010
Jedyne mankamenty jakie zauważyłem a Ibize sprzedałem w zeszłym roku to to ze wskazówka opadła przez ten czas ponizej linii zera "0" ale to też mogło się stać od twardego zawiasu i 17" kół
Tak to wyglądało u mnie:
https://www.youtube.com/watch?v=jlrCWLNJM6o
Bzyk_R1 - 14-05-2017, 13:07
Venom86, Widzę że miałeś też Auto Gauge bo myślałem że piszesz o Depo. Jaki wężyk tam zastosowałeś? Ja ostateczne założyłem zbrojony 4x2mm bo te nie zbrojone robiły się płaskie od temperatury i wskazówka nie pokazywała tak jak trzeba. A co do wskazówki poniżej zera to tak ma być. Nie wiedziałeś że w kolektorze panuje też podciśnienie? U mnie na biegu jałowym wskazówka jest około -0,6 bara ciągle.
mroz3k - 14-05-2017, 13:25
miron napisał/a: | Tyle zapłaciłeś? |
Jeszcze nie zamówiłem, ale jak kupię to trzeba będzie płacić
Venom86 - 14-05-2017, 13:45
Nie zmieniałem wężyka użyłem tego co był w zestawie z zegarem. Jedyne co zauważyłem że trochę sczerniał od środka ale nie zrobił się płaski.
Co do opadniętej wskazówki - chodziło mi ze przed odpaleniem/włączonym silniku już była niżej niż jak parę lat temu zaraz po montażu może gdzieś mam jeszcze zdjęcie to wrzucę
mroz3k - 19-05-2017, 11:52
W@sio którędy prowadziłeś przewody z komory do kabiny?
W środę będę mieć zegar, paczka już czeka w Polsce
W@sio - 19-05-2017, 11:56
wierciłem mały otwór w ścianie grodziowej nad pedałem hamulca, patrząc od strony komory silnika na wysokości łączenia wygłuszeń.
mroz3k - 28-05-2017, 20:20
A tak to u mnie się prezentuje. Oczywiście docelowo wskażnik trafi w inne miejsce. Czujnik cisnienia oleju i temperature podepnę przy wymianie oleju.
Co do montażu to skorzystałem z porad W@sio
farmacon - 29-05-2017, 14:47 Temat postu: Zegar doładowania zamiast zegara godzinowego ? Czy ktoś już montował zegar doładowania boost na miejsce zegara, podobno oba maja 52 mm , wiec chyba nie powinno być problemów
PS. Krzysiek kiedy mi zamontujesz ? i do tego osłonę z siatki ta co ty masz
mroz3k - 29-05-2017, 15:39
Raczej nie powinno być to skomplikowane. Pewnie trzeba odpiąc ten karbonnowy panel. Nawet jak samą zabudowę radia i klimy sciągniesz oraz zapalniczke to już ręką idzie sięgnąc do zegara, bo sam ostatnio tam grzebałem.
Pawel1988 - 29-05-2017, 15:43
Jak będę swój podłączal to ci Robert sprawdze na 100% czy wchodzi w zegarek i wyśle zdjęcia. Bo trzeba też wziąść pod uwagę żeby na głębokość wszedł:-)
Bzyk_R1 - 29-05-2017, 16:04
Chłopaki, temat przeniosę jako że wszystko tyczy się montażu dodatkowego wskaźnika boost...
A w temacie: Zegarek można spróbować odkręcić poprzez wnękę radia. Robert Ty możesz mieć trudniej bo nie wiadomo czy Twój majster ciasno osadził stację. Co do reszty którzy macie 1DIN to poprzez wnękę radia i przez schowek pasażera jest w miarę dostęp do zegarka. Gdyby były problemy z dostaniem się do tych 2 śrub to zawsze można ściągnąć "carbonowy" panel który jest na zatrzaski i wtedy odkręcić zegar.
Sam wskaźnik boost będzie pasował super, przymierzaliście na spocie. Ma szerszy kołnierz i oprze się ładnie na panelu. W zestawie do zegara jest blaszka do montażu którą można delikatnie przerobić żeby dobrze trzymało.
farmacon napisał/a: | PS. Krzysiek kiedy mi zamontujesz ? i do tego osłonę z siatki ta co ty masz |
Jak chcesz możemy się kiedyś ustawić. Tylko musisz mieć w SO narzędzia bo ja tam nie mam. Chyba że zamontujemy "u Nas" na wiosce
W@sio - 29-05-2017, 17:28
Panowie, widzę, że żaden z Was nie rozbierał do końca konsoli środkowej. Żeby wyjąć zegarek trzeba wypiąć listwę carbonową, bo jest do niej na stałe przykręcony. Średnica otworu na zegarek jak dobrze pamiętam to 58mm, także gaugan o średnicy 60mm idealnie wchodzi tak, że zakryte ma ramki. Samo wyciągnięcie tej listwy nie jest jakoś skomplikowane, bo jest wpięta na plastikowych klipsach. Da się ją wyjąć bez rozbierania czegokwiek, natomiast radzę wypiąć i lekko wysunąć obudowę radia, potem odkręcić śrubę mocującą obudowę zegarów i wypiąć tą obudowę. Uwaga - druga śruba mocująca jest pod tą małą listwą po lewej stronie. Przy okazji można wymienić żarówki podświetlania guzików od przeciwmgiełek. Ale wracając do listwy z zegarkiem - teraz macie już na widoku lewy jej brzegi i od tej strony po kolei wypinacie do zewnętrznej. Powodzenia
Bzyk_R1 - 14-06-2017, 22:50
Dzięki Pawel1988, postanowiłem zmodyfikować drogę którą biegnie przewód z powietrzem od kolektora dolotowego. Teraz mamy puszczony obok linki gazu, zrobiliśmy otwór w grodzi. Dzięki temu udało się skrócić przewód o jakiś metr. Na tym nie koniec bo zostawiłem spory zapas i lekkie zakręty. Myślę że można spokojnie jeszcze ująć ponad 20cm.
Efekt jest taki że już fajnie działający zegarek mechaniczny dostał jeszcze bardziej płynnych ruchów, i pokazuje świetnie boosta. Nadal się zastanawiam nad zmianą wyglądu mocowania w słupku ale może kiedyś...
mroz3k - 16-06-2017, 20:30
Zmotywowaliście mnie
qba1983 - 19-06-2017, 11:06
dużo było rzeźby, dało się zamontować zegar bez jakiegoś docinania itd.?
|
|
|