To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Konserwacja podwozia?

Zerwikaptur - 28-07-2017, 15:29

Moim zdaniem nie. Poprawnie nałożona powłoka antykorozyjna utrzymuje się około 4-5 lat (od czasu do czasu warto uzupełnić ubytki). Jakbym kupował nowe auto po takim czasie porządnie bym go przejrzał i dopiero wtedy ewentualnie założył nową.
Pablo79 - 29-07-2017, 07:10

Dziękuje za info Zerwikaptur.
Bizi78 - 29-07-2017, 07:27

Ja bym konserwował wyjeżdżając prosto z salonu (lub jeszcze w salonie) bo jak się ruda pojawi po paru latach to już będzie po ptokach 8) .
Wiadomo, że obecnie nikt nie będzie jeździł autem do jego pełnoletności (bo pewnie auto tyle nie wytrzyma) ale kolejny nabywca powinien się ucieszyć :wink: .

Bzyk_R1 - 29-07-2017, 09:16

Bizi78, ma rację. Konserwacja najbardziej ucieszy następnego właściciela. Ale warto robić od razu jak nie ma żadnych zanieczyszczeń na podwoziu. Jeżeli tego nie zrobisz to za 4-5l at pod spodem będzie bardzo rudo.
Pablo79 - 29-07-2017, 12:30

Co wchodzi w skład koserwacji.
Czym pokrywa się podwozie?
Ile to może/powinno kosztować?

Bzyk_R1 - 29-07-2017, 21:50

Pablo79, Powiem Ci co ja będę robił bo akurat to przerabiam teraz. Jako że jeżdżę starym zgniłkiem to najpierw trzeba umyć pod ciśnieniem i wysuszyć podwozie. Potem musiałem oczyścić mechaniczne rdzę. Ten etap jest najważniejszy i trzeba to zrobić dokładnie. Ale do tej pory Ciebie nie obowiązuje.

Ja zdecydowałem się na preparaty Noxudol. Jako że masz nowe auto możesz dać na początek wosk z inhibitorami korozji 750. Na to położył bym 900ke. A na nadkola, podłogę bagażnika nad zbiornikiem paliwa, progi, tylny i przedni pas, podłużnice dałbym 1600ke. W profile zamknięte wszędzie gdzie się da 700ka zielona.

To taki mój wybór i nie jest to jakaś wykładnia. Myślę że to zda egzamin na dłuższy czas.

Pablo79 - 31-07-2017, 10:09

Dzwoniłem do Dilera (samochód mam odebrać 10 sierpnia).
Może zrobić mi konserwację podwozia przy okazji zakładania gazu za 250 zł netto.
Jak sprawdzić czy to zrobił dobrze?

Bzyk_R1 - 31-07-2017, 12:04

Pablo79 napisał/a:
Może zrobić mi konserwację podwozia przy okazji zakładania gazu za 250 zł netto.

:shock: wow mega tanio. Po cenie śmiem twierdzić że nie musisz sprawdzać bardzo. Pewnie zamalują na czarno jak leci i powiedzą że konserwacja zrobiona. Ja za same Noxudole dałem 500zł. A jak chcesz sprawdzić, to weź latarkę i zajrzyj we wszystkie zakamarki bo pewnie nie wszędzie "doleciało" weź też malutki nożyk i skrobnij warstwę, zobaczysz jak dużo tego dali i co jest pod spodem.

nahar - 31-07-2017, 19:59

Ja mam zamówioną konserwację w jednym z najbardziej polecanych zakładów w Łodzi (na Mimozy 35). Zakład broni się sam, kolejka jest na 2 miesiące do przodu - telefon ok 20 czerwca (zakup auta - koniec maja), info, że po 20 lipca będzie można ew zapisać się na koniec sierpnia :shock:
Konserwację robisz w lato jak jest ciepło (lub nawet gorąco). Czas to 3 dni robocze. Jeżeli mówią, że mniej to od razu trzeba podejrzewać. Cena - min 1000 pln, mi wstępnie wycenili na 1100 bodaj (budżet mam do 1500 pln).
Pierwszy dzień - mycie i suszenie oraz czyszczenie z odpadającej rdzy (tylko luźnej). Ten etap u Ciebie to będzie tylko mycie i suszenie. Potem kolejne warstwy - co 24h nakładane. U mnie 3, w nowym aucie chyba 2 wystarczą, ale nie dam głowy. To coś za 250 pln to jakiś ponury żart, do porządnego konserwowania zdejmuje się koła i większość szpeju od dołu (przede wszystkim układ wydechowy) lub się go dokładnie zabezpiecza folią.

Poszukaj gości którzy tylko robią konserwację a jak znajdziesz dowiedz się jakie mają terminy. Im dłuższe tym lepiej (z reguły). Ja bardzo ostrożnie podchodzę do warsztatów co to umieją wszytko i wszystko naprawią....to nie lata 80 i maluchy.

Moi mechanicy np wały oddają do zewnętrznego warsztatu - takiego co to się zajmuje tylko wałami.

Pablo79 - 01-08-2017, 12:32

Sam jestem ciekaw, co zrobili.
Jeśli zamalowali na czarno, to co to oznacza?
Co ten środek zawiera?

[ Dodano: 31-08-2017, 23:06 ]
Według dokumentacji:
Natryskowa masa bitumiczna B100 Autobit 1 litr
i B100 Autobit aerozol 500 ml.
Barwa czarna.

Bzyk_R1 - 31-08-2017, 23:19

Pablo79, oznacza to że dali masę bitumiczną na gołą blachę. Środek ten to APP z rodzaju wszystko w jednym. Według dokumentacji wydali na to jakieś 33,50zł za te 1,5l.
Pablo79 - 01-09-2017, 15:13

Diler twierdził, że dopłacają do interesu, bo musieli warsztat opróżnić i umyć potem całe otoczenie z tłustej substancji.
(Ponoć specyfik strasznie śmierdzi).

Bzyk_R1 - 01-09-2017, 17:17

Śmierdzi na pewno. Ale czy tak bardzo zabrudzili warsztat 1,5l preparatu? Coś tu nie gra nie wiem o co chodzi za bardzo.
Pablo79 - 02-09-2017, 17:19

Za dwa lata będzie trzeba to zmyć i zrobić jak należy.
arokub - 14-09-2017, 11:47

Zebrałem się w sobie, znalazłem trochę czasu i pojechałem na wycenę, więc czas odświeżyć wątek :)

Po obejrzeniu samochodu od spodu (oszacowaniu ile środków konserwujących będzie potrzebnych, bo auto nie należy do małych) i ocenie czasochłonności zdejmowania elementów plastikowych Panowie wycenili robotę na 1800 zł, czas to 4 dni. Terminów "na już" nie ma, najszybciej za 2-3 tygodnie, to chyba dobrze :) Mam o czym myśleć...