ASX Techniczne - [1.6] Jakość skóry na kierownicy i gałce biegów - 28tyś km
Tomim - 28-07-2017, 14:35
ja jestem umówiony na 2 przegląd w Gdyni cena niecałe 1000zł
RomanK61 - 28-07-2017, 14:37
A więc w Krakowie mają z czego zejść
lichy - 28-07-2017, 14:39
Cytat z gwarancji"
"Inne pozycje / Obszary nieobjęte gwarancją:
Niniejsza gwarancja nie obejmuje:
(...)
- Normalnych śladów zużycia, przebarwienia, ciemnienia kolorów, matowienia, zużycia lub zniszczenia elementów pokrywanych emaliami ozdobnymi, warstwy lakieru, elementów gumowych, tapicerki, wykończeń w skórze oraz zadrapania lub naderwania wynikające z codziennej eksploatacji, zużycia lub wpływu działania sił zewnętrznych lub zmiany w poszczególnych elementach spowodowane normalną eksploatacją pojazdu."
Teraz pytania:
Co to są NORMALNE ślady zużycia?
Czy obszycie kierownicy i gałki biegów to są WYKOŃCZENIA W SKÓRZE?
Zawsze można zakwestionować "normalność" owego zużycia - skoro wg. gwaranta jest ono normalne, to powinno występować we wszystkich albo w większości pojazdów objętych tak napisaną gwarancją.
Wątpliwym jest też zapis o "wykończeniu w skórze" skoro skóra to nie jest. Jeżeli jest to tzw. sztuczna skóra czyli tworzywo sztuczne, to powyższe zapisy gwarancji jej nie dotyczą.
W zasadzie, to mając ekspertyzę rzeczoznawcy stwierdzającą, że obszycie kierownicy i gałki to nie jest skóra, można wszcząć postępowanie reklamacyjne z rękojmi / niezgodności towaru z umową - miała być skóra, a nie jest.
RomanK61 - 28-07-2017, 14:49
Aso Lublin uznało reklamację to może i w Krakowie mają podobne standardy. Na allegro gałki są do 100zł oryginalne ale niech ten kto robi fuszerkę weźmie za nią odpowiedzialności. Na razie piszę tak dla podtrzymania tematu jak dostanę odpowiedź z aso to poinformuję na forum.
Tomim - 28-07-2017, 20:57
Byłem dziś w aso. Okazuje się, że to znany temat i jest jakaś nota informacyjna dotycząca tego problemu, która została rozesłana do aso. Na tym forum na szybko można ustalić, że problem dotyczy na pewno rocznika 2015r pytanie czy tylko... Jak sprawa zostanie zakończona dam znać za około 2 tygodnie. Dla mnie temat jest oczywisty.. zresztą Pan w serwisie sam powiedział, że kiera wygląda jakby miała już 0,5 miliona kilometrów, więc całość brzmi chyba optymistycznie.
mkm - 29-07-2017, 05:12
Tomim, no to nie jest brud
Kierownicę jeszcze bym ratował kosmetycznie (bez malowania), ale gałka Ci się rozleciała strasznie.
Reklamuj - trzymam kciuki.
Zerknij na tą zniszczoną - powinna mieć numer części - oznaczenie - może się podwykonawca zmienił?
Po cichu możesz sobie zrobić rachunek sumienia, czy kurz nie był przecierany "chusteczkami dla niemowląt", czy jakaś wazelina lub inne tłuste kremy nie były na rękach, czy stres nie pocił Ci rąk przez jakiś okres czasu wreszcie czy nie pryskałeś jakimiś preparatami "plakopodobnymi".
Jeżeli auto odwiedziło warsztat (alarm, akcesoria, przeglądy) czy serwisant/mechanik zabezpieczył kierownicę i lewarek zanim wsiadł z brudnymi łapskami itp. itd
felix_x - 07-08-2017, 23:42
U mnie wymienili kierownicę na gwarancji po ok 10tyś km się przetarła...
Na początku oczywiście serwis twierdził że nie ma opcji wymiany i moja wina itd... ale po mailu do MMC Polska przyszła odp. że mam się umówić na wymianę...
Wiec trzeba walczyć o swoje
RomanK61 - 26-08-2017, 14:32
Dostałem odpowiedź z AutoKrak. Gałka zostanie wymieniona na gwarancji bez problemu. Umówiłem się na wymianę na początku poźdz. bo wtedy mam też przegląd gwarancyjny. Tak że jak ktoś ma problemy z łuszcząca się kierownicą czy gałką to jak widać jest to do załatwienia. Widocznie rocznik 2015 ma z tym znane ASO problemy.
Tomim - 01-09-2017, 14:37
Witajcie, Temat zakończył się wymianą kierownicy i drążka biegów w ASO Gdynia. Profesjonalna obsługa pozostawiła pozytywne wrażenie. Dzięki i pozdrawiam
RomanK61 napisał/a: | Wczoraj po rozmowie z AutoKrak kazali mi przesłać zdjęcia gałki i moja sprawa zostanie wysłana do centrali i zobaczymy jak tam podejdą to tematu. W rozmowie z serwisantem wyniknęło że ta skóra to powinna być w cudzysłowie. Jak się coś wyjaśni to napiszę. Zapytałem o koszt drugiego przegladu-ok1100. Chyba niemało?!! |
RomanK61 - 13-10-2017, 22:40
Tak jak wyżej pisałem, bez problemu moja łuszcząca się gałka zmiany biegów została wymieniona na gwarancji w AutoKrak Kraków. Mam inne pytanie czy w Waszych Asx-ach też tak macie, że po opuszczeniu szyby, ale tak ok. 2-3cm w przednich drzwiach prawych i lewych następuje brzęczenie szyb. Pytałem w ASO i to może być wina uszczelki koło szyb, tylko że ja mam dopiero 11000km i już coś skrzypi.
lichy - 14-10-2017, 13:27
W moim ASX'ie takie dźwięki nie występują, ale w Lancerze było to słyszalne od nowości.
Nic z tym nie robiłem, bo bardzo rzadko jeździłem z otwartymi szybami.
RomanK61 - 14-10-2017, 14:20
Proponowano mi zamówienie i wymianę uszczelki koło szyby ale na razie się wstrzymuje. Zobaczę czy to będzie narastało , idzie zima to i okna trzeba będzie zamykać.
Bohdan125 - 24-12-2017, 15:23
Witam
Jestem świeżym posiadaczem ASX
Auto kupiłem z salonu aut poleasingowych jako używane
Co ciekawe auto jest z 2015 z przebiegiem 38000 salon przed sprzedażą zgłosił reklamacje kierownicy oraz gałki zmiany biegów
Powód łuszczyca się skóra.
Reklamacja została rozpatrzona i elementy wymienione w ramach gwarancji.
Amiga - 05-01-2018, 13:31
Powiem wam ze jestem w szoku to co widze .. ja mam ASXa z 2014 roku 52 k przejechane i kierownica jak i gałka wyglada jak nowa - zero zuzycia !
chyba od 2015 roku byly poczynione jakies oszczednosci w materialach - nawet widzac po akcjach serwisowych to VINy sa z MY2015
[ Dodano: 05-01-2018, 13:46 ]
Zreszta w innych markach tez maja problem po 17k w Octavi to samo
https://octavia.team/temat/891-galka-zmiany-biegow-przetarcia/
http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?t=706
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3759
tu koles ma patent na renowacje
http://www.forum.alfaholi..._za_grosze.html
Fredi1 - 26-03-2021, 21:07
Mi wyszło tak
[img]https://i.ibb.co/RTKDRKP/20210325-192717.jpg" resizemod="on" onload="rmw_img_loaded(this)" border="0" alt=""> [/img]
Zestaw jaki użyłem to Colourlock do kierownicy
można było obszyć ale szkoda mi było 200€? A tak za 40€ zrobiłem sobie sam.
|
|
|