[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Skrzynia manualna ciężko wchodzą biegi
Anonymous - 29-03-2007, 07:34
zrobiłem jeszcze jeden test na zimnym silniku rano....
....odpaliłem.....i kilkanaście razy wcisnąłem sprzęgło....
.... dopiero wtedy wrzuciłem bieg i .... wszedł prawie bez problemu.....
P.S. znajomy był z mazdą u mechanika z podobnym objawem i powiedzieli mu że takie objawy jak wyzej opisywane są wynikiem zapiekania sie jaichś linek w skrzyni biegów.... problem polega na wyjęciu ich, przeczyszczeniu i nasmarowaniu....może w mitsu jest podobnie....
Krzyzak - 29-03-2007, 09:49
sebap napisał/a: | może w mitsu jest podobnie.... |
nie - tam nie ma linek i jedynym srodkiem smarnym jest olej przekladniowy
Anonymous - 29-03-2007, 11:36
hmmm.... to może kwestia sprzęgła....
...ale bierze mi dobrze, tak jak powinno...
josie - 29-03-2007, 17:40
sebap napisał/a: | ....odpaliłem.....i kilkanaście razy wcisnąłem sprzęgło....
... dopiero wtedy wrzuciłem bieg i .... wszedł prawie bez problemu..... |
Wskazuje to na zapowietrzony układ sprzęgła.
P.S. Ile cm od podłogi sprzęgło zaczyna Ci łapać (jak puszczasz)
Anonymous - 29-03-2007, 21:13
wydaj mi sie ze dobrze bierze.... puszczając powoli....auto rusza gdy sprzegło jest kilka cm nad podłogą....
...na pewno nie musze puścić większości pedału żeby zaczeło autko ruszać powoli....
no i opanowałem już technikę precyzyjnego wrzucania biegów tak aby nawet sporadycznie nie zgrzytały, zwłaszcza 3.....
...musiałem troszkę sie przyzwyczaić bo po niemieckim aucie, w którym bym jak nie ruszył drążkiem, to jakiś bieg wskoczył....
[ Dodano: 03-04-2007, 14:29 ]
no i sytuacja sama sie rozwiązała....
biegi chodzą jak po maśle....
a rano jeszcze zimno (przymrozki)...
............może pomogła wymiana oleju.........
........................a może auto stało trochę.... zapowietrzona????
..... w każdym bądź razie jest OK.... i rano i na rozgrzanym i w czasie jazdy....
............ale jestem czujny i stan podwyższonego nasłuchu prowadzę.....
kurczewski85 - 30-10-2009, 11:22 Temat postu: skrzynia manualna Witam! Mam problem kiedy redukuje bieg z 3 na 2 to 2 niechce wejsc znaczy jak mocno sie walnie to za okolo 3 razem wejdzie a znowu czasami jak jade i sie zatrzymam to nie chce wejsc 1 i jak wcisne sprzeglo jeszcze raz to wchodzi idealnie. wyjalem skrzynke i zawiozlem do mechanika on ja rozebral i stwierdzil ze synchronizatory sa wporzadku ze nie sa zuzyte to co to moze byc a moze znacie jakies miejsce w lodzi gdzie naprawiaja skrzynie manualne bo ja juz tyle miejsc obdzwonilem i nigdzie nie chca naprawiac manuali tylko automaty
z gory dzieki
Voltron - 30-10-2009, 11:33
Skoro mechanik stwierdził, że nie są to synchronizatory to moim zdaniem jest to wina ślizgającego się sprzęgła.
Ja miałem tak, że nie chciała mi wchodzić 2 potem 3 a na końcu jak miałem wciśnięte sprzęgło, w podłogę i wrzuconą jedynkę to samochód sam jechał i nie wchodził żaden bieg chyba, że na wyłączonym silniku. Po wymianie kompletnego sprzęgła wszystko jest ok.
kurczewski85 - 30-10-2009, 11:35
docisk i lozysko mam nowiutkie tarcza byla dobra wiec zostawilem ja bo byla w idealnym stanie
Voltron - 30-10-2009, 11:41
W takim razie może poczytaj ten temat:
http://forum.mitsumaniaki...krzyni+bieg%F3w
przede wszystkim zwróć uwagę na 7 post ROMELA !
kurczewski85 - 30-10-2009, 12:15
- zapowietrzony układ wysprzęglania - sprawdzony odpada
- źle ustawione martwe położenie pedału wzeględem tłoczyska pompy sprzęgłowej - tego niewiem
- uszkodzony docisk sprzęgła lub tarcza - sprawdzone odpada
- zużyte synchronizatory- sprawdzone odpada tak twierdzi mechanik
- zalany nieodpowiedni olej do skrzyni biegów odpada
biegi niezgrzytaja i na zimno jak i na cieplo jest to samo
[ Dodano: 30-10-2009, 12:15 ]
pompka i wysprzeglik tez sprawdzone tez odpada
Owczar - 30-10-2009, 13:15
kurczewski85, to typowa usterka skrzyń manualnych. Przeważnie wystepuje w dieslu, ale jak ktoś zaniedbywał olej to i w benzynowych jest problem.
Ogólnie ta 2 by Ci wchodziła jakbyś przed wrzuceniem dwójki kierował drążek na 1 a potem dopiero na 2. Wykorzystałbyś wtedy synchronizator 1 biegu do wyrównania prędkości obrotowej.
Nie wiem w jaki sposób Twój mechanik ocenił, że synchronizatory są dobre? Na oko?
Synchronizator składa się z dwóch części. jedna z nich odpowiada za stopniowe wyhamowanie wałka do prędkości obrotowej drugiego. I ta część niestety jest uszkodzona.
To nie jest wina sprzęgła.
Nie ma co dywagować nad usterką która jest tak stara jak galant EA
Poprawka, doczytałem teraz, że jedynki nie możesz wbić jak się zatrzymasz, więc to może być wysprzęglik. Aczkolwiek redukcja z 3 na 2 to raczej synchro.
pipi_ja - 30-10-2009, 13:20
Z tego co piszesz wysztko masz idealnie a jednak nie działa. Może zmiań mechanika albo posłuchaj jak ktoś Ci podpowiada.
Powiedz mi jak sprawdziłeś wysprzeglik, że jest dobry?
Ja jak rozebrałem swój tez wygladał idealnie a jednak nie działał jak powinien. Kup sobie reperaturkę za 15 zł, wymień gumki, dobrze odpowietrz i coś tak czuję po kościach, że sprzęgło zacznie pracować jak należy.
Nie jestes pierwszy z tym problemem i z pewnością nie ostatni.Zwykle właśnie wysprzęglik jest przyczyną opisywanych problemów.
Pozdrawiam.
Owczar dobrze piszesz tylko mnie zastanawia to, że za 2 wciśnięciem pedału jest ok. Nie bedzie to wina powietrza w układzie?
Owczar - 30-10-2009, 13:26
pipi_ja, właśnie doczytałem, że na postoju jest ciężko wchodzi.
Teraz tylko szkoda, że nie zostąło to sprawdzone przed wyjęciem skrzyni. Kilka prostych testów i byłoby wiadomo. Szkoda, że nie sprawdziłeś pompowania sprzęgłem podczas redukcji, bo przy wysprzęgliku bieg wejdzie, a jak synchro jest uszkodzone już nie wejdzie.
kurczewski85 - 30-10-2009, 14:26
pompowaniem sprzegla przy redukcji z 3 na 2 nic nie daje a jedynka czasami jak sie zatrzymam niechce wejsc i musze jeszcze raz sprzeglo nacvisnac
a wlasnie wrocilem od mechanikow bylem u kilku i jede stwierdzil ze to bedzie synchronizator poniewaz ta jedna czesc za gleboko wchodzi i pozniej moze sie sklejac tak powiedzial
Owczar - 30-10-2009, 14:32
Jeśli pompowanie podczas redukcji nie pomagało to na 90% synchro. Ta teoria ze sklejaniem jest prawdopodobna. Gdyby wysprzęglik słabo działał, to wszystkie biegi by wchodziły z oporem, także w górę, a nie tylko w dół. Zalej ją potem olejem Mobil Mobilube 75W90.
|
|
|