[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja ograniczników otwarcia drzwi
Hugo - 14-10-2017, 21:03
Wymontowałem dzisiaj ograniczniki drzwi z Carismy. Po lewej stronie (te dłuższe) to ograniczniki przednie, po prawej tylne. Wszystkie mają taką samą konstrukcję, czyli tak jak tylne w Galancie, mają plastikowe ślizgi wewnątrz. Byłyby identyczne jak w Space Starze, różnią się jedynie elementem mocującym do słupków, czyli w Cari są montowane kołkiem rozprężnym do uchwytu, który jest na stałe przynitowany do słupków, a w SS są przykręcane do słupków identycznym mocowaniem jak w Galancie. Obudowy są zamknięte poprzez zagięcie 4 blaszek od tyłu, więc ich rozbiórka będzie bardzo prosta. Nie będę jednak kombinował z zamianą mocowań, bo w SS są zanitowane. Bizi78 w przyszłym tygodniu zregeneruję wszystkie 4 ograniczniki tym sposobem co w pierwszym poście i będą działały jak nowe O efektach poinformuję.
Ograniczniki z Cari:
Bizi78 - 14-10-2017, 22:27
Hugo napisał/a: | O efektach poinformuję. |
Koniecznie .
jacek11 - 14-10-2017, 22:34
A możesz te z Cari porównać z tymi z gala? Chodzi o przednie,których nie da się zregenerować.Jak rozstaw śrub pasuje,to jest szansa to wpakować do gala. Mocowanie pewnie da się jakoś podpasować.
Hugo - 15-10-2017, 09:56
jacek11, jutro przymierzę do drzwi z Gala.
Bizi78 - 16-10-2017, 20:57
Udało mi się kupić jedną nówkę sztukę do mojego bolidu na przód za 80zł .
Dodam, że w ASO do MSS kosztują +-200zł/szt, nie jak do galanta za grosze .
Mam tylko nadzieję, że nie będę miał przygód o jakich wspominał Hugo na 1 stronie tematu .
Hugo - 16-10-2017, 21:20
Bizi78 napisał/a: | Mam tylko nadzieję, że nie będę miał przygód o jakich wspominał Hugo na 1 stronie tematu | Nie będziesz miał, bo ograniczniki drzwi przednich i tylnych w MSS są takie same jak w tylne w Galu (różnią się tylko długością tego czarnego "suwaka"-przednie mają dłuższy o ok. 2 cm), czyli nie na metalowych rolkach tylko na plastikowych ślizgach. Dzisiaj temat ogarnięty. Tylne zregenerowane identycznym sposobem jak w pierwszym wątku i działają jak nowe, a przednie... założone sprawne używki z Gala Długość identyczna, otwory na śruby mocujące w drzwiach pasują idealnie. Jedyna różnica to w Galu ograniczniki mają szpilki i przykręca się je nakrętkami, a w MSS mają nagwintowane otwory i przykręca się je śrubkami M6. Efekt, przednie drzwi otwierają się i zamykają jak w vag-ach (trzeba włożyć trochę siły w otwarcie i zamknięcie drzwi, które doskonale blokują się w połowie i w maksymalnym otwarciu) i to bez żadnych dziwnych dźwięków, po prostu miodzio
Przednie ograniczniki z MSS rozebrałem i standardowo w każdym jeden ślizg wytarty bardzo mocno, a drugi jak nowy (nie zwróciłem który, górny czy dolny się zużywa, pewnie dolny), więc rozebrałem przednie ograniczniki z Cari, wziąłem po jednym dobrym ślizgu i złożyłem 2 ograniczniki w idealnym stanie. Na próbę założyłem do drzwi w Galu i jest MEGA, chyba wrzucę do swojego, bo mój prawy oryginał coś tam postukuje, a te z MSS na pewno stukać nie będą, bo nie mają rolek, a poza tym "trzymają" drzwi tak samo, albo i lepiej
|
|
|