[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Otwieranie tylnej klapy przyciskiem lub klamką
plecho1 - 19-11-2017, 20:46
Tak chodzi o siłowniki drzwi i obojętnie który to będzie. Do zasilania przekaźnika potrzeba dodatkowo masę i + z akumulatora czyli taki w którym napięcie 12V będzie cały czas.
Hugo - 19-11-2017, 21:34
Cytat: | + z akumulatora czyli taki w którym napięcie 12V będzie cały czas | OK, możliwe, że przy antenie elektrycznej taki będzie, bo tam też (podobnie jak przy ori centralce zamka) jest mnóstwo kabli nie wiadomo po co
plecho1 - 19-11-2017, 21:48
A co do nawiązania do wersji amerykańskiej to jeśli bagażnik jest tam otwierany przyciskiem z kabiny czy może przyciskiem na pilocie to wystarczy podpiąć się pod ten siłownik dublując przycisk w kabinie.
Hugo - 19-11-2017, 21:56
plecho1 napisał/a: | A co do nawiązania do wersji amerykańskiej to jeśli bagażnik jest tam otwierany przyciskiem z kabiny czy może przyciskiem na pilocie to wystarczy podpiąć się pod ten siłownik dublując przycisk w kabinie | Jeśli wierzyć jednemu kolesiowi, który sprzedaje części z amerykańca to tylna klapa jest w nim otwierana z dodatkowego przycisku na pilocie (niestety nawet przez gogle nie znalazłem takiego pilota) oraz dźwignią w kabinie, tak jak w Galu europejskim. Problem jest tylko taki, że w Galu USA nie ma w ogóle wkładki na kluczyk w klapie i nie wiem czy szło by to podłączyć.
plecho1 - 19-11-2017, 22:37
Jeśli jest otwierana z pilota to można taki zamek wykorzystać jeśli oczywiście pasował by do klapy wersji europejskiej. Trzeba by w takiej sytuacji przewód masowy siłownika połączyć z masą auta a przewód + zasilić z przycisku. Tylko w takiej sytuacji nie dało by się otworzyć bagażnika z zewnątrz przy zamkniętym centralnym.
Hugo - 19-11-2017, 22:53
plecho1 napisał/a: | Jeśli jest otwierana z pilota to można taki zamek wykorzystać jeśli oczywiście pasował by do klapy wersji europejskiej | Powinien pasować na mocowania, wyglądają jakby były w tych samych miejscach. plecho1 napisał/a: | Tylko w takiej sytuacji nie dało by się otworzyć bagażnika z zewnątrz przy zamkniętym centralnym | A w wersji z dołożonym siłownikiem elektromagnetycznym się da? Myślałem, że też nie. To jak bagażnik będzie można zawsze otworzyć przyciskiem nawet jak zamknę drzwi z pilota? To tak nie może być z wiadomych względów.
plecho1 - 19-11-2017, 23:04
Jeśli auto będzie zamknięte to tym dokładanym przyciskiem oczywiście otworzyć się nie da, to ten dołożony przekaźnik ma przerywać obwód otwierający kiedy auto będzie zamknięte. Ale 100% pewności nie mam czy da się tak zrobić aby działało otwieranie za pomocą dołożonego siłownika i jednocześnie kluczem z zewnątrz, wszystko zależy od konstrukcji zamka. Jak bym miał ten zamek w reku to bym był pewien.
[ Dodano: 19-11-2017, 23:18 ]
Jednak się da jeśli taki zamek siedzi w Galu
Hugo - 20-11-2017, 07:10
Rozumiem. Dokładnie taki zamek klapy jest w Galu sedanie,a to zaznaczone czerwoną strzałką to dźwignia idąca do wkładki zamka.
plecho1 - 20-11-2017, 08:04
Więc jeśli to widoczne na zdjęciu cięgło z drutu ją pociąga to w tym miejscu można popchnąć lub z drugiej też pociągnąć, zależy gdzie będzie lepsze miejsce na dodatkowy siłownik. Cięgło ma otwór podłużny więc można to zrobić niezależnie więc otwieranie kluczem też powinno działać choć może troszkę ciężej bo będzie trzeba dodatkowo pociągnąć dołożony siłownik. Można też kombinować aby siłownik nie był z tym na sztywno połączony tylko podobnym cięgłem z podłużnym otworem.
Hugo - 20-11-2017, 21:04
Poszperałem dzisiaj w starych klamotach, bo byłem na 99% pewien, że mam gdzieś stary uniwersalny siłownik centralnego zamka, który wyjąłem z mojego pierwszego Mitsu, czyli Colta C50 z 1989 r. To było ok. 12 lat temu, hehe. Miałem tam jakieś problemy z centralnym zamkiem, który był oczywiście dokładany i pamiętam, że wyjmowałem siłownik z drzwi. No i jest, wiedziałem, że się kiedyś przyda :
Działa elegancko, wysuwa się bez problemu i po zmianie kabli chowa się. Skok wynosi ok. 22 mm. Nada się, co?
Teraz muszę go zamontować w klapie i ręcznie ustawić by otwierał zamek, kupić i zamontować w blendzie przycisk z Focusa i puścić kable do środka klapy oraz pociągnąć 2 kable od tylnego siłownika drzwi i stałego +12V do klapy, a wtedy się do Ciebie odezwę plecho1, OK?
plecho1 - 20-11-2017, 21:37
Może lepiej pociągnij do klapy dwa przewody czyli + idący do przycisku i masę do siłownika. Masę przykręć do jakiegoś punktu masowego w bagażniku przy lampie lub przy antenie i tam też podciągnij resztę przewodów i zamontuj ten przekaźnik. Lepiej aby do klapy szło jak najmniej przewodów bo wiadomo że w ruchomych przejściach lubią się przełamywać. W miejscu podpięcia się pod +12V zamontuj bezpiecznik.
Hugo - 20-11-2017, 21:46
OK, tak zrobię, to sporo mniej roboty z ciągnięciem kabli. Nawet lepiej
tresorex - 21-11-2017, 10:47
A jakby w blendzie nad tablicą zamontować klamkę z wagona? Przerobić cięgno żeby otwierało tak jak zamek?
-----
Jeden plus że nie idzie otworzyć bagażnika z zewnątrz bez kluczyka jest taki, że nikt nie podejdzie w korku i nie przetrzepie tobie bagażnika
Hugo - 21-11-2017, 11:14
tresorex, przycisk jest rozwiązaniem na miarę XXI wieku
A tak na poważnie to nie bardzo mam ochotę wiercić dziurę na wajchę od klamki w klapie, a kable od przycisku puszczę w miejscu kołka trzymającego blendę i nie będzie żadnych nowych dziur... Kołek jest po lewej stronie zaślepki blendy, po drugiej stronie jest wkręt, więc blenda będzie się trzymała jak należy i nie będzie odstawała.
plecho1 - 21-11-2017, 12:00
Może troszkę zmienię plan Może jednak + podepnij bezpośrednio do siłownika a masę do przycisku i z przycisku do siłownika. Będzie to bezpieczniejsze rozwiązanie jeśli z jakiegoś powodu przetarł by się przewód idący do przycisku przy rejestracji.
|
|
|