Outlander II GEN Techniczne - 2.4 CVT - falowanie obrotów
m4rud3r - 20-11-2018, 20:11
U mnie zdarza się, że obroty przyfalują, ale tylko jak silnik jest już rozgrzany. Próbowałem wyłączać i włączać klimę. Na wiosnę chyba zacznę szukać przyczyny, chyba że mnie przez zimę szlak trafi, to wtedy zacznę chyba od tych łożysk kompresora klimy i wężyków.
juniorkm7 - 21-11-2018, 09:12
U mnie też falują - czasami falują czasami nie. Sprawdzałem jednak źe falują na wszystkich biegach (P, R, N i D) więc mam nadzieję że usterkę skrzyni wykluczamy.
Co jeszcze bym podejrzewał to fakt że włączenie klimatyzacji może mieć związek z jej padającym kompresorem ale nie musi. Włączona klima obciąża silnik i ten musi "dodać gazu" i obroty przestają falować tak samo jak przy kręceniu kierownicą w miejscu bo pracuje wspomaganie.
Z tego czytam to ten objaw pojawia się u wielu więc jest cień szansy że ktoś z forumowiczów serwisantów zna przyczynę i rozwiązanie?
robal87 - 31-01-2021, 22:06
Czesc!
Czy ktos uporal sie z problemem? Po przeczyszczeniu przepustnicy przy wlaczonej klimatyzacji podczas dojezdzania do postoju/swiatel obroty faluja na chwile do okolo 1000. Natomiast przy wylaczonej AC nie dzieje sie nic. Licze, ze po takim czasie ktos juz rozwiazal ten problem
m4rud3r - 01-02-2021, 17:25
Od momentu wyczyszczenia przepustnicy falowanie obrotów w moim przypadku na rozgrzanym silniku nie zdarzyło się ani razu. Z tym że u mnie falowały one w dół aż telepało budą (czuć było drgania).
robal87 - 01-02-2021, 18:16
Przed przeczyszczeniem przepustnicy tez falowaly w dol. Po wyczyszczeniu w gore, ale tylko przy zalacznej klimatyzacji.
carloson - 28-04-2021, 10:44
Podsumowując należy sprawdzić/zrobić:
- wyczyszczenie przepustnicy
- włączyć klimę (może się unormują) co nie jest rozwiązaniem
- stan przewodów/wężyków
Coś jeszcze? skrzynia biegów? jakieś lewe powietrze?
|
|
|