Space Star Techniczne - [MSS GDI] SILNIK Przepustnica
adam1978 - 16-02-2010, 17:07
Super Bartku czekam na twój wolny czas.Pozdrawiam.
kiriza - 08-03-2010, 21:33 Temat postu: Przepustnica space star 1.8 GDI(EAC60-002) Witam
Po perypetiach z serwisem oraz brakiem specjalistów w mojej okolicy(Poznań) postanowiłem sam zająć się swoją przepustnicą. Kod błędu 92 przepustnica wielokrotnie czyszczona niestety nadal silnik wchodzi w tryb awaryjny. Po rozebraniu przepustnicy stwierdzam, że mechanicznie jest ona sprawna w 100% żadnych pęknięć ani uszkodzeń elektromagnesu, klej również ok (główne znane mi problemy) a oto pytania:
1. Zdemontowana przepustnica jest uchylona pod kątem ok 45 stopni zastanawia mnie to ponieważ na wszystkich zdjęciach nie zauważyłem tak otwartej przepustnicy zwykle są zamknięte?
2.Ustawienie pozycji zamkniętej przepustnicy (regulacja śrubą) powinna zamykać się całkowicie?
3. Czujnik położenia przepustnicy : poszukać coś na szrocie czy może nowy koszty mi jeszcze nieznane (nowy hallotronowy kosztuje na allegro 500zł)
Z góry dziękuje na odpowiedzi
Pozdrawiam
robertdg - 08-03-2010, 21:43
kiriza, przepustnica(jej klapa) nie powinna byc tak bardzo otwarta, ani nie powinna być tez całkowicie zamknieta, ustawia się wartośc odchylenia klapy przepustnicy, co się dzieje z Twoim czujnikiem położenia przepustnicy (TPS)
kiriza - 09-03-2010, 13:08
zdjęcie otwarcia przepustnicy
zTPsem to narazie tylko opcja wymiany jeżeli przepustnica bedzie ok to nic innego nie pozostało do wymiany
Bartek - 09-03-2010, 15:41
kiriza, przepustnica do regeneracji - jest przemieszczony magnes.....
kiriza - 09-03-2010, 19:48
Bartek może mi powiedz co mam zrobić z tym magnesem...?
Dopisuje jeszcze jedna sprawę w związku z magnesem, a mianowicie Bartku po twojej odpowiedzi zacząłem bawić się magnesem i wkładałem go w różnych położeniach i przepustnica się zamknęła, w tej chwili przeskakuje pomiędzy pozycją całkowicie zamkniętą i całkowicie otwartą zdjęcia poniżej:
czy właśnie o to chodziło?
Moja pomyłka raczej wykluczona bo robiłem sobie zdjęcia podczas rozbierania tak na wszelki wypadek, w serwisie walczyli z przepustnicą tydzień czasu, czyżby "spece" się zakręcili?
Bartek - 09-03-2010, 20:27
Musisz przykleić go w "fabrycznej" pozycji porządną żywicą, nie siakimiś poxipolopodobnymi wynalazkami. Przydatny w tym celu jest kompas i wzorcowa przepustnica. Oczywiście pomyłka o kilka stopni powoduje śmietnikową zdatność przepustnicy.....
kiriza - 10-03-2010, 16:33
Moim zdaniem klej nie był naruszony więc skąd to przemieszczenie?
Cytat: | Przydatny w tym celu jest kompas i wzorcowa przepustnica |
wzorcowej przepustnicy nie posiadam a jak użyć kompas też nie mam pojęcia
[ Dodano: 25-03-2010, 21:13 ]
Dziękuję za pomoc wszystkim a w szczególności Niektórym za ogólnikowe podejście do tematu. Misiek śmiga jak ta lala sam sobie poradziłem. Pozdrawiam.
rafal13 - 02-05-2010, 22:40
Bartek, cześć BARTEK mam problem po czyszczeniu przepustnicy ,obroty wzrosly do 1500 ,jak wlocze klime to są ok,uczyłem go obrotow ale nic nie pomoglo ,jak się silnik dobrze zagrzeje to obroty spadają do 1000 ,ale czasamo skaczą ,przepustnica do regeneracji ?moje auto to mss 1.8gdi
michukuba - 29-11-2011, 11:59
Bartek, Cześć Bartek,mam taki sam problem jak rafal13, prosiłbym o rade i co mam zrobić,przepustnica po oczyszczeniu byla b.dobra ,
|
|
|