Dom/garaż/ogród - Piec na olej opałowy - tragedia, której unikać?
Firebee - 14-02-2018, 21:27
Krzyzak napisał/a: | gazowy zamontujesz bez problemu - w każdym domu, wystarczy dać nowy komin z kwasówki, może być na zewnątrz budynku, byle cug był (czyli długość), chociaż dają też i ze ściany, w sensie że nawet pod skośnym dachem wyprowadzają bo kondensaty mają wiatraczek wymuszający ciąg |
jeśli nabędę i jeśli będę zmuszony finansowo zmienić piec to już jedynie ekogroszek/pompa ciepła.
Gaz mam w mieszkaniu i wychodzi masakrycznie drogo.
gulgulq - 15-02-2018, 07:04
w całym tym interesie trzeba zrobić normalny rachunek ekonomiczny
kocioł olejowy już masz, zmiana na inną metodę spalania wiąże się z zakupem i instalacją tego ustrojstwa, plus osprzęt towarzyszący typu, zawory, pompy, sterowanie, komin itp...
klasyczny kocioł podajnikowy na ekogroszek z instalacją będzie kosztował około 10 tyś.,
jeżeli różnica w rachunkach rocznych będzie większa niż tysiąc złotych to interes się opłaci - stary kocioł olejowy ma już parę lat, techniczny żywot urządzeń grzewczych to 10-15 lat, przy tysiącu rocznie koszt instalacji nowego zwróci się po 10 latach
na stronie vaillanta mamy ramowe oszacowanie kosztów ogrzewania:
http://vaillant-partner.p...wody-uzytkowej/
dla Twoich parametrów (200 m2, 4 osoby) koszy ogrzewania kształtują się:
Olej opałowy Kocioł niskotemperaturowy - 14719 zł
porównawczo po wymianie kotła:
Gaz ziemny Kocioł kondensacyjny - 6754 zł
Węgiel kamienny Kocioł na "ekogroszek" - 5057 zł
różnice wychodzą około 10 tyś przy ekogroszku do 8 tyś za gazowy - wiec optymistycznie możemy założyć że po 2 latach koszt instalacji nowego kotła się zwróci,
porównując ekogroszek z gazem poszedłbym w stronę gazu ze względu na bezobsługowość kotła, wygodę i czystość
pozostaje kwesta oszacowania możliwości instalacji takiego kotła w istniejącym budynku
Matejko - 15-02-2018, 07:17
Marcino napisał/a: | ogrzewanie 230m2 kosztuje mnie coś ponad 2tyś czyli około 3t ekogroszku. |
cały sezon czy miesiąc ?
Krzyzak - 15-02-2018, 08:30
Firebee napisał/a: | Gaz mam w mieszkaniu i wychodzi masakrycznie drogo. | jak wiesz też mam gaz i kondensat Vaillant
za okres od listopada do końca marca wychodzi ok. 2000zł za dom 200m2, w tym codzienne grzanie ciepłej wody
Firebee - 15-02-2018, 10:49
gulgulq napisał/a: | w całym tym interesie trzeba zrobić normalny rachunek ekonomiczny
kocioł olejowy już masz, zmiana na inną metodę spalania wiąże się z zakupem i instalacją tego ustrojstwa, plus osprzęt towarzyszący typu, zawory, pompy, sterowanie, komin itp...
klasyczny kocioł podajnikowy na ekogroszek z instalacją będzie kosztował około 10 tyś.,
jeżeli różnica w rachunkach rocznych będzie większa niż tysiąc złotych to interes się opłaci - stary kocioł olejowy ma już parę lat, techniczny żywot urządzeń grzewczych to 10-15 lat, przy tysiącu rocznie koszt instalacji nowego zwróci się po 10 latach
na stronie vaillanta mamy ramowe oszacowanie kosztów ogrzewania:
http://vaillant-partner.p...wody-uzytkowej/
dla Twoich parametrów (200 m2, 4 osoby) koszy ogrzewania kształtują się:
Olej opałowy Kocioł niskotemperaturowy - 14719 zł
porównawczo po wymianie kotła:
Gaz ziemny Kocioł kondensacyjny - 6754 zł
Węgiel kamienny Kocioł na "ekogroszek" - 5057 zł
różnice wychodzą około 10 tyś przy ekogroszku do 8 tyś za gazowy - wiec optymistycznie możemy założyć że po 2 latach koszt instalacji nowego kotła się zwróci,
porównując ekogroszek z gazem poszedłbym w stronę gazu ze względu na bezobsługowość kotła, wygodę i czystość
pozostaje kwesta oszacowania możliwości instalacji takiego kotła w istniejącym budynku |
jeszczce lepiej.... 270m2 i na stałe 2 osoby póki co.. czyli koszta kształtują się w okolicy min. 14-16 tys.rok (przy cenie jaką załatwiła Olivia np.? Czyli ok 1,50zł/litr?)
Gazowego się nieco boję. u mnie w 72m2 rachunki za gaz są czasem i 800zł/mc (ogrzewanie ok 22 stopnie, bo inaczej Kacha by zamarzła, na noc do 20), więc nie wiem, czy nie zbliży się do oleju - piec z otwartą komorą spalania, bo do kondensatu nie mam przystosowanego komina, a wspólnota nie pozwoliła mi na zmianę komina bo dopiero co dach był remontowany
pozostaje wypalić to co w baniaku, zobaczyć jak wychodzi i zmieniać na co innego. Koszt zwrotu wystarczająco szybki, by się nie zastanawiać.
[ Dodano: 15-02-2018, 10:52 ]
Krzyzak napisał/a: | Firebee napisał/a: | Gaz mam w mieszkaniu i wychodzi masakrycznie drogo. | jak wiesz też mam gaz i kondensat Vaillant
za okres od listopada do końca marca wychodzi ok. 2000zł za dom 200m2, w tym codzienne grzanie ciepłej wody |
nie wiem co u mnie w takim razie tyle żre tego gazu.. naprawdę prawie to nie chodzi.. czy wysoka cena gazu, czy brak ocieplenia budynku, czy piec.. Ja nawet nie liczę ile mi wychodzi, ale kupę szmalu, a sam wiesz, że w większości czasu mieszkam tam sam.
Piec zmieniłem przed zimą na Berettę, ale z otwartą komorą. Wcześniej bezmyślnie kupiłem kondensat z zamiarem oszczędności, ale wspólnota zablokowała mi wymianę komina i musiałem sprzedać go :/
Bzyk_R1 - 15-02-2018, 12:23
Ja płacę za ogrzewanie w 50m2 mieszkaniu około 130zł/miesiąc plus 40parę za kuchenkę. Mamy ogrzewanie gazowe w całej kamienicy. Co do komina jeżeli dach im przeszkadza to zewnętrzny z nierdzewki zrób.
gulgulq - 15-02-2018, 12:42
Firebee napisał/a: |
nie wiem co u mnie w takim razie tyle żre tego gazu.. naprawdę prawie to nie chodzi.. czy wysoka cena gazu, czy brak ocieplenia budynku, czy piec.. Ja nawet nie liczę ile mi wychodzi, ale kupę szmalu, a sam wiesz, że w większości czasu mieszkam tam sam.
Piec zmieniłem przed zimą na Berettę, ale z otwartą komorą. Wcześniej bezmyślnie kupiłem kondensat z zamiarem oszczędności, ale wspólnota zablokowała mi wymianę komina i musiałem sprzedać go :/ |
to co najmniej dziwne, albo kocioł źle ustawiony ale duże nieszczelności albo słaba izolacja...albo konstrukcja jakaś nieekonomiczna
ja mam gaz i ostatni rok zamknąłem na kwocie 3350 zł (plus około 500 zł za grudzień) - koszt ogrzewania, ciepłej wody i kuchni
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=90533&start=60
chatę widziałeś ostatnio wiec możesz porównać, ocieplenie nie jest jakieś super (pustak max + 10 cm styropianu, okna plastikowe 15-letnie więc już spore nieszczelności), 200 m2 u mnie nie ma tylko około 160 m2 i kubatura trochę mniejsza niż przy prostopadłościanie bo dach czterospadowy, temperatura raczej stała 21 stopni
Firebee - 15-02-2018, 16:55
Bzyk_R1 napisał/a: | Ja płacę za ogrzewanie w 50m2 mieszkaniu około 130zł/miesiąc plus 40parę za kuchenkę. Mamy ogrzewanie gazowe w całej kamienicy. Co do komina jeżeli dach im przeszkadza to zewnętrzny z nierdzewki zrób. |
W scianie tez nie moge wiercić. Juz dźwig mialem zalatwiony.. bo beda ocieplać, bo jak to będzie wyglądało..
poza tym mieszkając na 2 pietrze i sluchajac normalnie (nie głośno) muzyki, slychac ja doskonale na parterze.
Stad decyzja o zakupie domu, a w mieszkaniu zostanie biuro, studio, miejsce dla mmdzieciom
Marcino - 15-02-2018, 23:35
Krzyzak napisał/a: | Firebee napisał/a: | Gaz mam w mieszkaniu i wychodzi masakrycznie drogo. | jak wiesz też mam gaz i kondensat Vaillant
za okres od listopada do końca marca wychodzi ok. 2000zł za dom 200m2, w tym codzienne grzanie ciepłej wody |
A październik i kwiecień ? Jaka temp w domu?
[ Dodano: 15-02-2018, 23:37 ]
Matejko napisał/a: | Marcino napisał/a: | ogrzewanie 230m2 kosztuje mnie coś ponad 2tyś czyli około 3t ekogroszku. |
cały sezon czy miesiąc ? |
sezon oczywiście. Dobrxe kupiłem bo po 825zl tona a teraz po 950 ten groszek chodzi. Praktycznie zaglądam do pieca co 100 kg węgla.
Temp około 22 st. Na poddaszy może 21.
Krzyzak - 16-02-2018, 08:19
Cytat: | A październik i kwiecień ? Jaka temp w domu? | temp. 22.5 stała, regulacja tylko temperaturą
cena za miesiące takie jak kwiecień czy październik zależy od wielu czynników i waha się od 100 do 200zl/m-c, przeciętnie 150zł - w tym sam abonament to zdaje się 80zł/m-c, a ten w domku jest wyższy od taryfy mieszkaniowej
gulgulq - 16-02-2018, 09:38
wczoraj dostałem fakturę za gaz: od 6 grudnia do 14 lutego - 850 zł, czyli wychodzi średnia ok. 400 zł m-c
Marcino - 16-02-2018, 12:30
Krzyzak napisał/a: | Cytat: | A październik i kwiecień ? Jaka temp w domu? | temp. 22.5 stała, regulacja tylko temperaturą
cena za miesiące takie jak kwiecień czy październik zależy od wielu czynników i waha się od 100 do 200zl/m-c, przeciętnie 150zł - w tym sam abonament to zdaje się 80zł/m-c, a ten w domku jest wyższy od taryfy mieszkaniowej |
Jak bym miał gaz w domu i gwarancje podobnego zuzycia to bym się nie zastanawiał tylko w to szedł.
Moj kolega za podobny dom jak mój płaci około 3300zł na sezon grzewczy, moj brat mniejszy domek i około 2700 za sezon.
Krzyżak twój wynik jest naprawdę rrwelacyjny
vrangsinn - 16-02-2018, 19:36
ciekawe dołącze się
piec na ekogroszek 25kw + pompa wody powietrze-powietrze, powierzchnia domu 160m2 ytong+ocieplenie styropian 30
roczny koszt 3,5t eko groszu w tym mroku srednio 850zl/tona (pale pażdziernik-kwiecień), temp w domu min 22C + 150 zl za energie z pompy (ogrzewa wode w okresie maj-wrzesien):
2975 + 150 = 3125 / 12 miesiecy = 260 zl.miesiac (koszt ogrzewania domu + ciepła woda w skali roku).
Przeliczając na m2, woda + ogrzewanie mieszkania rocznie m2 to 1,6/miesiac
Olivia - 17-02-2018, 11:38
Firebee, cena 1,50zł/l to była kwota sprzed +/- 7/8 lat. Na każdym kroku widzę ponad 100% wzrost cen w Polsce, praktycznie w każdej branży, straszne to porównując wzrost zarobków.
Kwot ogrzewania z rozmysłem nie podawałam. Ponieważ u mnie litr oleju opałowego wychodzi grubo poniżej 1zł/l. Poza tym z racji że moja mama prowadzi przemysłowe gospodarstwo rolne, są inne stawki niżeli dla odbiorców indywidualnych - to raz. A dwa - olejem opałowym ogrzewam oficynę w której mieści się administracja/biuro oraz podczas dużych mrozów budynki gospodarcze. Ponadto do samego domu mam doprowadzony gaz.
Rozmawiałam z koleżanką z Polski. Ona mieszka w budynku w którym mieści się 5 mieszkań. Sama posiada mieszkanko 55,6 m2. Budynek 3-letni. Gazem ogrzewa mieszkanie, wodę i kuchenkę. W sezonie zimowym (październik - kwiecień) rachunki za gaz oscylują wokół 160-220 zł/m-sc. W sezonie wakacyjnym to koszt wokół 50-70 zł/m-sc.
Firebee - 21-02-2018, 10:05
ok. jak się zdecyduję na ten zakup to wypalę olej, który tam jest i będę się wtedy martwił wymiana pieca chyba nie jest aż tak kosztowna, więc wskoczy gaz albo pompa ciepła. dzięki
|
|
|