[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Auta wpada w wibracje podczas hamowania 2.0 DID 140 km
hendryk55 - 11-05-2019, 20:16
Witam serdecznie.
W moim przypadku jest podobnie mocne drżenie kierownicy przy nagrzanych tarczach, tzn przy dużych prędkościach i w czasie dłuższego hamowania np.jazda z górki aż słychać bicie z przedniej osi. W czasie normalnej jazdy nic się nie dzieje stąd wniosek mechanika, że piasty są dobre a winne są kiepskie tarcze. Dlatego postanowiłem po raz kolejny wymienić tarcze i klocki (czwarty raz) na polecane Boscha, mam nadzieję, że problem zniknie. Na zawsze.
Pozdrowienia.
krzychu - 12-05-2019, 09:54
Ehhh jak masz krzywą piastę to doprawisz szybko kolejne tarcze. Niech zmierzą bicie tarczy po montażu. Zamontuj tarcze z optymalizacją bicia. I jak jest powyżej 0,05mm to nie montuj tylko pomierz piastę (max 0,02mm)…
Ps. Jak się jedzie z dużej górki to się hamuje silnikiem, a nie hamulcem...
hendryk55 - 13-05-2019, 20:27
Witam. Dzięki za odpowiedź.
Właśnie jestem na etapie wymiany wspomnianych tarcz. w trakcie prac wyszło,że obydwa jarzma są do wymiany. W jednym zapieczony był tłoczek i klocek dociskało tylko z jednej strony, w drugim zerwała się śruba mocująca. Myślę, że to były przyczyny problemów z biciem, Mimo to zleciłem pomiar piast i tarcz po montażu zgodnie ze wskazaniami.
Co do jazdy z górki, to stosuję tę technikę. Napisałem tak żeby lepiej zobrazować problem.
Po wykonaniu w/w czynności dam znać o efektach.
Pozdrawiam
|
|
|