Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] Planowany zakup
kajos - 07-03-2018, 13:57
Piwor napisał/a: | kajos, te z Lancera są lepsze, przez osprzęt. |
ale tam raczej jest trwalszy bo i masa auta inna
ja przed kupnem mojego nie moglem sie zdecydowac czy helmuta czy france
zdecydowalem sie na helmuta bo czesci jednak tansze i latwiej (czyt.szybciej) dostepne
Anonymous - 10-03-2018, 15:40
Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Z tego co czytam to piszecie raczej o bolączkach każdego diesla przy większym przebiegu.
Mianowicie dwumasa, turbina, dpf.
Dzięki za info, że każda z tych części to koszt około 2 tys. zł.
Widzę, że zdania w temacie dpf są podzielone. Jak sprawdzić czy w egzemplarzu który chcę kupić jest ten filtr?
Oczywiście nie zaglądając w silnik
Ostatecznie jestem zdecydowany na Outlandera. Choć nie mam presji że musi to być ten silnik o którym wspomniałem.
Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakieś sugestie to śmiało.
kruhy84 - 10-03-2018, 15:46
to szukaj benzyny, najlepiej 2.4 załóż lpg i będzie ok. sprawdzić czy jest dpf to najprościej zajrzeć pod auto i zobaczyć czy tam jest.
lexus - 10-03-2018, 15:57
dpf jest w outlanderze 2,2 z francuskim silnikiem , w 2 ,0 jest filtr otwarty który jest bezobsługowy i nie ma z nim żadnego problemu .w każdym aucie używanym coś może paść w benzynie też i jeszcze z lpg
kruhy84 - 10-03-2018, 17:15
dlatego warto kupić benzynę, pojeździć trochę i samemu założyć lpg. wbrew opinią jeśli gaz jest prawidłowo zamontowany i wystrojony to co może paść? w o2 może szybciej do zrobienia luz zaworowy.
rezon - 10-03-2018, 19:22
Benzyna ma plusy dodatnie i ujemne, diesle też. Wolnossąca benzyna nie jest demonem przyspieszeń - zwłaszcza pod obciążeniem. Kaszlaki są zdecydowanie mniej wrażliwe na załadowanie samochodu. kruhy84 napisał/a: | wbrew opinią jeśli gaz jest prawidłowo zamontowany i wystrojony to co może paść? | chyba mało km przejechałeś na gazie. To co pamiętam to np. co kilka miesięcy czujnik temperatury gazu w jednej instalce, wtryskiwacze w innej, a membrana reduktora w trzeciej. Niby niedrogie, ale uciążliwe usterki. W jednym autku LPG zaczęło "zaklejać" wtryskiwacze benzyny i musiałem przegonić dwa zbiorniki benzyny z dodatkami dla oczyszczenia. Takie bajery jak świecąca się od czasu do czasu kontrolka check engine to już pikuś. Kluczem jest oczywiście prawidłowe wystrojenie - ale to wystarczało na kilkanaście kkm i ponownie do strojenia. Dla porównania dieslem przejechałem 155kkm bez ingerencji w silnik i układ zasilania. Koszty eksploatacji - LPG jest the best. Uciążliwość - dla mnie też LPG jest the best, tylko w drugą stronę - najbardziej uciążliwe. Już wolę jeździć najdroższą w eksploatacji doładowaną benzyną - w tej mam prawie 200kkm bez ingerencji - tylko świece zmieniałem co 90kkm.
kruhy84 - 10-03-2018, 21:49
masz racje mało, kilkaset tys.km rożnymi samochodami z rożnymi silnikami na gazie . turbo benzyny miałem dwie, jedną nadal, w poprzedniej za 100 tys. km na gazie wymieniłem wtryski od gazu bo po prostu padły. i masz również racje kluczem jest prawidłowy montaż i strojenie, skoro u Ciebie wystarczało na kilkanaście tys. km. to znaczy że go nie było.
debata nad wyższością lpg na dieslem lub odwrotnie nie ma zupełnego sensu, wszystko zależy od tego gdzie, ile i w jakich warunkach jeździmy.
LASIOR - 11-03-2018, 13:20
Witam wszystkich-posiadam outka z 2008r. z motorem 2.0 did-seryjnie 140km a teraz po mapie 170km.Pomijając wymiany jak to w sprowadzonym aucie to nic kosztownego nie robiłem jak dotąd.Nalatane mam 217tyś.
Piwor - 11-03-2018, 16:36
kruhy84, kup sobie Outlandera II 2.4 i montuj gaz. Reguluj zawory płytkami, a później polecaj takie rozwiązania. Kompletnie nie masz pojęcia o obsłudze i cenach przy tym silniku.
kruhy84 napisał/a: | wbrew opinią jeśli gaz jest prawidłowo zamontowany i wystrojony to co może paść? |
2/100 może 3/100 zrobi to względnie dobrze?
kruhy84 - 11-03-2018, 17:45
Piwor napisał/a: | kruhy84, kup sobie Outlandera II 2.4 i montuj gaz. Reguluj zawory płytkami, a później polecaj takie rozwiązania. Kompletnie nie masz pojęcia o obsłudze i cenach przy tym silniku.
kruhy84 napisał/a: | wbrew opinią jeśli gaz jest prawidłowo zamontowany i wystrojony to co może paść? |
2/100 może 3/100 zrobi to względnie dobrze? |
właśnie sobie kupiłem 2.4 i zamontowałem gaz i jeżdżę. mówisz że tu się płytkami reguluje? bo nie wydaje mi się. ale wydaje mi się że mam znacznie większe pojęcie o motoryzacji niż Ty.
gazownika mam takiego do którego z całej Polski ludzie jeżdżą i nie takim cudami jak outlander.
rezon - 11-03-2018, 23:01
kruhy84 napisał/a: | mówisz że tu się płytkami reguluje? bo nie wydaje mi się. ale wydaje mi się że mam znacznie większe pojęcie o motoryzacji niż Ty. | jednak nie masz pojęcia o motoryzacji. Większość japońskich silników to albo płytki, albo szklanki.
mkm - 12-03-2018, 01:31
kruhy84, co już napisałeś to już napisałeś - widać, że Ty z tych "co to siem znajo".
Pojeżdzij chwilę , bo na razie to nie masz powodów, żeby sioę wypowiadać w jedną lub drugą stronę.
Najbardziej mi się podobają takie bzdety - kupiłem zamontowałem, da się!
Tylko jak coś się wysypie to już cisza, ogon pod siebie i "sprzedam, bo wyjeżdżam za granicę".
Co do tych "gazowników co to z Polski nie takimi autami jeżdżą" pozwól, że wyrażę to najdelikatniej:
Łykaj dalej jak Pelikan - tylko traw w samotności.
kruhy84 - 12-03-2018, 10:42
panowie jesteście żałośni, zastanawiam się tylko dlaczego? ale trwajcie nadal w swej boskości i nieomylności.
[ Dodano: 12-03-2018, 10:43 ]
rezon napisał/a: | kruhy84 napisał/a: | mówisz że tu się płytkami reguluje? bo nie wydaje mi się. ale wydaje mi się że mam znacznie większe pojęcie o motoryzacji niż Ty. | jednak nie masz pojęcia o motoryzacji. Większość japońskich silników to albo płytki, albo szklanki. |
Ty za to czytać ze zrozuminiem nie umiesz, jak 95% społeczeństwa.
[ Dodano: 12-03-2018, 10:45 ]
mkm napisał/a: | kruhy84, co już napisałeś to już napisałeś - widać, że Ty z tych "co to siem znajo".
Pojeżdzij chwilę , bo na razie to nie masz powodów, żeby sioę wypowiadać w jedną lub drugą stronę.
Najbardziej mi się podobają takie bzdety - kupiłem zamontowałem, da się!
Tylko jak coś się wysypie to już cisza, ogon pod siebie i "sprzedam, bo wyjeżdżam za granicę".
Co do tych "gazowników co to z Polski nie takimi autami jeżdżą" pozwól, że wyrażę to najdelikatniej:
Łykaj dalej jak Pelikan - tylko traw w samotności. |
też czytaj ze zrozuminiem, nie piszę że się da tylko że jest dobrze i problemów nie ma. co do gazownika to raczej Ty od łykania jesteś.
[ Dodano: 12-03-2018, 11:23 ]
Wasze posty przypomiały mi jeszcze sytuacje z przed ok. 10 lat kiedy miała saaba 9-5 2.0t na lpg i mój szwagier z szokiem stwierdził że " jak mogę na gazie jeździć, przecież gaz zatrze mi turbinę"
dla mnie reprezentujecie mniej więcej ten sam poziom.
Anonymous - 12-03-2018, 22:20
A na dojazd do pracy 40-50km w jedną stronę co drugi dzień oraz jeżdżenie po mieście to lepiej Outlandera w benzynie z lpg czy diesela?
rezon - 13-03-2018, 19:49
Cytat: | A na dojazd do pracy 40-50km w jedną stronę co drugi dzień oraz jeżdżenie po mieście to lepiej Outlandera w benzynie z lpg czy diesela?
| wg mnie wszystko jedno. 40-50km to już nawet zimą diesel się nagrzeje. Miasto to zdecydowanie domena benzyny. Jak masz zaprzyjaźnionego dobrego gazownika pod ręką, to możesz iść w LPG. Nie masz? to niekoniecznie LPG będzie OK. Już wolałbym diesla.
Też przejechałem jakieś 230kkm na LPG i nie jestem fanem tego paliwa.
|
|
|