To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5x] Galant 2.5 Avance - przygotowanie przed podróżą

larelijux - 20-03-2018, 21:21

adamek90, dokładnie, niektórzy tu są tak przewrażliwieni, że pół następnego auta by wzięli na wymianę. Poza tym, to nie są czasy komunizmu, jak coś się stanie to zawsze można wszędzie znaleźć mechanika czy też sklep motoryzacyjny.
Bizi78 - 20-03-2018, 21:36

Albo wykupić assistance :wink: .
Marcino - 21-03-2018, 14:44

Bizi78 napisał/a:
Albo wykupić assistance :wink: .

A dostaniesz asistance na starego grata?

mah00ni - 21-03-2018, 15:14

PZU już nie daje assistance większego niż 150km po Europie dla aut 7+.
czarny.marcin - 21-03-2018, 15:38

mah00ni napisał/a:
PZU już nie daje assistance większego niż 150km po Europie dla aut 7+.

Ja mam Assistance w PZU dokupione tylko do OC bez limitu kilometrów na terenie RP bez względu na to co się stanie ( zwykła awaria , kolizja z mojej winy , czy nawet brak paliwa które dowożą na miejsce , rozładowany aku itd ). Działa już od bramy posesji.
Auta różne roczniki 99 , 2000 , 2008 ,2006

apg2312 - 21-03-2018, 16:11

mah00ni napisał/a:
PZU już nie daje assistance większego niż 150km

pierwsza z brzegu na szukajce Googla ubezpieczalnia, czyli Axa Direct.
Ograniczenie wieku auta do 15 lat
https://www.assistancewpodrozy.pl/
1 tygodniowe ubezpieczenie Assistance w wersji Premium (Polska + Europa) kosztuje 105 zł.

mah00ni - 21-03-2018, 17:07

czarny.marcin, w Polsce bez limity, ja piszę o Europie.

[ Dodano: 21-03-2018, 17:17 ]
apg2312, w tym assistance to jak ledwo wyjedzie za granicę to już będzie musiał płacić za holowanie pojazdu.

[ Dodano: 21-03-2018, 17:23 ]
Tendencja jest taka, że ubezpieczyciele nie chcą dawać assistance na samochody stare. Różnie interpretują stare poszczególni ubezpieczyciele, jedni mają 7 lat, inny 12 lat. Niektórzy nie dadzą assistance jak nie masz AC. Trzeba dokładnie czytać OWU lub mieć znajomego multiagenta.
Ja mam żonę:)

apg2312 - 21-03-2018, 17:53

apg2312 napisał/a:
apg2312, w tym assistance to jak ledwo wyjedzie za granicę to już będzie musiał płacić za holowanie pojazdu.

Coś chyba źle przeczytałeś :P
Cytat:
Holowanie pojazdu po wypadku TAK - bez limitu w Polsce
TAK - 350 km za granicą, w wariancie Polska i Europa

Cytat:
Holowanie pojazdu po awarii TAK - 250 km

Tu masz zrzut ekranu, możesz sam przeczytać :
https://screenshots.firef...ancewpodrozy.pl
Oczywiście, cały czas piszę o wersji Premium.

mah00ni - 21-03-2018, 18:04

W przypadku kolegi crushyna, który ma do przejechania 3 tyś km (nie wiadomo czy w jedną stronę czy tam i z powrotem 3 tyś), te 250/350 km to małe pocieszenie. Nieważne to wszystko, dlatego że Miski się nie psują:)
apg2312 - 21-03-2018, 18:37

Bo to nie jest holowanie do Polski (za coś takiego żaden ubezpieczyciel nie zapłaci), tylko do jakiegoś warsztatu/ASO, czy na powiedzmy parking strzeżony, gdzie można auto bezpiecznie zostawić - wtedy na własną rękę można kombinować transport auta do Polski.
Przyjmijmy - awaria na autostradzie. Do najbliższego zjazdu kilkadziesiąt km. Holować na autostradzie nie wolno, musi być laweta. Nie chciałbym za takie holowanie we Francji czy w Niemczech płacić. Zresztą w Polsce też nie.
Przykładowe ceny w Polsce :
Cytat:
Oto przykładowy cennik pomocy drogowej:

za dowóz paliwa musimy zapłacić od 70 do 150 zł,
za holowanie auta osobowego - od 1 do 1,7 zł/km,
za holowanie busa/vana/jeepa - od 1,4 do 2 zł/km,
za holowanie dwóch aut jednocześnie - od 1,4 do 2 zł/km ,
za holowanie na terenie miasta - od 100 do 320 zł.,
uruchomienie pojazdu na miejscu zdarzenia - od 90 do 160 zł.

https://www.comperia.pl/a...ie-pojazdu.html
Cytat:
Usługa Cena
Holowanie na terenie miasta 120 - 320 zł
Dowóz paliwa 80 - 150 zł
Uruchomienie pojazdu u klienta 100 - 150 zł
Wypompowanie źle zatankowanego paliwa 200 - 400 zł
Samochód zastępczy 100 - 350 zł/24h
Holowanie auta osobowego 1,00 - 1,50 zł/km
Holowanie busa/jeepa/vana/maszyny 1,20 - 1,50 zł/km
Holowanie dwóch aut jednocześnie 1,40 - 2,00 zł/km
Holowanie z zagranicy 1,00 - 1,30 zł/km

https://pomoc-drogowa-wroclaw-24h.pl/pomoc-drogowa-cennik.html

To teraz weź takie same stawki, tylko w euro.

mah00ni - 21-03-2018, 20:42

Po to płacę assistance za granicą żeby nie płacić za holowanie z własnej kieszeni. Są różne towarzystwa ubezpieczeniowe, które mają swoje zapisy OWU, m.in. holowanie do wskazanego miejsca przez ubezpieczonego.
Np. Mam 1200km holowania po Europie, auto psuje mi się na Węgrzech, przyjeżdża assistance i próbuje uruchomić samochód. Gdy im się nie udaje to holują mnie do wskazanego miejsca, które nie przekracza limitu, w tym przypadku, 1200km.

apg2312 - 21-03-2018, 21:53

mah00ni napisał/a:
Po to płacę assistance za granicą żeby nie płacić za holowanie z własnej kieszeni

Nie płacisz za holowanie. W 250 km czy tam 350 km jest szansa, że nawet we francuskiej dżungli, niemieckiej pustyni czy hiszpańskim lodowcu znajdzie się jakiś warsztat, a jak będziesz miał szczęście to może nawet ASO, gdzie będziesz mógł po awarii czy wypadku naprawić auto. Chociaż kto wie ? Dzicz to straszna, ludzi prawie nie ma, a na dodatek jakimiś nieznanymi lokalnymi narzeczami się posługują...
mah00ni napisał/a:
Mam 1200km holowania po Europie

Pokaż mi proszę takie ubezpieczenie. W rozsądnej oczywiście cenie. Bo podana przeze mnie wcześniej Axa za tydzień Premium PL/Europa to 105 zł. Cena uważam do zaakceptowania.
Bo zasadniczo nie wątpię, że uzyskasz ubezpieczenie jakie chcesz po indywidualnej negocjacji i skalkulowaniu składki. Będziesz mógł przyholować auto do Zabrza nawet z Lizbony (ok. 3200 km) czy Narwiku (ok. 3000 km). Tyle, że (tu oczywiście strzelam) nie zapłacisz 105, a 1050, i nie zł, a euro za tydzień. Albo i grubo więcej.

mah00ni - 21-03-2018, 22:21

Nie pisze o holowanie do warsztatu, po to jest limit kilometrów zeby z niego korzystać w razie draki. Nikt nie może mi narzucić gdzie mam naprawić samochód.
Na własnej skórze, jak rozbili mi mojego pierwszego gala, z nerwów stresu, wezwałem assistance z mojego ubezpieczyciela. Kierowca po załadowaniu auta na lawete spytał: "gdzie jedziemy?"
A ubezpieczenie mam jeszcze na starych warunkach, pełny pakiet OC+AC+assistance w PZU. Assistance w tym pakiecie to koszt 386 zł.
Może ten cytowany przez Ciebie ma holowanie do najbliższego warsztatu.

Bizi78 - 22-03-2018, 00:41

apg2312 napisał/a:
Bo podana przeze mnie wcześniej Axa za tydzień Premium PL/Europa to 105 zł.

Jakbym chciał to do mojego OC Assistance Premium w AXA kosztuje 135zł/rok :wink: .
Holowanie w Premium dają do 200km Europa.
Holowanie w Prestige (niestety mój rocznik już się nie łapię) jest do 800km Europa.
Jako, że nie planuję wojaży to nawet w gratisie jest assistance Midi, które obejmuje holowanie w kraju do 75km, nie zależnie czy wypadek czy awaria 8) .
Zawsze to coś niż wzywać lawetę powiedzmy na autostradzie.

czarny.marcin - 22-03-2018, 02:51

Towarzustwa Ubezpieczeniowe wychodzą na przeciw wymaganiom klienta i wszystko można kupić . W moich assistance jak wspomniałem w PZU nie mam limitów kilometrów co prawda na terenie Polski ale wystarczy, holowania mam do wskazanego miejsca plus samochód zastępczy i hotel jeśli naprawa na miejscu nie jest możliwa . Nie ma żadnego limitu ze względu na wiek samochodu .
Są także AC na 100% z dnia zawarcia umowy , AC na częściach oryginalnych i zamiennikach .
Teoretycznie na AC jest limit wiekowy samochodu ale dla stałych klientów wiernych PZU nie ma takiego limitu . Wykupię sobie AC jak będę chciał na każdy samochód bez względu na jego wiek . W Lancerze i Swifcie mam AC a jeszcze w tamtym roku nawet CJtka miała AC a ma 18lat .