Nasze nieMiśki ;-) - Kassia Mazda RX-8 1.3 231KM 2003r.
Olivia - 22-03-2018, 12:12
Pamiętam jak stałam przed wyborem RX-8 lub MR2. Wybrałam to drugie bo miało centralnie zamontowany silnik dzięki czemu naprawdę fajnie się tym jeździło w zakrętach i ceny niższe.
Nie ma się co przejmować pierwszymi niepowodzeniami. Z opowieści wiem że w polskich urzędach interpretują jak chcą. Fajnie jak masz możliwość odwiedzenia innego urzędu odpowiadającego za Twój region albo pójścia do innej osoby w okienku. Po prostu spychologia jest na porządku dziennym.
Gratuluję samochodu, jest bardzo ładny
Owczar - 22-03-2018, 13:42
Polska rzeczywistość... Zero myślenia w urzędach.
Kassia - 30-03-2018, 22:02
Mam już pismo od rzeczoznawcy, razem z dokumentami z serwisu Mazdy potwierdzające pojemność 1.3. Myślę że ReX bedzie mógł już legalnie śmigać w przyszłym tygodniu:D
robertdg - 30-03-2018, 23:32
Kassia - 04-04-2018, 15:24
REX zarejestrowany i ubezpieczony na 1.3 czyli tak jak powinno byc pismo od rzeczoznawcy wystarczyło
Dostał też indywidualne tablice rejestracyjne a ubezpieczenie wyszło mi 30 zł taniej niż za Eclipse^^
Kassia - 16-04-2018, 13:28
Wymieniłam dzisiaj olej i filtr oleju, powietrza i kabinowy. Teraz autko jest szczęśliwe i możemy jeździć dalej
W ogóle ciągle mi sie wydawało, że km na liczniku leca za szybko. Dzisiaj sobie uświadomiłam, że tu mam km, a w Myszy mile i stąd to wrażenie
Przyszły też podkładki na tablice bo obecne mi się połamały i kawałek sie zgubił
Piwor - 03-05-2018, 11:19
Kassia napisał/a: | Przyszły też podkładki na tablice bo obecne mi się połamały i kawałek sie zgubił |
Buuu, a gdzie są maniakowe?
Kassia - 04-05-2018, 07:58
Maniakowe są w Eclipse
Kassia - 11-07-2018, 17:22
Mazda dzisiaj przejrzała na oczy
Różnica jest mega w dodatku nie sądziłam że to tak łatwo ogarnąć. Zobaczymy jak dlugo efekt sie utrzyma na lampach
Poza tym jeździmy i mamy się dobrze
Przed:
I po:
Olivia - 13-07-2018, 10:08
Czym polerowałaś ? Swego czasu w 307 miałam zmatowiałą prawą lampe. Kupiłam polecony przez sąsiada specyfik z USA a wyprodukowany w Chinach. Faktycznie pomogło ale na okres około 1 - 3 miesięcy. Następnie lampa wróciła do poprzedniego wyglądu
Kassia - 14-07-2018, 21:17
Znajomy mi to zrobił jakąś pasta Lamp Doctor K2.
Ile efekt sie utrzyma to sie dopiero okaże, ale póki co wygląda to dobrze
Olivia - 16-07-2018, 18:42
Wygląda bardzo dobrze. Na pewno lepiej niżeli efekt polerowania u mnie. U mnie po polerowaniu efekt matowienia powrócił po jakimś czasie. Zresztą na tej paście był napis aby działanie z polerowaniem powtarzać co około 6 miesięcy. Mam nadzieję że u Ciebie tak nie będzie.
Kassia - 27-11-2018, 17:16
Jeśli chodzi o lampy to niestety znowu stały sie matowe, chyba taki ich "urok".
Poza tym 8 tys km przejechane wiec w ReXiu wymieniłam olej i filtry tym razem wpadł olej Millers 5W30 i nowy filtr powietrza KN
A przy okazji pan mechanik wyczyścił mi plastiki i nabłyszczył
lobuzek - 27-11-2018, 19:28
Samo polerowanie nic nie da. Ściera się w ten sposób warstwę lakieru UV i dlatego po kilku miesiącach jest jak jest. Ja mam sprawdzone środki:
https://e-lakiernik.net/motip-zestaw-do-regeneracji-lamp-i-reflektorow?gclid=Cj0KCQiA8_PfBRC3ARIsAOzJ2uqQ5UaIK5tL2Zr-n0fD3_bJfSaILGgO1Yn1g2h9zRT4nrwpv7t8JLUaAtJEEALw_wcB
Ogarnąłem już chyba ze 3 komplety lamp i wszystkie trzymają się już kilka lat. Po polerce konieczne jest pomalowanie lampy lakierem UV.
mkm - 27-11-2018, 20:06
lobuzek napisał/a: | Samo polerowanie nic nie da. Ściera się w ten sposób warstwę lakieru UV i dlatego po kilku miesiącach jest jak jest. |
Bo polerować trzeba umić
Dobrze zrobiona polerka lamp (czyli 100% zdarcie powłoki UV i dokładne wyprowadzenie rys i zmatowień) to rok spokoju.
Jeżeli powłokę się tylko umyje/zmatuje i wybłyszczy pastą to efekt znika po 3myciach, a lampa wygląda gorzej niż przed "polerowaniem".
Droższe lampy zabezpieczam folią UV tańsze tylko "zabezpieczeniem" w paście.
Ważne jest też sprawdzenie czy lampa jest w oryginale czy to zamiennik.
Oryginał poleruje się "na nówkę" z zamiennikiem są problemy.
Firmy przeszedłem chyba wszystkie, a i tak efekt zależy tylko i wyłącznie od tego jak dokładnie skończy się szlifowanie
Lakierów do lamp i folii w płynie nie uznaję, ponieważ wykończenie jest o wiele gorsze od wypolerowanego "plastiku" (w skrócie - nie ma efektu lustra)
|
|
|