Outlander III GEN Techniczne - Czujniki parkowania przednie.
arokub - 19-06-2018, 08:05
SK666 napisał/a: | Moje były dokładane w salonie przy zakupie samochodu. |
Moje z wyglądu wyglądają chyba tak samo, ale Twoje ciut lepiej działają Może masz idealnie zamontowane. Nie ma co drążyć tematu, już nie narzekam, drążyłem jak miałem problem
SK666 napisał/a: | Swoją drogą, to za taką cenę, mogli przelecieć je sprayem w kolorze nadwozia. |
Do lakierowania trzeba czujnik rozłożyć (ta gumka w środku nie jest lakierowana), ale nie zmienia to faktu, że się zgadzam, mogłoby być taniej.
tokyo - 20-06-2018, 02:15
czujniki:
Tak jak ma sk666 narozniki wykrywaja lepiej przod do 60 cm
Prawidlowo zalozone czujniki powinny dzialac do predkosci 20/30 km/h
Czujniki bez ww funkcji dzilaja na s\zasadzie przycisku wl/wyl oraz nacisniecia stopu (jak jedziesz w korku to mozna dostac szalu)
Lakierowanie czujnikow pod kolor auta to koszt 70 zl - zawsze lakieruje jak zakladam
Brodzins - 10-10-2018, 21:40
Mam pytanie - zauważyłem że ostatnimi czasy zniknęła mi ikona czujników z wyświetlacza gdy jadę do przodu.
Sygnał dźwiękowych działa, wszystko jest ok, ale czerwonego autka na zegarach już nie ma.
Na wstecznym pojawia się.
Zywa - 08-11-2018, 11:09 Temat postu: Zakres działania czujników Od kilku dni jeżdżę Outlanderem Intense Plus SDA z 2018r (czerwony). Poza standardowym wyposażeniem domówiliśmy czujniki parkowania i mam wątpliwości czy dobrze działają. Tzn teoretycznie wszystko się wyświetla miedzy zegarami i piszczy, ale zupełnie nie mogę wyczuć odległości i momentu w którym się uruchamiają, zwłaszcza przednie.
Czy są jakieś odgórne standardy i wytyczne jak to powinno działać? Kiedy, które się załączają, w jakiej odległości w jaki sposób sygnalizują?, np od którego momentu sygnał jest juz ciągły (ile cm brakuje do przeszkody)? Czy da się to skalibrować zgodnie z własnymi potrzebami?
Wcześniej jeździłam Oplem Insignia i tam czujniki działały inaczej. Mam dość ciasne miejsce parkingowe i potrzebuje dobrze działających czujników przednich (bocznych), na których mogłabym polegać, bo niewiele widzę, a nie mam jeszcze wyczucia gabarytów samochodu.
Brodzins - 15-11-2018, 19:21 Temat postu: Re: Zakres działania czujników
Zywa napisał/a: | Od kilku dni jeżdżę Outlanderem Intense Plus SDA z 2018r (czerwony). Poza standardowym wyposażeniem domówiliśmy czujniki parkowania i mam wątpliwości czy dobrze działają. Tzn teoretycznie wszystko się wyświetla miedzy zegarami i piszczy, ale zupełnie nie mogę wyczuć odległości i momentu w którym się uruchamiają, zwłaszcza przednie.
Czy są jakieś odgórne standardy i wytyczne jak to powinno działać? Kiedy, które się załączają, w jakiej odległości w jaki sposób sygnalizują?, np od którego momentu sygnał jest juz ciągły (ile cm brakuje do przeszkody)? Czy da się to skalibrować zgodnie z własnymi potrzebami?
Wcześniej jeździłam Oplem Insignia i tam czujniki działały inaczej. Mam dość ciasne miejsce parkingowe i potrzebuje dobrze działających czujników przednich (bocznych), na których mogłabym polegać, bo niewiele widzę, a nie mam jeszcze wyczucia gabarytów samochodu. |
Standardy są zależne od producenta czujników i centralki.
U mnie przykładowo jest tak:
Szczerze? chyba najlepiej uzbroić się w kawałek tektury... pomocnika lub pomocniczkę i zbadać w jakich odległość emitowany jest konkretny dźwięk.
spirosun - 25-03-2019, 14:57
Witam, czy gdzieś poza ASO w Warszawie ktos montował może? Też myślę o czujnikach z przodu...sprawdzałem u Mitsumaniaków ale nie robią takich rzeczy...
Pozdrawiam
Bizi78 - 25-03-2019, 15:49
Spytaj tokyo, on czasami nawiedza stolice, może w wolnej chwili ogarnie .
spirosun - 25-03-2019, 16:45
Bizi78 napisał/a: | Spytaj tokyo, on czasami nawiedza stolice, może w wolnej chwili ogarnie . |
Owszem, rozmawiałem z Tokyo 2krotnie ale niestety był zbyt zajęty.
Brodzins - 25-03-2019, 21:03
spirosun napisał/a: | Bizi78 napisał/a: | Spytaj tokyo, on czasami nawiedza stolice, może w wolnej chwili ogarnie . |
Owszem, rozmawiałem z Tokyo 2krotnie ale niestety był zbyt zajęty. |
Spiro - mi montowali w AutoGT.
Pisz do nich na serwis, albo do Piotra Jędrysiaka.
Czujniki działają, tylko straciłem jakiś czas temu wskazanie przednich na desce... po akcji z kunami jak zjadły kable.
Podobno jakieś zwarcie na centralce się zrobiło, czy coś.... ale nie chce mi się z tym grzebać.
spirosun - 25-03-2019, 21:35
Brodzins ile u nich zaplaciłes oraz ile czasu im to zajelo?
Zrobią od reki np w 2 godziny czy trzeba auto zostawiać?
Człowieka kojarzę gdyż za wymianę napinacza paska + paska i 2 rolek chcial 2400zl, zrobilem za 500 no ale co ASO to ASO;)
Brodzins - 25-03-2019, 22:30
spirosun napisał/a: | Brodzins ile u nich zaplaciłes oraz ile czasu im to zajelo?
Zrobią od reki np w 2 godziny czy trzeba auto zostawiać?
Człowieka kojarzę gdyż za wymianę napinacza paska + paska i 2 rolek chcial 2400zl, zrobilem za 500 no ale co ASO to ASO;) |
Niestety nie pomogę - nie mam informacji ile to kosztowało i trwało.
Z tego co piszesz - wnioskuję że tanio nie będzie 🤣
spirosun - 26-03-2019, 15:45
1200zl gdyby ktoś reflektował😅w tej cenie mam 2 malowania zderzaka więc jednak odpuszczam. Ekonomia górą;)
Brodzins - 26-03-2019, 15:53
Hmmm... O ile dobrze kojarzę to same czujniki parę stowek kosztują.
Ale 1200... Tanio nie jest... 😳
PAW99 - 26-03-2019, 16:43
Witam,
Wszystkim jestem tu nowy. Zacznę od tego ze przymierzam się do kupna Mitsubishi Outlander który nam z żoną bardzo się podoba duży i dużo miejsca w środku w wersji City Ctyle. Chciałbym do niego dołożyć przednie czujniki i tylne zonie bardzo by się przydały, pytałem w salonie Mitsubishi i pan powiedział mi ze dołożą mi takie dedykowane, zapytałem jak będą uruchamiane to powiedział tylne będą się uruchamiać razem z biegiem wstecznym i będzie tylko sygnał dźwiękowy. Mi to wystarczy. Później zapytałem o przenie to powiedział ze są aktywne cały czas i można je wyłączyć przyciskiem. I to mnie zdziwiło . Pytanie do was "mitsumaniaki" . to powinno tak wyglądać czy jest jakaś inna alternatywa z tymi czujnikami z przodu?
Stalowy - 26-03-2019, 22:46
U mnie jako wyposażenie dodatkowe zamontowano czujniki przednie. Mam do nich osobny przycisk, którym mogę je wyłączyć, działają zarówno przy jeździe w przód jak i w tył co wbrew pozorom przydaje się podczas manewrów. Informacja jest tylko akustyczna, nie wyświetla się nic na tablicy przyrządów. Niby są to oryginalne czujniki, w co lekko wątpię, ale ponoć inaczej nie da się "dołożyć" przednich czujników. Cena w salonie Mitsu podobna jaką podał Spirosun .
|
|
|