To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - stuki z kierownicy

jacek11 - 30-08-2018, 22:50

Jeśli coś zgrzyta,lub skrzypi, musisz koniecznie sprawdzić wszystkie sworznie. Najbardziej narażone są sworznie wahaczy dolnych prostych.
Sku4voll - 30-08-2018, 23:08

jacek11 napisał/a:
Jeśli coś zgrzyta,lub skrzypi, musisz koniecznie sprawdzić wszystkie sworznie. Najbardziej narażone są sworznie wahaczy dolnych prostych.

Piszesz ze to moze byc przyczyna zgrzytania i skrzypienia podczas skrecania kierownica ?? Bardziej mi sie wydawalo ze to od maglownicy. Dzieki za Odpowiedź ;]

slawkoo94 - 18-01-2019, 00:36
Temat postu: Stuki w zawieszeniu
Dzień dobry, mój problem jest następujący. Ostatnio mam problem ze stukami w zawieszeniu(lewe przednie kolo), po wytrzepaniu całego auta mechanik stwierdził ze to łączniki oraz gumy stabilizatora. Zmieniłem dzisiaj następujące elementy wyjeżdżam z warsztatu i dalej to samo metaliczne stuki na dużych nierównościach. Wróciłem ponownie na sprawdzenie luzów i okazuje sie ze wszystko sztywne jednak po kopnięciu w kolo słychać taki metaliczny stuk. Postawiono kolejną diagnoze. Na 90% jest to uszkodzona maglownica. Posiadam taka używaną tylko ze z 2.0 TD manual 98r. Orientuje sie czy bedzie pasowała do galanta 2.5 v6 automat 97r?
Hugo - 18-01-2019, 09:04

slawkoo94, maglownica będzie pasowała, ale Ty masz do wymiany banana, sworzeń ma luz.
szwagierr - 18-01-2019, 09:08

Czy to stablilizator można łatwo sprawdzić - wyjąć i przejechać się bez niego.
Stuki na nierównościach to zazwyczaj sworzeń banana. U mnie tłukł się niesamowicie, chociaż na szarpakach ani przy ruszaniu łyżką nic nie było widać.
A co do maglownicy, sprawdź czy to nie wielowypust na wałku kierownicy. Chociaż wtedy te same stuki byłoby słychać przy ruszaniu kierownicą.

slawkoo94 - 18-01-2019, 11:46

A jak najlepiej sprawdzić czy to banan? Wykręcić go i poruszać sworzniem ?
jacek11 - 18-01-2019, 16:31

slawkoo94 napisał/a:

Tak. Musisz wybić sworzeń ze zwrotnicy. To najpewniejszy sposób.

piotrkor1 - 19-01-2019, 16:39

jacek11 napisał/a:
slawkoo94 napisał/a:

Tak. Musisz wybić sworzeń ze zwrotnicy. To najpewniejszy sposób.

Tak to sworzeń wahacza od banana.Luz wyczuwalny po wypięciu go i sprawdzeniu ruchem pionowym góra,dół.