To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - srebrny avance z 2002

awas - 12-07-2018, 16:42

Właśnie wyjechałem od mechanika. Jestem 1500 PLN w plecy ale za to gal pozbył się swoich bolączek. Wymieniłem wszystkie amortyzatory na gazowe kayaba (oglądałem stare i były pordzewiałe i przeciekały) fura zrobiła się twardsza. Wymieniona jest kolumna kierownicy - to mnie wkurzało najbardziej - stukała na nierównościach, teraz jest cicho. Wymieniłem też rozrząd z pompą wody (ponoć poprzedni mechanik nie dokręcił czegoś i rozrząd mógł w każdej chwili się posypać). Niestety przy wymianie posypało się koło pasowe i teraz szukam używki bo nowe nie do dostania.

Próbowałem też przywrócić czarny kolor skórze na kierownicy, bo miejscami rozjaśniała. Przestrzegam przed takim badziewnym kremem firmy saphir - za tubkę dałem chyba z 4 dychy i zamiast przywrócić kolor zrobiła się na kierownicy taka cienka, czarna, bitumiczna powłoka która się klei i zaczyna łuszczyć. Teraz zamówiłem zwykły tani barwnik do skóry - zobaczymy czy pomoże.

marcin.art - 12-07-2018, 19:41

Ja przy moim ostatnim samochodzie dałem kierownicę do obszycia. Kosztowało mnie to 100zł a wyglądało super, przez 3 lata kierownica wyglądała bardzo ładnie.
awas - 27-07-2018, 12:56

Co do renowacji skórzanej kierownicy - zmyłem benzyną ten badziewny krem, kupiłem w necie czernidło do skór za kilka PLN, nałożyłem to na kierownicę (na wytarte miejsca kilka razy), jak wyschło przeleciałem czarną pastą kiwi :D i jest git - nic nie schodzi i w dotyku dużo przyjemniejsze niż ten gumowany krem.

Koło pasowe dostałem z demobilu ale kosztowało tyle co nowe (nowe nie do zdobycia), przy okazji doszły nowe paski.

Mam pytanie - jaki kod koloru lakieru ma mój galant? Chcę kupić zestaw (farba, podkład, lakier, szpachla) i podpicować nim kilka miejsc z drobnymi ogniskami rdzy ale potrzebuję numerów farby.

I jeszcze jedno pytanie - jak stoję w korku z wrzuconym D i wciśniętym hamulcem (obroty ok 700/min) to silnik chodzi równiuteńko ale jak wrzucę N (obroty lekko wzrastają) to samochodem zaczyna lekko trząść/bujać, jakby ktoś co chwilę w niego lekko uderzał. Co to może być?

Bizi78 - 27-07-2018, 12:59

Kod lakieru powinien być na tabliczce znamionowej.
jacek11 - 27-07-2018, 23:01

Skoro to sedan, i jest srebrny,to masz tam A69 :)
Hugo - 27-07-2018, 23:27

awas napisał/a:
jak wrzucę N (obroty lekko wzrastają) to samochodem zaczyna lekko trząść/bujać, jakby ktoś co chwilę w niego lekko uderzał. Co to może być?
Świece, kable zapłonowe, kopułka, palec aparatu, poduszki silnika i/lub skrzyni biegów...
awas - 09-08-2018, 12:21

Mam pytanie o światła do jazdy dziennej. Wkurza mnie to, że w dzień prawie nic nie widzę na kokpicie bo po włączeniu świateł podświetlenie przygasa. Szukałem lamp led do jazdy dziennej ale wszystko co ma homologację wygląda strasznie wieśniacko i nie ma gdzie tego przyczepić. Zastanawiam się nad ledami w kierunkowskazach - to chyba najmniej inwazyjny sposób. Czy ktoś z was słyszał żeby policja przyczepiała się do takich wynalazków?
Nacz - 09-08-2018, 14:50

Jest jeszcze opcja przerobienia halogenów na dziennie (moduł zmienia natężenie halogenu, więc teoretycznie nie powinni się o to przyczepić), w zestawie masz od razu moduł doświetlania zakrętów i odprowadzania do domu po uzbrojeniu centralnego.
jacek11 - 09-08-2018, 15:45

Nacz, masz coś sprawdzonego? czy to jest legalne? opcja bardzo ciekawa 8)

Właśnie doczytałem,że halogeny nie posiadają homologacji :doubt:

Bizi78 - 09-08-2018, 18:37

jacek11 napisał/a:
Właśnie doczytałem,że halogeny nie posiadają homologacji :doubt:

Pewnie mają ale nie jako drl :wink: .
Fajne 2w1 choć strasznie drogi robi osram.
Tylko trzeba by było sprawdzić średnicę.

Krzyzak - 10-08-2018, 09:54

swojego czasu chyba deejay montował jakieś ledy do jazdy dziennej w to miejsce i wyszło jak oryginał
misza116 - 10-08-2018, 12:10

marcin.art napisał/a:
Ja przy moim ostatnim samochodzie dałem kierownicę do obszycia. Kosztowało mnie to 100zł a wyglądało super, przez 3 lata kierownica wyglądała bardzo ładnie.

Daj namiar na miejsce, gdzie za 100 to robią, i w dodatku dobrze :)

deejay - 10-08-2018, 20:01

Krzyzak napisał/a:
swojego czasu chyba deejay montował jakieś ledy do jazdy dziennej w to miejsce i wyszło jak oryginał

Tak robilem , ale nie tej firmy Darek. Polecam produkt bo naprawdę warto .

deejay - 10-08-2018, 20:03

https://sklephadron.pl/lampy-dzienne-drl/2927-swiatla-dzienne-drl-przeciwmglowe-maxled-duolight-okragle.html
awas - 21-08-2018, 21:51

Mam 2 pytania:
Czy włącznik awaryjnych powinien być wieczorem podświetlony?
Jak zdjąć gałkę zmiany biegów w automacie? Moja gałka jest u dołu pęknięta i ma luz (można ją bez oporów obracać o ok 90 stopni).