Outlander II Ogólne - Regeneracja szkieł reflektorów
mkm - 03-06-2018, 13:00
kazik70 napisał/a: | Mój mechanik i gościu który się tym zajmuje, mówią że jak nie zalakieruje to w okresie kilku miesięcy znowu zmatowieją, że sama polerka pomoże ale tylko na krótki czas. |
Możesz go wyśmiać.
Jedyne co się zmienia po usunięciu "folii ochronnej" to to, że są bardziej podatne na zarysowania
Cała reszta to albo żle wykonana polerka lub niewłaściwie dobrana pasta (nie każda dobrze pracuje na "plastiku")
joujoujou napisał/a: | Powierzchnia poliwęglanu z którego wykonywane są "szkła" reflektorów matowieje/żółknie pod wpływem promieniowania UV |
Mit.
Zółkną tanie podróbki lub załatwia je nieodpowiednia kosmetyka.
Nagminne jest spryskiwanie na myjniach "dimerem" resztek owadów, macanie lamp wytłuszczonymi łapami w warsztatach, używanie rozpuszczalników, żeby "domyć" i szlif piaskiem lub na sucho w zimie.
Niestety to już nie szkło, że trzeba diamentu, żeby to porysować.
Lampy się rysują.
Te "żżółknięcia" to nic innego jak brud wbity i zapieczony w "rysach"
Niestety polerowanie jest bardzo czasochłonne i wymaga elektrosprzętu.
https://www.youtube.com/watch?v=R1QkrOkAFUo
Obydwa mają polerowane klosze.
Mój "KP" 4lata temu, drugi rok temu
kazik70 - 03-06-2018, 14:29
Super, a jakie ładne bliźniaki, to może i za jakiś czas się pochwalę świeżymi lampkami
Bzyk_R1 - 03-06-2018, 15:21
Passat B5 fl:
Honda Accord
Audi A6
kazik70 - 03-06-2018, 15:29
Bzyk_R1, a u Ciebie jak z trwałością zabiegów?
Bzyk_R1 - 03-06-2018, 15:36
Niestety nie mam kontaktu już z właścicielami lub auta poszły w świat. Ja swoje robiłem pół roku temu i jest okej z tym że ja robię ręcznie i za mało zebrałem klosza. Efekt jest taki ze jak włącze światła to widać mikro pęknięcia które trzeba by zetrzeć bo jest średnio ładnie.
Wagabunda - 23-07-2018, 21:58
Witam koledzy, ja jak kupiłem auto to miało reflektory matowe i pożółkłe, oddałem do warsztatu gdzie wypolerowali i nakleili jakąś folię, która ma zabezpieczyć na przyszłość szkła.
Po 2k km nic nie widać a była jazda autrostradowa z max dozwoloną szybkością. Pewnie o skuteczności metody będzie można mówić co najmniej za rok.
Pozdrawiam
szeryf85 - 31-07-2018, 12:56
U mnie lampy są jakby trochę matowe od środka, u Was też był taki efekt przed polerowaniem?
kazik70 - 31-07-2018, 14:23
Moje są już zrobione. Też wcześniej wydawało mi się że może są zmatowione od środka, ale to tylko taki efekt wizualny był.
Ja swoje jednak zalakierowałem, po przeczytaniu kilku artykułów i po rozmowie z fachowcami się zdecydowałem.
Sam nie robiłem, zleciłem.
szeryf85 - 02-08-2018, 23:06
U mnie wygląda to tak, polerowanie ręczne nie pomaga, mam wrażenie że to jednak od środka :/
kazik70 - 07-08-2018, 14:07
ze zdjęć tego się nie stwierdzi, po zdjęciach wygląda jak zaparowana
mkm - 08-08-2018, 22:00
Zdjęcia za małe
szeryf85, weż mocną latarkę i zobacz jak się odbija światło - jeżeli będzie różnica w miejscu "czystym", a "mlecznym" tzn. że trzeba szlifować głębiej.
Jeżeli odbicie światła będzie takie samo to wtedy środek.
Jak nie masz latarki możesz posmarować olejem (jadalnym, nie silnikowym) - jak z zewnątrz to "mleczne" stanie się mniej mleczne
pamar - 10-08-2018, 13:06
mkm napisał/a: | Jak nie masz latarki możesz posmarować olejem (jadalnym, nie silnikowym) - jak z zewnątrz to "mleczne" stanie się mniej mleczne |
O! Świetny patent Maćku z tym olejem
Bzyk_R1 - 10-08-2018, 13:15
Stary handlarski trik. Jak reflektory matowe a klient już dojeżdża pod bramę to dużo WD 40 plaka lub silikonu (czegoś tłustego) i jest lustro do pierwszego deszczu lub myjni oczywiście
paweld - 16-08-2018, 13:08
Szeryf85 ja zrobiłbym na Twoim miejscu kompleksową regenerację reflektora. U mnie w Krk Auto Gamma poleruje klosz, czyści reflektor wewnątrz i do tego regenerację odblasków. U mnie się sprawdziło, refelktor wygląda jak po wymianie na nowy
Bizi78 - 16-08-2018, 13:12
paweld, to jeszcze chociaż napisz ile cię to skubnęło po piterku .
|
|
|