Chcę kupić Lancera! - Kupno Lancera VII kombi 1.6/2.0 ?
krzychu - 25-06-2018, 20:59
Kosmopolak napisał/a: |
Tzn. mogę dalej jeździć bez obaw? Bo ta co w kontroli u mech. wyszła to Lambdasonda Bank 1 Sensor 1, nie wiem która to. Po nr, jako 1. |
Na szybko w gogle powiedziało, że to druga. Faktycznie to pierwsza. Więc gorzej... Sorry za zamieszanie.
To jest obwód grzewczy więc IMO można trochę pojeździć po prosty później daje dobry odczyt. Ale bez przesady.
Tu jest mój wpis:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1500297#1500297
Kosmopolak - 25-06-2018, 21:39
Nie ma problemu, dzięki:)
Kabel od sondy sprawdziłem tak"na oko" , wygląda dobrze, tak samo ten kabel co idzie do wtyczki od sondy,kabel sondy parę razy odpiąłem i ponownie wpiąłem, sprawdziłem czy dobrze siedzi, jest ok, natomiast stwierdziłem po paru jazdach itp., że kontrolka silnika zapala się jak jest zimny, po ok 10km zgasła, dziś miałem tak dwa razy, rano, po nocy od razu się paliła, pojeździłem z 5-10km, parę razy wyłączyłem ponownie uruchomiłem nie paliła się aż do wieczora, wyszedłem od razu odpaliłem i kontrolka świeci, znowu parę razy wyłączyłem , ponownie uruchomiłem, nic, przejechałem z 10km, restart, nie pali się kontrolka. Poczytałem też na forum niemieckim coś i ktoś tam powiedział, że miał taki problem identyczny jak ja i przy zimnym silniku świeciła się kontrolka , po pewnym czasie jak był ciepły gasła. Wymienił sondę i jest ok.
Także tak zrobię też.
Jest to możliwe, że tak duża róznica w cenie między tą Denso DOX 0314 za 70 euro z netu a tą z serwisu Mitsu za 360Euro? Czy ta z Mitsu to jeszcze inna sonda? Czy tak duża marża dla Mitsu?
Jak już wiem, o którą sondę chodzi i gdzie ona jest, to mogę ją sam wymienić??? Na coś trzeba zwracać uwagę przy wymianie?Jakieś zasady czy coś? Czy po prostu odpiąć kabel z wtyczki odkręcić i wymienić?
Znalazłem krzychu w Twoim linku do forum mitsu link do denso- i tam nie ma do mojego modelu denso dox 0314, tylko inne , o co kaman??
http://denso.elcome.co.uk...ww.denso-am.eu/
Blue Print ADC47052- ta też pasuje? Właśnie z Twojego linku wyczytałem, w sumie jest jeszcze tańsza jak Denso , =50 Euro.
krzychu - 25-06-2018, 22:06
Ja sam wymieniłem. Ale bez takiej nasadki:
http://allegro.pl/klucz-d...chiwum_allegro&
raczej nie podchodź. No i ja miałem oryginał w dobrej cenie więc wtyczka plug & play, skasowanie błędu i tyle. Przy zamienniku trzeba lutować lub złożyć wtyczkę.
Kosmopolak - 25-06-2018, 22:21
Tzn. jak kupię to Denso czy Blue Print to muszę lutować czy wtyczkę składać? Ale w nich jest już wszystko złożone czy źle to widzę?
https://www.amazon.de/Blu...e/dp/B00B8YIMIO
https://www.autoteiledirekt.de/denso-1665413.html
Hmm bez tego specjalnego klucza nie odkręce sondy i nowej nie dokręcę, zwykłym kluczem płaskim czy innym?
Błąd się automatycznie po wkręceniu nowej sondy nie skasuje?
Bzyk_R1 - 25-06-2018, 22:34
Kosmopolak, odkręcisz oczkowym tylko lekko go natnij szlifierką żeby przeszły kable. No i oczywiście klucz musi być dobrej jakości. Wcześniej zalej obficie penetratorem i przed odkręcaniem stuknij delikatnie nakrętke. Oczywiście wykrecamy na zimnym silniku.
Kosmopolak - 25-06-2018, 22:47
OK
To pytanko jeszcze co do wyboru,poleciłeś mi to denso czy to Denso dox 0314 bedzie dobre? Bo w katalogu denso, z mojego linku powyzej, pokazuje mi inne? Jak mam to rozumieć?
Czy ten Blue Print też może być?
Dokręcać jakoś specjlanie mocno, średnio,lekko czy musi być z Nm?
Jak wymienię sondę i odłączę akumulator na parę minut to się pamięć nie wyczyści?A co za tym idzie błąd?
Dzięki Wam.
Bizi78 - 25-06-2018, 22:51
Kosmopolak napisał/a: | Tzn. jak kupię to Denso czy Blue Print to muszę lutować czy wtyczkę składać? |
Chyba już kiedyś pisałem, że są dwa rodzaje zamienników np. DENSO, bez wtyczki (tańsza) i z wtyczką (droższa).
Do tańszej trzeba pozaciskać kostkę ze starej sondy.
Kosmopolak - 25-06-2018, 22:57
Dzięki, kupię tą gotową, droższą, tak też mi ten mechanik-Niemiec odradził te składane, przez dodatkowy opór czy coś na złączu i przez to b.możliwe błędy i usterki w przyszłości.
krzychu - 25-06-2018, 23:00
Bzyk_R1 napisał/a: | odkręcisz oczkowym |
Moim zdaniem nie. Przeszkadza osłona termiczna.
Bzyk_R1 - 25-06-2018, 23:07
Kosmopolak, dokręcasz z wyczuciem. Tam nie ma miedzianej podkładki ktora się podda ale i gwint sporo wytrzyma. Na pewno nie dokręcaj przedłużką z rurki po odpięciu akumulatora wykasujesz bład z pamięci sterownika nic złego się nie stanie. Musisz potem tylko zrobić adaptację. Też nic trudnego poczytaj.
http://japancars.ru/index...alog/mitsubishi
Tutaj znajdziesz wszystkie numery części po VIN.ie i bez problemu dopasujesz ewentualnie zamienniki.
[ Dodano: 25-06-2018, 23:14 ]
krzychu napisał/a: | Bzyk_R1 napisał/a: | odkręcisz oczkowym |
Moim zdaniem nie. Przeszkadza osłona termiczna. |
Racja, zwykły rurkowy można naciąć. W 4g63t mam inaczej lambdę
Kosmopolak - 25-06-2018, 23:27
Super , dzięki.
Po VIN pokazalo mi Denso dox 0422 za 60E albo innych marek np. Vegaz za 150 euro...Płaci się za znaczek tylko czy jakaś róznica w tej sondzie Vegaz?
No sprobuje sam odkrecic, jak nie da rady to dam mechanikowi.
Wlasnie na innym forum wyczytałem, ze jak nie dawali rady na zimnym silnku odkrecic to celowo odpalali i na cieplym czy goracym silniku odkrecali bez problemu(przy odlczonej wtyczce). Co o tym sadzicie? W ostatecznosci? Czy to zly pomysl?
robertdg - 26-06-2018, 07:47
Jak na zimnym nie pojdzie, to na cieplo, najlepiej palnikiem nagrzac nakretke i probowac odkrecac, jak nie to ostro rozgrzac uklad wydechowy - trzeba uwazac przy tym aby sie nie poparzyc. Jezeli nawet sonda nie bedzie chciala sie odkrecic to trzeba ja rwac na sile, z reguły nie powinna sie urwac, ale gwint sie zasyfia i niszczy. przy dobrych wiatrach wystarczy nakretke przegwintowac M18x1.5, w najgorszym wypadku wyciac i wspawac nowa.
Bizi78 - 26-06-2018, 10:29
Kosmopolak napisał/a: | Po VIN pokazalo mi Denso dox 0422 za 60E albo innych marek np. Vegaz za 150 euro...Płaci się za znaczek tylko czy jakaś róznica w tej sondzie Vegaz? |
Ja bym brał DENSO, większość forumowiczów tej firmy bierze do swoich miśków .
W moim przypadku do odkręcenia drugiej sondy pod autem był potrzebny palnik.
Kosmopolak - 26-06-2018, 10:40
Moja teoria o nie działaniu sondy na zimnym silniku padła, dziś po nocy odpaliłem i nie świeci się kontrolka , przejechałem 30km , wszystko ok. Więc już nie wiem.
Podjechałem do serwisu Mitsu, tam mi oczywiście powiedzieli, że podpiąć pod kompa trzeba itd. to im powiedziałem, że wczoraj to zrobiłem w Boschu, to powiedzieli, że oni w Mitsu mają lepsze narzędzia do tego i mogę to lepiej zdiagnozować...Nie bardzo mi się chce w to wierzyć..Cena za podpięcie do kompa w Mitsu 50Euro...w Boschu 25E
Ale powiedzieli mi w Mistu, że jak się pojawia kontrolka sporadycznie, to mogę dalej tak jeździć,nie jest konieczna wymiana sondy, chyba, że będzie mi stale świecić- nie wiem czy w to wierzyć mówiła mi to kobieta z z Mitsu chyba z działu handlowego...Jak uważacie?
Podjechałem do Boscha z powrotem, powiedziałem to co mi w Mitsu o ich lepszej diagnozie powiedzieli...trochę się gość(wygląda na kumatego) zaśmiał...chyba wyczuł, żę Mitsu chce klienta odbić...
Podałem mu w Boschu ten nr modelu tej sondy..ale oni tańszej jak 340 Euro nie mają...nie wiem jak to jest możliwe, jak w necie jest Denso za 60E...Powiedział mi, żę mogę sam kupić i dać ją do zamontowania ale wtedy montaż będzie parę Euro droższy(niewiele) no i nie dają mi gwarancji na to , jak sam kupię.
Na razie się zastanawiam czy w ogóle kupować i wymieniać? Jak jest od czasu do czasu ta kontrolka silnika? Jak sądzicie?
[ Dodano: 26-06-2018, 10:42 ]
Dzięki, jak już , i o ile, to będę wymieniał na razie tylko tę pierwszą sondę, tam gdzie mi błąd pokazało.
Bizi78 - 26-06-2018, 10:56
Do kompleksowej diagnostyki sondy w ASO za pomocą MUT-a musi palić się CE, oczywiście związany z sondą .
Co do wymiany drugiej to tylko miałem na myśli sposób na odkręcenie w przypadku zapieczenia, nie każę ci tej sprawnej wymieniać .
|
|
|