To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Połączenie po WIFI z samochodem Outlander PHEV

kurak74 - 07-08-2020, 00:28

Generalnie też mam radio z wifi , outlander z 2013r , jednak znalazłem podłączoną do radia wtyczkę z końcówką usb na której pisze wifi,3G . Czyli mogę zrozumieć , że dopiero jak podłączę pod to usb modem wifi lub jakiś router 3G to dopiero będę miał wifi w aucie . radio s100 car avn system , hasła do radia nie mam . Pozdrawiam
fazibazi - 27-08-2020, 17:36

tokyo mam mut ze sterownikiem od ruska, właśnie robię sobie dbcam ;) jak zrobić ten twardy reset możesz na PW. Szukałem tam opcji remote itp ale słabo

[ Dodano: 10-12-2021, 12:12 ]
tokyo napisał/a:
nie trzeba podlaczyc mut zrobic probe twardego resetu i odczytac ponownie haslo z loginem
i proba ponownego zalogowania po wywaleniu danych z logowania z telefonu

Pomożesz na PW mam mut od ruska + MMCodingWriter

mohinder - 07-03-2022, 11:27

Witam
Wiem, że trochę odgrzewam ale zakupiłem Mitsubishi dopiero co i nie moge się połaczyć z WIFI. Udało mi się zrobić reset procedurką z kierunkowskazami i przy próbie łączenia widzę sieć samochodu i wprowadzam dane z karteczki oryginalnej z nazwą sieci i hasłem ale nie udaje sie połączyć. Wyłączałem BT i Dane komórkowe ale to nie pomogło. Wodzę ERROR CODE: 2101
Ktoś pomoże?
Pozdrawiam

Rander - 07-03-2022, 22:46

mohinder napisał/a:
Witam
Wiem, że trochę odgrzewam ale zakupiłem Mitsubishi dopiero co i nie moge się połaczyć z WIFI. Udało mi się zrobić reset procedurką z kierunkowskazami i przy próbie łączenia widzę sieć samochodu i wprowadzam dane z karteczki oryginalnej z nazwą sieci i hasłem ale nie udaje sie połączyć. Wyłączałem BT i Dane komórkowe ale to nie pomogło. Wodzę ERROR CODE: 2101
Ktoś pomoże?

Poczytaj: link

mohinder - 08-03-2022, 07:21

Dzięki za linka. Niestety to juz robiłem ale nie pomogło. Faktycznie udało mi sie pozbyć wcześniej zalogowanych urządzeń ale to tyle. Chyba zostaje serwis.

[ Dodano: 02-04-2022, 20:51 ]
Udało mi się w końcu połączyć z wifi samochodu. Serwis zrobił jakąś aktualizację i przez to hasło jest teraz 14-to znakowe a nie 10-cio jak wcześniej. Jednak po samej aktualizacji dalej miałem problem, ale ostatecznie się udało. Może komus mój przypadek pomoże się połączyć.
Po uruchomieniu aplikacji i postepowaniu krok po kroku jak mówi instrukcja nie udawało mi się połączyć.
Ostatecznie zrobiłem tak, że wyszukałem w telefonie sieć wifi samochodu i połączyłem się z nią podając oczywiście nowe hasło. Kiedu juz było "connected, no internet" to wtedy uruchomiłem aplikacje i krok po kroku udało się.
Szczerze mówiąc jakoś czegoś więcej się spodziewałem po aplikacji. Więcej jakichś danych samochodu no ale jest jak jest.
Pozdrawiam

fazibazi - 07-10-2022, 12:52

Tak jest taka opcja przez serwis i zmiana na 14 znakowe hasło, jest też druga opcja- zakup modułu już po update, ja tak zrobiłem. Potem odczytanie hasła przez MUT,
hass - 14-11-2022, 11:12

fazibazi napisał/a:
Tak jest taka opcja przez serwis i zmiana na 14 znakowe hasło, jest też druga opcja- zakup modułu już po update, ja tak zrobiłem. Potem odczytanie hasła przez MUT,

Fazibazi, a masz może MUTa lub podesłałbyś mi namiar na kogoś z MUTem? muszę właśnie odzyskać hasło. Korzystałem wcześniej, bez problemów, ale chce się teraz ponownie połączyć i lipa, bo to co mam zapisane nie pasuje...

mohinder - 10-12-2022, 12:59

Witam ponownie
Padł mi telefon i musiałem zakupić nowy. Padło na Pixela 7. Udało mi się połączyć go z samochodem, a po kilku dniach kiedy chciałem się połączyć, żeby uruchomić ogrzewanie, telefon widział sieć samochodu ale nie chciał się łączyć. Wyszedłem na dwór blisko auta i dalej nic. No trudno, trzeba bylo jechać. Po dojechaniu ma miejsce będąc w aucie kolejna próba, udało się ale to kółko w aplikacji, które zmianą koloru pokazuje jakość połączenia zmieniało kolory raz niebieskie raz żółte raz czerwone. Czy jest jakieś ustawienie w telefonie które może osłabiać wifi? Lub czy moduł w aucie można zresetować, bo może coś mu sie po...ło?

iwi - 10-12-2022, 14:34

ja mam teraz to samo z oppo 5g
na szczęście mam poprzedni telefon i on cały czas działa.
mój oppo gubi sieć wifi i tutaj jest problem.
tzn widzi że nie ma dostępu do internetu więc próbuje przełączyć na inną sieć

wyłącz transmisje danych i jeśli jest taka opcja odznacz wifi+

mohinder - 10-12-2022, 16:39

Transmisję danym mogę wyłączyć ale takiego wifi+ nie widzę.
tościk - 12-12-2022, 13:14

mohinder napisał/a:
Padł mi telefon i musiałem zakupić nowy. Padło na Pixela 7.

Ja tylko zaznaczę, że Android ma to do siebie, że często wychodzą nowe wersje systemów, w których google nie przejmuje się kompatybilnością wsteczną z różnymi urządzeniami i może się okazać, że zwyczajnie twój system operacyjny w nowym telefonie jest zbyt nowy, żeby współpracować z gratami i softem, który wpakowało do auta mitsubishi :)

mohinder - 12-12-2022, 15:51

Jest taka mozliwość. Niestety nie wierzę, że Mitsubishi cos z tym zrobi.
Łączyć się łączy ale dosłownie stojąc przy aucie.
Pozostaje programowanie w samochodzie.

[ Dodano: 14-12-2022, 14:46 ]
Dobra, udało mi się rozwiązać problem. Łączy się bez problemów w tej chwili. Warunek jest jeden, nie może być w okolicy żadnej innej sieci wi-fi do której telefon może łączyć się automatycznie. Ja mam w domu dwie sieci, jedną ogólną a drugą dla gości. Mój telefon oczywiście może łączyć się z oboma ale, żeby łączył się z siecią samochodu muszę wyłączyć możliwość automatycznego łączenia się z nimi. Nie wiem jak to jest w innych telefonach ale w moim Pixelu 7 jest przy każdej z sieci jest możliwość wyłączenia automatycznego łączenia się. Ustawiłem więc przy obu tych sieciach na off i jedyna sieć dostępna jest ta z samochodu i bez problemów się łączy.
Wychodzi na to, że telefon sam wybiera sieć o najsilniejszym sygnale i jeśli tylko ma do niej hasło to się z nią łączy.

Nigel - 18-12-2022, 02:18

Tak BTW by nie tworzyć nowego wątku można zwiększyć zasięg łączności z autem integrując jego wifi z siecią domową jeśli auto np. stojąc na podjeździe jest w zasięgu domowego wifi. Nie trzeba wtedy iść do auta na podjazd by się z nim połączyć.
Jeśli ktoś zainteresowany więcej info na priv.

mohinder - 19-12-2022, 09:41

A czemu na priv a nie tutaj dla wszystkich?
Nigel - 19-12-2022, 10:39

mohinder napisał/a:
A czemu na priv a nie tutaj dla wszystkich?

Z kilku powodów, pierwszy to dość technicznie skomplikowany temat poza stricte tematyką tego forum wątku i nie chciałem go tym zaśmiecać. Drugi powód to nie mam jeszcze zgrabnie zredagowanego opisu, u mnie na razie testuję proof of concept rozwiązania, być może ono jeszcze wyewoluuje do czegoś prostszego niż jest obecnie. Wtedy opublikuję instrukcję w dedykowanym poście/wątku.

Ostatni powód to aplikacja "Oultlander/Eclipse PHEV Remote Ctrl" (bo tylko tą na razie testowałem i mam myśli) nie jest jakimś super funkcjonalnym narzędziem, żeby była warta aż takich rekombinacji własnej sieci.
Jest jeszcze trzecia aplikacja "Mitsubishi Remote Control" jej nie testowałem - czy oferuje coś znacznie więcej?